Darbo partijos apetitas siutina kairiuosius

Aukštų postų, finansinės ir politinės įtakos atkakliai siekiančios valdančiosios Darbo partijos apetitas – vis didesnis.

Savo tikslų ši partija siekia taip atkakliai, kad jos veiksmai jau baigia išvesti iš kantrybės koalicijos partnerius socialdemokratus.

Valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje finansų ministras socialdemokratas Zigmantas Balčytis iš peties kirto ir Darbo partijai, ir jos lyderiui Viktorui Uspaskichui.

Ministras atvirai pareiškė, jog iš susisiekimo viceministro kėdės išmestas, bet Darbo partijos iki šiol atkakliai į ją tebebrukamas Aidas Gedvilas jį tiesiog reketavo.

Z.Balčytis tvirtino, jog tuo metu, kai jis dar vadovavo Susisiekimo ministerijai, A.Gedvilas reikalavo „atiduoti” geležinkelių ir kelių infrastruktūros valdymą bei perspėjo ministrą į tai nesikišti.

Be to, finansų ministras užvakar V.Uspaskicho retoriškai klausė, kodėl jis sulaukia Darbo partijos lyderio pasiuntinių, reikalaujančių Europos Sąjungos lėšomis paremti jų verslą.

Sutarimas – tik dėl akių

Kaip rašė „Lietuvos rytas”, užvakar Darbo partijos iniciatyva surengtame koalicijos politinės tarybos posėdyje partneriams nepavyko susitarti nė vienu iš svarstytų klausimų.

Darbo partija siūlė apsispręsti dėl gamtinių dujų kainų reguliavimą numatančio įstatymo projekto, Informacinės visuomenės ministerijos įkūrimo, jau kelis mėnesius tuščios susisiekimo viceministro kėdės, mokesčių lengvatų stambiems šaldytos mėsos tiekėjams, ES lėšų panaudojimo.

Valdančiųjų partijų lyderiai po tris valandas trukusio posėdžio tikino, kad jokių rimtų nesutarimų koalicijoje nėra, o pats posėdis vyko taikiai ir ramiai.

Tačiau paaiškėjo, kad tai buvo netiesa.

Uoliai vykdė duotą užduotį

A.Gedvilas darbo neteko, kai prieš kelis mėnesius A.Balčytį susisiekimo ministro poste pakeitė kitas socialdemokratas – Petras Čėsna.

Jau tuomet politikos kuluaruose buvo kalbama, kad taip kairieji atkeršijo A.Gedvilui. Darbo partijos viceministras esą itin uoliai vykdė partijos vadovybės užduotį užimti kuo daugiau valdžios ministerijoje.

Teigiama, kad tokios užduotys duotos ir kitose ministerijose esantiems Darbo partijos viceministrams.

Z.Balčytis posėdžio metu pareiškė, kad A.Gedvilas reikalavo iš jo vos ne „pusės ministerijos”.

Be to, socialdemokrato teigimu, šis Darbo partijos atstovas pareiškė, jog įstatymuose numatyti ministrų ir viceministrų santykiai ar jų kompetencijos sritys jam nė motais.

Papiktino pasiuntiniai

Z.Balčytis į atlapus Darbo partijai kibo ir svarstant Europos Sąjungos finansinės paramos panaudojimo mechanizmą.

V.Uspaskichas ir jo bendražygiai siekia, kad ES milijardų skirstymui vadovautų ne tik socialdemokratų kontroliuojama Finansų ministerija, bet ir Darbo partijos vadovaujama Ūkio ministerija.

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, Z.Balčytis pranešė sulaukęs jau mažiausiai penkių verslininkų vizitų. Juos esą pasiuntė Darbo partija ir V.Uspaskichas.

Anot ministro, šie verslininkai reikalavo užtikrinti ES paramą jų verslo projektams, nors jie neatitiko keliamų reikalavimų.

Z.Balčytis pirmadienį paklausė V.Uspaskicho, kodėl taip elgiamasi, bet, posėdžio dalyvių teigimu, atsakymo nesulaukė.

Per naktį drąsa išgaravo

Netikėtą drąsą politinės tarybos posėdyje parodęs finansų ministras yra laikomas vienu iš galimų socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Brazausko įpėdinių.

Bet vakar, „Lietuvos rytui” pabandžius pasikalbėti, Z.Balčytis jau nebuvo toks drąsus.

Su „Lietuvos rytu” finansų ministras bendravo tik per savo patarėjus. Šie perdavė abstraktų ir diplomatišką atsakymą, jog ministras nenorįs kalbėti apie tai, kas buvo kalbama už uždarų durų, nes tai – „ne vieša informacija”.

Stengėsi būti „veiksnus”

Atsargiai šį konfliktą vertino ir A.Gedvilas: „Negaliu tokių dalykų komentuoti, nes pats jų negirdėjau ir apie juos nieko nežinau. Mane tai stebina. Manau, kad jūsų informacija nėra tiksli”.

Tačiau Darbo partijos atstovas pridūrė, kad net jeigu ministras ir išdėstė tokius kaltinimus, tai nėra neigiama informacija: „Gal socialdemokratams reikia neveiksnaus viceministro”.

Tarybos posėdyje nutarta, jog dėl A.Gedvilo likimo koalicijos partneriai dar turėtų tartis.

Tačiau daugelis posėdžio dalyvių neabejojo, jog susitarti nepasiseks. Vakar Darbo partijos atstovai jau užsiminė ieškosiantys A.Gedvilui kito darbo.

Pateikė savo versiją

Tuo tarpu V.Uspaskichas vakar „Lietuvos rytui” tvirtino, kad jis posėdyje neignoravo finansų ministro priekaištų.

„Aš pasakiau, kad yra kaip tik atvirkščiai – pas mus kažkas siunčia kažkokius verslininkus, kurie prašo mūsų užtarimo. Tačiau mes jiems atsakome, jog niekuo negalime padėti”, – sakė Darbo partijos vadovas.

Valo kelią saviškiams

Darbo partijai nepavykus įsitvirtinti Susisiekimo ministerijoje, ji bando tai padaryti Ūkio ministerijoje.

„Lietuvos ryto” žiniomis, čia jau nuo praėjusio rudens brandinami planai į vieną darinį sujungti visas ministerijos kompetencijos srityje esančias ir jai pavaldžias institucijas bei viešąsias įstaigas – Lietuvos ekonominės plėtros, Lietuvos verslo plėtros, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo agentūras, taip pat savivaldybių verslo informacijos centrus bei inkubatorius.

Teigiama, kad kai kuriose šių agentūrų jau įdarbinami Darbo partijai artimi žmonės.

V.Uspaskicho įkurta ir su juo siejama Lietuvos verslo darbdavių konfederacija yra įsitvirtinusi kai kurių savivaldybių verslo informacijos centruose ir per Ūkio ministeriją gauna dosnią Europos Sąjungos finansinę paramą.

Planus sujungti visas šias institucijas, „Lietuvos ryto” šaltinių žiniomis, koordinuoja pats ūkio ministras Kęstutis Daukšys.

Tai darant oficialiai pasiremiama šiuo metu Vyriausybėje rengiamu nauju viešųjų įstaigų įstatymu.

Šis dokumentas buvo pradėtas rengti, kai Valstybės kontrolė rekomendavo užtikrinti visų šalies ministerijoms pavaldžių viešųjų įstaigų veiklos, taip pat jų finansavimo skaidrumą.
Vytautas Bruveris

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.