Narkotikų testais tirs gatvėje

Klaipėdą netrukus turėtų pasiekti kur kas patogiau vartojami narkotikų testai.

Jų naudojimas pagrįstas tuo, kad kvaišalus žmogaus organizme galima aptikti tiriant seiles, o ne šlapimą.

Tokius narkotikų testus importuojančios bendrovės „Aviga” direktorius Albinas Šeškevičius teigė, kad naujus testus naudos specialiųjų tarnybų pareigūnai. „Pavyzdžiui, įtartiną vairuotoją sustabdžiusiam policininkui nereikės jo vežti į ligoninę. Narkotikų testu ištirti žmogaus seiles bus galima gatvėje, o tirti šlapimą būtina speciali patalpa”, – sakė A.Šeškevičius.

Jo teigimu, šiais testais žmogaus organizme galima aptikti visų rūšių kvaišalus, net ir intraveninius.

Tačiau tokie narkotikų testai vaistinėse nebus parduodami. „Žmonės bent kol kas jų įsigyti negalės. Į plačiąją rinką jų netieksime”, – teigė A.Šeškevičius.

Šiuo metu visose vaistinėse galima įsigyti narkotikų testų, kuriais ištyrus žmogaus šlapimą, nustatoma, ar jis vartojo kvaišalų. Tokie testai kainuoja apie 20 litų.

„Šeimos” vaistinės, esančios Liepų gatvėje, vedėja Kristina Švedienė sakė, kad ši prekė – nepopuliari. Per mėnesį nuperkamas vos vienas narkotikų testas. Anot vedėjos, dažniausiai šiuos testus perka tėvai, kurie įtaria savo atžalas vartojant narkotikus.

„Negaliu pasakyti, ar šie testai patikimi. Į šį klausimą tiksliai galėtų atsakyti arba farmacininkai, arba gamintojai”, – sakė Klaipėdos priklausomybės ligų centro gydytojas Vladimiras Šupinis.

Jo teigimu, pačius tiksliausius rezultatus galima sužinoti išsityrus cheminėje laboratorijoje prie Teismo medicinos instituto. Tačiau tokie tyrimai yra keliskart brangesni nei testas.

Šiais metais į Lietuvą bus importuojami ir narkotikų aptikimo prietaisai. Jie veikia kaip alkoholio matuoklis. Tokiais prietaisais tirti, ar žmogus vartojo narkotikus, galima kelis tūkstančius kartų. „Tačiau jie labai brangūs”, – sakė A.Šeškevičius.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.