Vakcinos nuo gripo pandemijos dar nėra

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai prognozuoja gripo pandemiją. Tai kelia pagrįstą žmonių nerimą visame pasaulyje.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos specialistai patarimų ir informacijos šiuo klausimu siūlo ieškoti pranešime, parengtame pagal Jungtinės Karalystės specialų informacinį leidinuką gyventojams. Jame apibūdinamas pandeminis gripas, tikimybė, kad jo protrūkis kils ir Lietuvoje, kuo jis skiriasi nuo įprasto gripo, kuriuo sergama kiekvieną žiemą, ir kaip rengiamasi galimai gripo pandemijai.

– Kas yra pandeminis gripas?

– Pandeminis gripas – tai gripo rūšis, atsirandanti kas keletą dešimtmečių ir sparčiai išplintanti daugelyje pasaulio valstybių ir regionų. Pandeminio gripo simptomai panašūs į įprasto gripo simptomus, bet dažniausiai yra stipresni.

Lentelėje ,,Kuo įprastas gripas skiriasi nuo pandeminio gripo?” pateikiamas pandeminio ir įprasto gripo palyginimas.

– Kaip prasideda gripo pandemija?

– Gripo virusai nuolat keičiasi ir atsiranda naujos jų rūšys. Pandemija prasideda tada, kai atsiranda toks virusas, kuris visiškai nepanašus į ankstesnius, todėl daugelis žmonių visiškai neturi imuniteto tokiai rūšiai. Dėl to gripas plinta sparčiai ir plačiai, juo užsikrečia šimtai tūkstančių žmonių.

Naujas pandeminis virusas gali atsirasti žmogaus gripo virusui susimaišius su gyvūnų gripo virusu (dažniausia paukščių gripu).

– Kokia yra gripo pandemijos tikimybė?

– Per pastarąjį šimtmetį kilo trys gripo pandemijos. Mokslininkai prognozuoja, kad kita pandemija gali kilti greitai, nors neįmanoma tiksliai pasakyti kada.

– Ar tikėtina, kad pandeminis gripas išplis ir Lietuvoje?

– Pasaulio sveikatos organizacija nuolat stebi, ar nėra pirmųjų pandemijos požymių, kad būtų galima imtis priemonių jai sustabdyti arba jos plitimui sulėtinti. Jeigu pandeminio viruso tipas atsiras užsienyje, galima beveik neabejoti, kad jis pasieks ir Lietuvą. Po to gripas visoje šalyje išplis vos per kelias savaites.

– Kuo gripo pandemija skirsis nuo įprasto gripo protrūkio?

– Sunku pasakyti, ar kils didžiulė pandemija. Tai priklausys nuo to, ar konkretus virusas plis lengvai, kurias amžiaus grupes paveiks labiausiai, kokie bus gripo simptomai ir kiek užsikrėtusiųjų numirs.

Gripo pandemija gali plisti dviem bangomis su kelių mėnesių pertrauka; kiekviena banga gali trukti nuo dviejų iki trijų mėnesių.

Tikėtina, kad pandeminiu gripu užsikrės daugiau žmonių nei įprastu gripu. Iki pandemijos pabaigos gripu gali užsikrėsti maždaug vienas ketvirtadalis gyventojų.

Skiepai nuo įprasto gripo bus neveiksmingi pandeminio gripo atveju.

Įprastas gripas taip pat gali sukelti skaudžių pasekmių, todėl labai svarbu, kad būtų skiepijami visi, kuriems reikalinga įprasto gripo vakcinos injekcija.

– Kokios galimos pasekmės?

– Kai gripas pasieks Lietuvą, pandemija per kelias savaites išplis po visą šalį ir dėl to gali būti:

• daug susirgimų gripu;

• didelis spaudimas sveikatos apsaugos tarnyboms;

• sutrikdytas kasdienis gyvenimo ritmas;

• daug mirčių.

– Ar tikėtina, kad aš užsikrėsiu pandeminiu gripu?

– Tikimybė užsikrėsti pandeminiu gripu yra didelė, kadangi jis plis labai sparčiai, ir tik nedaugelis žmonių turės imunitetą šiam gripui.

Pavojus kils visiems. Kai kuriems žmonėms gripas bus pavojingesnis, tačiau kiekviena pandemija yra skirtinga. Kol virusas nepradėjo plisti, labai sunku prognozuoti, kurias gyventojų grupes jis paveiks labiausiai.

– Ar nebus vakcinos, kuri neleistų kilti gripo pandemijai?

– Vakcinos turi būti kuriamos konkrečiam gripo virusui, kuris sukelia epidemiją arba pandemiją. Vakcinoms sukurti reikia keleto mėnesių. Bus imtasi visų priemonių kuo greičiau sukurti vakciną, kuri apsaugotų nuo naujos pandeminio viruso rūšies, tačiau mažai tikėtina, kad kilus pirmajai susirgimų bangai vakcina jau bus sukurta.

Priklausomai nuo to, kada prasidės antroji gripo pandemijos banga, mokslininkai gali spėti sukurti vakciną, kuri apsaugotų žmones. Jau dabar vykdomi tyrimai ir parengiamieji darbai, kurie turėtų padėti užtikrinti, kad vakcina bus sukurta kaip įmanoma greičiau.

– Ar nėra vaistų nuo pandeminio gripo?

– Yra antivirusinių vaistų, kurie gali būti veiksmingi gydant pandeminį gripą, ir yra kaupiamos jų atsargos. Šie vaistai bus naudojami siekiant kuo veiksmingiau gydyti tuos, kuriems gali pasireikšti sunkios komplikacijos.

Vaistai veiksmingi tik tada, jeigu jie pradedami vartoti per 48 valandas nuo pirmųjų simptomų.

Gydymas antivirusiniais vaistais turėtų padėti sumažinti gripo simptomus ir sutrumpinti susirgimo trukmę, tačiau juos vartojantis žmogus vis tiek gali perduoti infekciją kitiems.

Tikėtina, kad bėgant laikui pandeminio gripo virusas taps atsparus antivirusiniams vaistams.

Kiek žmonių gaus šiuos vaistus, priklausys nuo to, kada prasidės gripo pandemija ir kiek tuo metu bus sukaupta antivirusinių vaistų atsargų.

– Kaip sužinosiu, kad pandeminis gripas pasiekė mūsų šalį?

– Pasaulio sveikatos organizacija yra sukūrusi tarptautinį pandeminio gripo stebėjimo tinklą. Lietuva yra parengusi gripo pandemijos planą, kuris bus pradėtas įgyvendinti prasidėjus pandemijai. Jau dabar visokeriopai stengiamasi gerinti pasirengimą pandemijai. Jeigu bus manoma, kad pandemija gali pasiekti Lietuvą, Sveikatos apsaugos ministerija apie tai įspės gyventojus ir teiks rekomendacijas, kurių priemonių geriausia imtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vakcinos nuo gripo pandemijos dar nėra"

  1. ginta

    vis nerandu ko ieeskau 😥

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.