Šiurpiausia šiųmetė avarija įvyko velnio tilto prieigose

Antradienio paryčiais kelyje Vilnius-Varėna-Gardinas, ties legendine Perloja, įvyko šiurpus dviejų lengvųjų automobilių susidūrimas – savo pasekmėmis kol kas tragiškiausias vos prasidėjusių 2006-ųjų metų eismo įvykis.

Vienu jų – limuzinų klasei priskiriamu „Citroen C5” penki vienos Varšuvos firmos darbuotojai verslo reikalais skubėjo į Vilnių. Kitu – „senuku” „VW Golf” trijų ligotų varėniškių ir juos vežusio vairuotojo ekipažas vyko į įprastą hemodializės procedūrą Druskininkuose. Žuvo visi šiuo automobiliu važiavę žmonės. Lenkus išgelbėjo išsiskleidusios oro pagalvės: pirminiais duomenimis, nė vienas iš jų fiziškai nenukentėjo.

Nesusapnuotas sapnas tragedijas menančioje vietoje

Ši šiurpi avarija įvyko vos pervažiavus vadinamąjį velnio tiltą – minėto tarptautinio kelio atkarpą vietinių taip nuo seno vadinamą dėl kažkada čia rengtų Perlojos partizanų išpuolių. Kaip dienraščiui pasakojo Varėnos rajono policininkai, vėliau šis pavadinimas tiesiog idealiai tiko minėtam keliui dėl staigių ir dar nuokalnėn besileidžiančių posūkių, vadintų tiesiog mirties kilpomis. Iki šios kelio atkarpos restauravimo, pasibaigusio prieš keletą metų, čia gana dažnai buvo registruojami tragiški savo pasekmėmis eismo įvykiai.

Tačiau antradienį, maždaug be dešimt septynios, šiame kelyje užregistruota tragedija, anot ją tiriančios Varėnos policijos ikiteisminio tyrimo tyrėjos Astos Kašėtienės, įvyko gana tiesiame ir net neapledėjusiame, nepadengtame sniegu šio kelio ruože.

„Kelio danga jokios įtakos šiai tragedijai neturėjo, – vakar dienraštį tikino ir Varėnos rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Audrius Matulionis. – Lemtingesnis buvo žmogiškasis faktorius: yra pagrindo įtarti, kad vieno automobilio vairuotojas galėjo užsnūsti prie vairo”.

Žuvusiuosius traukė keli ugniagesių ekipažai

Apie šį šiurpų eismo įvykį, kuriuo vakar gyveno visa Perloja, Varėnos policijai pranešė pravažiuojantys vairuotojai.

Atskubėjus nelaimės vieton, vaizdas buvo kraupus. Metalo laužo krūva virtusiame „VW Golf” buvo prispausti trys žmonės, jau neberodantys jokių gyvybės ženklų: du – priekinėje automobilio dalyje, vienas – buvusios galinės sėdynės vietoje. Ketvirtasis jų bendrakeleivis buvo iškritęs laukan: jo kūnas gulėjo šalikelėje.

Smarkiai sudaužytas buvo ir prabangus citroenas su tarptautiniais numeriais. Kad juo važiavę penki vyrai net nesusižeidė, atrodė neįtikimu stebuklu.

Į tragedijos vietą buvo iškviesti net trys Varėnos ugniagesių automobiliai. Tik ugniagesiai gelbėtojai turima technika buvo pajėgūs ištraukti laukan žuvusiuosius. Jų asmenybės nustatytos pagal drabužiuose rastus dokumentus: vairuotojo teises bei tris invalidumo pažymėjimus.

Vienodą ligą pakeitė vienoda mirtis

Aptikti dokumentai teigė, kad žuvo invalidumus dėl inkstų ligų turėję 33-ejų metų varėniškis Valdas Kazlauskas, sėdėjęs už vairuotojo ir susidūrimo metu iškritęs laukan, 74-erių metų varėniškė Olga Trušakova, 68-erių metų Tomas Ciunys iš Perlojos ir visus juos į Druskininkus vežęs kažkurio iš pirmų dviejų kaimynas ar pažįstamas 41-erių Saulius Speteliūnas.

Kaip dienraščiui pasakojo T.Ciunio giminaičiai iš Perlojos, vyriškis vykdavo į Druskininkus hemodializės procedūroms du kartus per savaitę ir jau daugiau kaip metus. Antradieniais, kaip ir buvo šį kartą, su tokių pačių likimo draugų ekipažu. Penktadieniais, kadangi buvo sunkesnis už juos ligonis, – vienas.

Tą rytą, kaip įprasta, užsukta į Perloją paimti T.Ciunio. Tragedija įvyko vos už kelių kilometrų nuo gyvenvietės. Pasak ją tiriančių pareigūnų, vos po penkių minučių.

Ir puola, ir ginasi

Perlojoje net neabejojama, kad avarijos kaltininkas – į priešpriešinę eismo juostą išvažiavęs lenkų citroeno vairuotojas. Taip teigia buvusieji tragedijos, dėl kurios padarinių likvidavimo daugiau kaip valandai buvo uždarytas kelias, vietoje.

Tačiau tyrėja A.Kašėtienė vakar buvo linkusi susilaikyti nuo bet kokių kategoriškų situacijos vertinimų: „Į tai atsakys tik autotechninė ekspertizė”. Tyrėja neslėpė, kad kol kas žinoma tik vienos šio susidūrimo dalyvių pusės versija. Kitoje nebėra ko paklausti.

Citroeną vairavęs 22-ejų metų Lenkijos pilietis sulaikytas dviem paroms. Ką jis teigia, laikoma ikiteisminio tyrimo paslaptimi. Tepasakyta, kad citroeno vairuotojo ir keleivių parodymai daugmaž sutampa. Netiesiogiai leista suprasti, kad lenkai kaltu dėl susidūrimo laiko žuvusio ekipažo vairuotoją.

Kai kas iš komisariato vadovų „Kauno dienai” prasitarė sulaukę ir advokatų iš Vilniaus, kuriuos nusamdė neva citroeno ekipažo artimieji, neva Lietuvoje dirbantys Lenkijos diplomatai, skambučių.

Laiko argumentai

Kad golfo vairuotojas negalėjo užmigti, liudija tos penkios minutės, per kurias jis įveikė kelią nuo paskutinio savo keleivio namų iki tragiško susidūrimo vietos.

Tačiau tas pats laikas byloja lenkų ekipažo vairuotojo nenaudai. Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, citroenas išvažiavo iš Varšuvos apylinkėse esančios gyvenvietės apie pirmą nakties. Po šešių valandų jis jau buvo tarp Perlojos ir Varėnos. Kitos galimos versijos, citroeno vairuotojui galėjo kas nors nutikti su sveikata, galėjo sugesti firmai priklausantis automobilis, kuriuo su pavaldiniais važiavo ir jos savininkas.

Ar pasibaigus 48 pirminio sulaikymo valandoms citroeną vairavusį Lenkijos vairuotoją suimti, ar skirti jam švelnesnę kardomąją priemonę, bus sprendžiama šiandien. Pasak Varėnos rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro, be piniginio užstato šiam užsienio piliečiui dar galima skirti namų areštą kuriame nors jo pasirinktame Lietuvos viešbutyje bei dokumentų paėmimą, nors pripažinta, kad tai būtų gana keblus atvejis, jeigu Lenkijos pilietis panorėtų grįžti į namus.

Neišmokta pamoka

Paskutinė tokia tragedija, Varėnos rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro duomenimis, jų krašte buvo 2004-ųjų spalį, kai pačioje plačiausioje Varėnoje – J.Basanavičiaus gatvėje neišsitekęs „VW Golf”, kurį sudarė trijų gerai vietinei policijai žinomų varėniškių ekipažas, įvažiavo į šaligatviu ėjusių keturių pirmų-penktų klasių moksleivių būrelį.

Trys mažametės dėl patirtų sunkių traumų buvo skubiai išvežtos į Vilniaus Santariškių ligoninę bei Kauno klinikas. Nepaisant patirtų daugybinių traumų, tarp jų – ir kaukolės bei dubens kaulų lūžių, visos mergaitės išgyveno. Tačiau vienai teko amputuoti koją.

Varėnos ligoninėje po šio įvykio buvo atsidūręs ir visas golfo ekipažas. Ir jų patirtos traumos buvo sunkios. Vienintelei šio ekipažo moteriai buvo nutrauktas pirštas.

Tiesiog likimo ironija: šios savaitės tragedija ties Perloja įvyko pačiose Varėnos prokurorų skundo Vilniaus apygardos teismui dėl per švelnios bausmės 2004-ųjų spalio nelaimės kaltininkui išvakarėse. Varėnos rajono apylinkės teismas praėjusių metų pabaigoje jam skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą trejiems metams. Teismas atsižvelgė, kad avarijos kaltininkas – dar neteistas, be to, pats liko invalidu. Nuosprendį apskundusių prokurorų motyvas – tragedija įvyko, girtam golfo vairuotojui bandant pasirodyti prieš tokius pačius draugus.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.