Apie pieno gamybos kvotas

2005 metų tiesioginės išmokos – 48,7 mln. Lt – už kvotinį pieną jau išmokėtos 96 tūkst. gamintojų. Šiuo metu tiesioginių išmokų negavo tik 700 gamintojų, kurie turės patikslinti klaidingai nurodytus savo sąskaitų bankuose numerius. Iki šių metų balandžio mėnesio bus išmokėta likusioji 25 procentų tiesioginių išmokų už kvotinį pieną dalis 73 stambiems pieno gamintojams, 2004-2005 kvotos metais pardavusiems daugiau kaip po 1000 t pieno.

Nacionalinio rezervo dalinimas 2005-2006 kvotos metais

Kaip informavo Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktoriaus pavaduotoja Nijolė Maksimavičienė, ankstesnėse Pieno gamybos kvotų sistemos administravimo taisyklėse buvo numatyta, kad kvotų iš nacionalinio rezervo galima prašyti tik iš anksto ir tik ateinantiems kvotos metams. 2004 m. rugpjūčio-rugsėjo mėn. paraiškas papildomai ar naujai kvotai iš rezervo gauti šiems 2005-2006 kvotos metams pateikė 4 098 gamintojai. Kvotas iš nacionalinio rezervo gavo 4 059 gamintojai, kuriems išdalinta 238,8 tūkst. t (233,8 tūkst. t pardavimo tiesiogiai vartoti kvotos ir 5 tūkst. pardavimo perdirbti kvotos).
Atsižvelgiant į tai, jog dalis pieno gamintojų nespėjo pateikti prašymų kvotai iš nacionalinio rezervo skirti, buvo nuspręsta leisti 2005-2006 kvotos metams dar kartą prašyti kvotos iš nacionalinio rezervo. Todėl 2005 m. balandžio mėn. 6 120 gamintojai pateikė paraiškas papildomai ar naujai 210 tūkst. t kvotai iš rezervo gauti 2005-2006 kvotos metams. Tačiau nacionaliniame rezerve, kurį buvo galima išdalinti gamintojams, buvo likę tik 40 tūkst. tonų. Suvedus ir išnagrinėjus surinktų paraiškų duomenis paaiškėjo, kad kai kurie gamintojai nepagrįstai prašo kelis kartus didesnės kvotos negu yra likę nacionaliniame rezerve, todėl buvo nuspręsta apriboti prašomą kvotos dydį pagal turimą melžiamų karvių ir telyčių, kurių amžius daugiau negu 20 mėnesių, skaičių bei bandų produktyvumą.
Apribojus prašomą kvotos dydį pagal realų gyvulių skaičių nuo 210 tūkst. t iki 137 tūkst. t, atsižvelgus į apskrityse esantį kvotų dydį ir kiekvieno gamintojo surinktą prioritetinių balų skaičių, gruodžio pradžioje nacionalinis rezervas buvo išdalintas. Nacionalinė mokėjimo agentūra apie gamintojams suteiktus kiekius iš nacionalinio rezervo jau informavo visus paraiškas pateikusius gamintojus.
Pagal 2005 m. balandžio mėn. pateiktas paraiškas iš 1005 gamintojų, prašiusių pardavimo tiesiogiai vartoti kvotos, dalį prašyto dydžio gavo 811 gamintojų, o iš 5346 gamintojų, prašiusių pardavimo perdirbti kvotos, dalį prašyto dydžio gavo 2 791 gamintojas.
„Turint rezerve 40 tūkst. t. kvotos viso prašomo 210 tūkst. t kiekio skirti neįmanoma. Todėl, įvertinant gamintojams suteiktus prioritetinius balus ir jų apskrityje esantį nacionalinio rezervo kvotos dydį, vieni gamintojai gavo daugiau, kiti mažiau, treti iš viso nieko negavo”, – sakė departamento direktoriaus pavaduotoja Nijolė Maksimavičienė.

Apie kvotų skyrimą smulkiems pieno gamintojams, laikantiems 1-6 melžiamas karves

Kvotos metų eigoje išaiškėjo, kad nemaža dalis stambių pieno ūkių savininkų prašė ir gavo iš nacionalinio rezervo nepagrįstą gamybos priemonėmis pieno gamybos kvotą, tuo tarpu nemažai pieno gamintojų, daugiausia smulkiųjų, viršijo jiems nustatytą pieno gamybos kvotą arba pardavė pieną be kvotos, nes jiems nebuvo suteikta galimybė prašyti kvotos iš nacionalinio rezervo.
Pasak departamento direktoriaus pavaduotojos Nijolės Maksimavičienės, siekiant išspręsti šią situaciją, buvo apsispręsta atskirti dalį nacionalinio rezervo ir jį panaudoti smulkiųjų pieno gamintojų (laikančių 1-6 melžiamas karves) kvotų suteikimui pagal praėjusių kvotos metų poreikį, tiems, kurie 2004-2005 kvotos metais viršijo nustatytą kvotą ar pardavė pieną be kvotos. Siekiant išvengti nesusipratimų ir piktnaudžiavimo atvejų, kai parduodamas ne tik savo ūkyje pagamintas pienas, minėtiems gamintojams, atlikus patikros procedūras, kvotos iš nacionalinio rezervo buvo skirtos gruodžio pradžioje. Visi gamintojai gavo pranešimus apie paskirtas kvotas.
„Jei gamintojas nori dalyvauti Kaimo plėtros plano Ankstyvo pasitraukimo iš prekinės žemės ūkio gamybos priemonėje arba jei gamintojas mano, kad jam ši kvota nereikalinga, jis privalo gautos iš rezervo kvotos atsisakyti. Tai jis gali padaryti pateikdamas laisvos formos prašymą savivaldybei”, – paaiškino departamento direktoriaus pavaduotoja Nijolė Maksimavičienė.

Dar kartą apie reikalavimus, kurių privalo laikytis pieno gamintojai

Nacionalinei mokėjimo agentūrai pradėjus tikrinti pieno gamintojus paaiškėjo, kad nemaža dalis nesilaiko jiems nustatytų reikalavimų. Departamento direktoriaus pavaduotoja Nijolė Maksimavičienė priminė, kokių pagrindinių reikalavimų turi laikytis gamintojas, norintis parduoti pieną.
Pirmiausia, gamintojas turi būti registruotas Žemės ūkio ir kaimo valdų registre ir būti kaimo valdos valdytoju arba partneriu. Parduodantis pieną gamintojas turi turėti melžiamų karvių, registruotų gyvulių identifikavimo ir registravimo duomenų bazėje jo vardu ir tik toje valdoje, kurioje registruota pieno kvota, taip pat privalu vesti gyvulių apskaitą. Gamintojas pieno kvotą gali turėti tik vienoje valdoje.
Gamintojai, parduodantys pieną tiesiogiai vartoti, būtinai turi vesti pieno pardavimo tiesiogiai vartoti apskaitą.
Apskaitos dokumentus (sąskaitas faktūras, pieno supirkimo knygeles, pieno apskaitos žurnalus) visi gamintojai, tiek pieną parduodantys tiesiogiai vartoti, tiek supirkėjams, turi saugoti ne trumpiau kaip trejus metus nuo jų sudarymo momento.
Gamintojas privalo laikytis ir pieno tiekimo į rinką reikalavimų: parduoti tik savo laikomų gyvulių pieną ir jį parduoti tik Nacionalinės mokėjimo agentūros patvirtintiems supirkėjams arba tiesiogiai vartoti.
Taip pat gamintojai pieną gali parduoti tik Nacionalinės mokėjimo agentūros patvirtintiems supirkėjams savo, o ne kaimyno, giminaičio vardu, o jei parduoda pieną ar jo produktus tiesiogiai vartoti, nepamiršti vesti pieno apskaitos kiekvieną dieną.

Žemės ūkio ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.