Vargšų milijoną pasigrobė valdžia

Panevėžio valdžia viena kalba, o kitką daro. Per Ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdį politikai neteko kantrybės besiginčydami dėl amžinai trūkstamų biudžeto pinigų ir pareiškė norintys pagaliau išsiaiškinti, kuriai sričiai yra skiriamas prioritetas.

„Žinoma, socialinei apsaugai!” – pareiškė Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė.

Kadangi metų pabaigoje nuo vargšų pašalpų sutaupytas beveik visas milijonas litų buvo pervestas valdžios klaidoms ir skoloms apmokėti, šie valdininkės žodžiai daugeliui nuskambėjo kaip pasityčiojimas.

Remiamųjų eiles sumažino

Seniesiems metams baigiantis išaiškėjo, kad išmokėjus miestiečiams visas socialines pašalpas liko nepanaudota 925,7 tūkstančio litų.

Taip atsitiko, kaip vėliau aiškino Socialinės apsaugos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas ir Socialinės apsaugos centro direktorė Zita Sargautienė, šalies įstatymų leidėjų valia. Užpraėjusių metų pavasarį buvo pakeistas įstatymas dėl socialinio rėmimo, ir daugelis anksčiau remtinųjų nebepateko į laimingųjų sąrašus.

Panevėžyje socialiai remtinų šeimų per pastaruosius metus sumažėjo bemaž tūkstančiu žmonių.

Valdininkai teigė, kad taip atsitiko ir dėl migracijos – daugelis remtinųjų išvyko uždarbiauti į užsienį.

Užkaišė savo skyles

Panevėžio valdžia gruodžio pabaigoje turėjo žaibiškai apsispręsti, kur padėti atliekamą milijoną, nes kitaip jį būtų tekę grąžinti Vyriausybei.

Todėl buvo iškart užlopytos aiškiausiai matomos skylės.

Dalį nuo vargšų sutaupyto milijono valdžia skyrė ir savo gėdingoms klaidoms padengti.

Už tai, kad nesugebėjo tvarkytis su patalpų nuoma vaistinėms bei garbingai baigti bylinėjimosi, savivaldybė toliau vykusiuose teismuose pralaimėjo bylą ir buvo priversta padengti žalą „Apothecos” vaistinei – net 320 tūkst. litų.

Likusius pinigus buvo nutarta skirti miestui tvarkyti bei kitoms reikmėms.

Nė žodžiu niekas iš valdininkų neužsiminė, kad likusį milijoną reikėtų atiduoti tiems, kuriems jis buvo ir skirtas, – vargšams.

Išgirs nurodymą nesikišti

Tiek V.Michailovas, tiek ir Z.Sargautienė teigė, kad jie netaupė pinigų – laukė, kad tik daugiau žmonių ateitų tų pašalpų atsiimti. O kadangi nesulaukė, tai ir liko tas bemaž milijonas litų.

Panaudoti šiuos pinigus kitoms socialinėms reikmėms, anot abiejų valdininkų, ribojo įstatymai, todėl jie ir buvo priversti atiduoti pinigus į miesto politikų rankas. O šie jau sprendę pagal savo požiūrį.

Tačiau abu valdininkai pripažino, kad socialinė parama – ta sritis, kur pinigų niekada nebus per daug.

Paklausta, ar nereikėjo dažniau inicijuoti siūlymų miesto tarybai labiau remti vargšus, Z.Sargautienė atsakė, kad ji jau 12 metų dirba ir žino, kad į tai bus atsakyta nesikišti ten, kur nereikia.

V.Michailovas taip pat manė, kad ne jam komanduoti politikams. Taryba pati viską sprendžianti.

Apie likutį nežinojo

Z.Sargautienė sakė, kad galima būtų labiau paremti ligonius, kuriems reikia itin brangių kompensuojamųjų vaistų, padegėlius, vienkartinių pašalpų prašytojus.

„Tačiau gruodį mes nebūtume galėję jų paremti, nes dar nežinojome pinigų likučio. Apie likusią nuo pašalpų sumą pati išgirdau tik posėdyje, kai apie tai pasakė O.Chomentauskienė”, – aiškino Z.Sargautienė.

Centro vadovė atsiribojo nuo svarstymo, ar nebūtų reikėję sutaupytą milijoną skirti pirkti butams, kurių laukia nesulaukia socialiai remtinieji.

„Šiuos butus perka Ekonomikos skyrius. Prieš trejus metus aš dar buvau komisijoje, o paskui išbraukė mane kaip nereikalingą. Gal jiems mūsų nereikia, kad per daug gerai žinome situaciją”, – švelniai ironizavo Z.Sargautienė.

Už kritiką ministrė atsiprašiusi

Žurnalistė priminė Socialinės paramos skyriaus vedėjui ir centro direktorei aštuonių vaikų motinos Virginijos Matuzevičienės vargus dėl sūnaus Redžio lėšų mokslams. Kreipusis į savivaldybę motina gavo tik menką vienkartinę pašalpą.

Tuomet per televiziją socialinių reikalų ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė pareiškė, kad Panevėžio socialinės paramos centro vadovė per siaurai supranta įstatymą ir ne viską padarė dėl šio gabaus vaikino.

Šis komentaras tarp panevėžiečių buvo sukėlęs šurmulį – visas miestas kurį laiką apie jį kalbėjo. Tačiau savivaldybės valdininkai jį vertino kiek kitaip.

„Aš po to buvau susitikęs su ministre ir ji klausė, ar mes nepykstame ant jos”, – sakė V.Michailovas.

Vedėjas leido suprasti, kad tai buvo ne ministrės kritika, o politikavimo vingrybės.

Z.Sargautienė teigė, kad į laidos pabaigą ministrė pakeitė nuomonę jos naudai. Anot centro vadovės, ji yra davusi siūlymų, kaip geriau remti galų su galais nesuduriančias gausias ir geras, tvarkingas šeimas, studentus, tačiau tie siūlymai kol kas nesulaukia atsako.

„Aš manau, kad globėjams už mažamečių auginimą reikia sumažinti lėšas iki 300-350 litų per mėnesį ir lygiai tiek pat už kiekvieną vaiką mokėti gausioms šeimoms”, – sakė Z.Sargautienė.

Centro vadovė teigė, kad Panevėžyje tikrai puikių daugiavaikių šeimų yra ne viena.

Kitais metais bus griežčiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas „Panevėžio rytui” sakė, kad pinigai, skirti socialinėms išmokoms ir kompensacijoms, turi nueiti pagal paskirtį, tačiau savivaldybės pasinaudoja spraga įstatyme ir likusias metų lėšas pasiima savo reikmėms.

Jau kitais metais ši galimybė manipuliuoti lėšomis bus panaikinta. Visos per metus sutaupytos lėšos bus skiriamos tik socialinei paramai.

S.Kulbauskas pabrėžė, kad įstatymas numato plačias savivaldybių teises iš savo biudžeto remti sunkiau besiverčiančius žmones – skirti vienkartines išmokas, socialines pašalpas, apmokėti būsto išlaikymo išlaidas ir kita, todėl likusius ministerijos skirtus pinigus turėtų jau dabar panaudoti šioms reikmėms.

„Paramos poreikis yra toks didelis, kad į mus iš įvairių savivaldybių, taip pat iš Panevėžio, kreipiasi žmonės, atsidūrę sudėtingose situacijose”, – sakė ministerijos valdinininkas.

Ir šiais metais – mažiau

Ir šiais metais Panevėžio valdžia ne tik neskuba gerinti gyvenimo vargšams, bet ir toliau taikosi nuo jų nurėžti dalį lėšų kitoms reikmėms.

Neseniai posėdžiavęs Finansų ir ekonomikos komitetas nusprendė, kad tvirtinant naujų metų biudžetą galima bus pataupyti socialinių reikmių sąskaita.

Politikai atmetė siūlymą skirti daugiau lėšų neįgalių žmonių aplinkai pritaikyti, vienkartinėms pašalpoms. Staniūnų gatvės bendrabutis, kuriame galėtų gyventi socialiai remtinieji, taip pat nebus remontuojamas.

Bent jau būtų išmaudę

„Mūsų valdžia moka tik gražiai kalbėti, todėl ir aiškina, kad prioritetai skiriami socialinei politikai. Jai tas teisingumas visai nerūpi, rūpi tik valdančiosios daugumos grupiniai interesai”, – manė socialdemokratas Povilas Vadopolas.

Opozicijos atstovas teigė, kad civilizuotos valdžios politika turi remtis išskirtiniu dėmesiu vaikams ir seneliams.

Jei to nėra, tokia politika pasmerkta.

Panevėžio konservatoriai, socialdemokrato nuomone, kol kas laikosi valdžios viršūnėse tik todėl, kad moka spekuliuoti tautos jausmais – tremtimi bei kitomis skaudžiomis temomis.

Iš tiesų, anot P.Vadopolo, valdančiajai daugumai visai nerūpi vaikai ir pensininkai. Jei nors kiek rūpėtų, tai iš sutaupyto milijono Kalėdų proga būtų bent jau leidusi remtiniesiems pirtyje už dyką išsimaudyti.

Veikė pagal įstatymą

Meras Vitas Matuzas teigė, kad už savivaldybės biudžeto vykdymą yra atsakingas administracijos direktorius. Būtent administracija pateikė miesto tarybai siūlymą, kaip perskirstyti milijoną litų, nepanaudotų socialinėms išmokoms.

Pagal įstatymą, anot mero, nepanaudotos dotacijos socialinėms išmokoms ir kompensacijoms gali būti ketvirtą ketvirtį naudojamos bendroms biudžeto reikmėms finansuoti, pirmiausia – kreditoriniams įsiskolinimams dengti.

„Visi panevėžiečiai, kuriems pagal galiojančius įstatymus priklauso teisė į socialinę paramą, ją gavo laiku, o nepanaudotos lėšos buvo todėl, kad buvo sugriežtintas įstatymas ir labai sumažėjo prašančiųjų”, – aiškino V.Matuzas.

Sprendė politinė valdžia

Administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius teigė, kad jis atsakomybės nuo savęs nenuima, tačiau aiškino, jog administracija rengia tik projektus, o juos tvirtina aukštesnė valdžia – miesto taryba.

„Mes pasiūlėme taip, kaip tuo momentu atrodė reikalingiausia panaudoti atliekamus pinigus. Jeigu politikams tai būtų atrodę neteisinga, jie galėjo atmesti mūsų siūlymą, taisyti. Juk tas siūlymas ėjo per keliagubą filtrą – įvairius komitetus, kolegiją”, – teisinosi V.Matkevičius.

Limina Kepalaitė

„Panevėžio rytas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.