Skandalinga atomazga

Kauno teisėjui J.Furmanavičiui nustatytas sunkus girtumo laipsnis, o buvusiam „Žalgirio” legionieriui E.Kotai, vakar paliekant Lietuvą, skirta minimali bauda

Vakar rytą Kauno apskrities priklausomybės ligų centras pateikė Kauno eismo priežiūros tarnybai Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus, tapusio vienu stambiausių netikėto sostinės pareigūnų sausio 8-osios reido Kaune laimikių, kraujo tyrimo išvadą. „J.Furmanavičiaus kraujyje rasta 2,57 promilės etilo alkoholio”, – teigiama šį tyrimą atlikusio Lietuvos teisės universiteto Teismo medicinos instituto Kauno ekspertinio skyriaus teismo medicinos eksperto Vidmanto Mikeliūno pasirašytame dokumente.

„Sunkus girtumo laipsnis”, – beliko patvirtinti Kauno eismo priežiūros tarnybos pareigūnams.

Kas gali paneigti?

J.Furmanavičius vakar dienraščiui prisipažino tokio tyrimo rezultato nesitikėjęs. Nors, pacitavus jam tyrimo išvadą, ir pasiteiravus, tai vis dėlto, kiek jis buvo išgėręs, teisėjas atsakė: „Net nežinau…”

Kaip jau rašyta, Kauno apygardos teismo pirmininkui Albertui Miliniui jis teigęs, kad nesutiko pūsti į alkoholio matuoklį, nes kraujo tyrimus laikantis objektyvesniais.

„Kauno diena” jau rašė apie kelių valandų sumaištį, kilusią prieš savaitę, kai nebuvo žinoma, kur yra reido metu paimtas J.Furmanavičiaus kraujo mėginys. Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras, remdamasis vieno iš savaitgalį budėjusių gydytojų žodžiais, iš pradžių tvirtino, kad, pažeisdami įstatymų numatytą tvarką, kraujo mėginį Vilniun išsivežė svečiai iš sostinės. Pastariesiems atstovavęs Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Saulius Skvernelis grasino net ikiteisminiu tyrimu, jeigu kauniečiai neras šio mėginio pas save. Po kelių valandų šis „atsirado” jau pas teismo medicinos ekspertus. Ir šis nesusipratimas (?) buvo nurašytas minėtam vos porą mėnesių centre dirbančiam gydytojui, neva dar neperpratusiam įstaigos vidaus tvarkos, todėl netyčia suklaidinusiam jo vadovą.

Šis nesusipratimas, kokių, dienraščio šaltinio Priklausomybės ligų centre teigimu, čia retai būna, bet kokiu atveju davė peno įtarimams, jog teisėjo kraujo mėginį galimai bandyta pakeisti.

Medžiaga grįš į Kauną

Kitas momentas: kaip pripažįsta patys Priklausomybės ligų centro darbuotojai, J.Furmanavičiaus kraujo tyrimas atliktas greičiau, nei įprasta. Centro pateiktame dokumente teigiama, kad tyrimas buvo baigtas jau sausio 10-ąją.

Kadangi centro direktorius su dviem savo pavaduotojomis išvykę į kelių dienų seminarą Druskininkuose, minėtą neįprastą situaciją dienraščiui sutiko pakomentuoti centro juristas Andrius Nutautas. Pastarasis buvo linkęs daryti prielaidą, kad galimai tokie greiti teismo medicinos ekspertų apsisukimai susiję su mažais pastaruoju metu jų darbo krūviais.

Kad jokio spaudimo Kauno ekspertams nedarė, dienraščiui tvirtino ir Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas S.Skvernelis, kurio pavaldiniai vakar J.Furmanavičiaus kraujo tyrimo rezultatų dar nebuvo gavę. Tik iš žiniasklaidos apie juos sužinojęs S.Skvernelis „Kauno dienai” teigė jau apsisprendęs, kad persiųs visą surinktą medžiagą Kauno apygardos teismo pirmininkui A.Miliniui, nors, pastarojo teigimu, šalies Eismo priežiūros tarnybos vadovas turėjo teisę siųsti surinktą medžiagą ir tiesiai į Teismų tarybą.

Teigiama charakteristika

Kauno apygardos teismo pirmininkas, dar prieš savaitę tvirtinęs, kad netiki, jog J.Furmanavičius galėjo vairuoti automobilį neblaivus, vakar neslėpė, kad kraujo tyrimo rezultatai jį nustebino. „J.Furmanavičių galiu charakterizuoti tik teigiamai, ir ne tik kaip teisėją, bet ir kaip žmogų”, – teigė A.Milinis, tvirtindamas, kad tokią jo charakteristiką pateiks ir Teisėjų etikos ir drausmės komisijai, kurios prašys iškelti J.Furmanavičiui drausmės bylą.

Pasak A.Milinio, J.Furmanavičiui gresiančių nuobaudų skalė – nuo įspėjimo iki griežto papeikimo. Tačiau, jeigu minėta komisija įžvelgtų, kad jis pažemino teisėjo vardą, J.Furmanavičius gali būti atleistas iš darbo.

Kaip jau rašyta, kad jų sulaikytas, kaip įtariama, neblaivus vairuotojas – teisėjas, sostinės patruliai nustatė, J.Furmanavičiaus pateiktoje dokumentų krūvoje radęs nebegaliojantį Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo pažymėjimą, išduotą šio asmens vardu. „Kad J.Furmanavičius neskubėjo jį sustabdžiusiems pareigūnams prisistatyti teisėju, vertinu tik teigiamai, – komentavo šią slidžią situaciją A.Milinis. – Tai tik įrodo, kad jis nedarė jiems jokio spaudimo”.

Neteisingos, anot A.Milinio, ir visuomenėje vyraujančios nuostatos, neva automobilius vairuojantiems teisėjams daromos kažkokios išimtys.

„Žongliravimas” pažymėjimais

Pats J.Furmanavičius vakar dienraščiui teigė pasisakęs, kur dirba, vos paklaustas jį sustabdžiusių pareigūnų.

Tačiau, pasiteiravus, kodėl, pereidamas dirbti iš Kauno miesto apylinkės į Kauno apygardos administracinį teismą, neatidavė pirmajam turėto šio teismo teisėjo pažymėjimo, J.Furmanavičius atsakė: „Kauno miesto apylinkės teismas manęs to neprašė…”

Ir vėl už nešnekų pavaldinį su žiniasklaida teko kalbėti pačiam teismo pirmininkui. Pasak A.Milinio, nors nėra reglamentuota, kad keisdamas darbovietę teisėjas turi grąžinti ir senosios pažymėjimą, tačiau, Kauno apygardos teismo pirmininko nuomone, taip turėtų būti.

Prabilus apie J.Furmanavičiaus „žongliravimą” pažymėjimais, paaiškėjo ir tai, kad jis iki šiol neturi ir Kauno apygardos teismo teisėjo pažymėjimo, nors eina šias pareigas jau treti metai. „Man J.Furmanavičius teisinosi, kad laukia, kol bus išduoti naujo pavyzdžio pažymėjimai, o jie iš tikrųjų rengiami”, – perpasakojo pokalbį su pavaldiniu A.Milinis.

Litras alaus už 1000 Lt

Per tą patį skandalingąjį užpraeito savaitgalio sostinės pareigūnų antskrydį į Kauną neblaivus prie vairo nutvertas ir „Žalgirio” krepšinio komandos legionierius Edas Kota. Teigiama, kad tai nulėmė ir jo atleidimą iš komandos. Toks sprendimas priimtas praėjusį savaitgalį.

Vakar, prieš išvykstant iš Lietuvos, JAV piliečiui E.Kotai nuobaudą skyrė ir Kauno eismo priežiūros tarnyba. Už tai, kad sausio 8-osios paryčiais jis pripūtė į alkoholio matuoklį 0,55 promilės (lengvas girtumo laipsnis), E.Kotai skirta minimali 1000 litų bauda. „Atsižvelgėme į tai, kad E.Kota atvyko į Lietuvą, vedinas paskatų palaikyti mūsų sporto prestižą, – argumentavo savo sprendimą pareigūnai. – Be to, nei jis viršijo greitį, nei pavojingai manevravo”.

E.Kota buvo sulaikytas 5.13 val. Kęstučio gatvėje, sustabdžius jo vairuojamą nuomojamą automobilį „Renault Cenic”. Legionieriaus pasiaiškinime anglų kalba, susidedančiame vos iš penkių žodžių, prisipažįstama, kad, prieš sėsdamas už vairo, jis išgėrė du butelius alaus.

Beje, E.Kota į Kauno eismo priežiūros tarnybą vakar atvyko pats. Jo klausimas turėjo būti nagrinėjamas tik kitą antradienį. Tačiau, prieš išskrisdamas iš Lietuvos, E.Kota norėjo atsiimti ir Lietuvos pareigūnų iš jo laikinai paimtas vairuotojo teises.

Pagal Kauno eismo priežiūros tarnybos turimą vairuotojo E.Kota dosjė, vakar susimokėta jam skirta bauda – antra per pustrečių metų. 2003-iųjų gegužę, beje, taip pat paryčiais – apie ketvirtą ryto, jo vairuojamas „Renault Megane” Savanorių prospekte atsitrenkė į pagrindiniu keliu važiavusią „Audi Coupe”.

Neigia gandus

Viešai kalbama, kad jeigu E.Kota arba teisėjas J.Furmanavičius, prieš kurį laiką dirbęs Kauno policijoje, tąnakt būtų sustabdyti Kauno eismo priežiūros tarnybos pareigūnų, jie šiandien būtų neturėję tokių problemų.

Neįtikėtina, bet faktas: per tuos dvidešimt penkerius metus, kai vairuoja automobilį, J.Furmanavičius dar nė karto nėra baustas už jokį Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Nėra jis padaręs ir jokio eismo įvykio. Dėl viso pikto, perklausus J.Furmanavičių, ar tai teisybė, šis atsakęs: „Tikriausiai”.

Kauno eismo priežiūros tarnybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius sklandančių kalbų nelinkęs komentuoti. Pareigūnas buvo linkęs dėti akcentus kitur: „Mes esame labai patenkinti, kad Policijos departamentas padeda mums mieste įvesti tvarką. Turime ir savo jėgų, tačiau jų nepakanka”.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.