Morka apsaugo nuo breketų nešiojimo

Mamos pernelyg lepina vaikus, o liūdnus tokio auklėjimo rezultatus dabar skaičiuoja ir koreguoja odontologai.

„Pastebėjote, kiek gatvėje daug jaunuolių, vaikščiojančių su breketais? Tai ankstyvoje vaikystėje praleistų odontologinių anomalijų rezultatas”, – sakė Stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė.

Pasak gydytojos, poliklinikos specialistus dabar intensyviai atakuoja vaikai bei jų mamos, pageidaujantys ištaisyti odontologines anomalijas. Taip vadinama, kai dantys būna susigrūdę, „užkritę” vienas ant kito ar netaisyklingos formos. Dalis tokių anomalijų paveldima kartu su genais, tačiau labiausiai koją čia kiša netaisyklinga mityba.

„Kada paskutinį kartą matėte morką griaužiantį vaiką? Košelės, tyrelės – viskas sutrinta… Bet juk mūsų žandikauliui taip pat reikia darbo. Kai negauna kieto maisto, jis nesivysto. Nuolatiniai dantys paskui neturi kur dygti”, – pasakojo gydytoja.

Pasak G. Macnorienės, anomalijų skaičių didina netaisyklingas gulėjimas, vaiko pomėgis ranka ramstyti galvą ar čiulpti pirštą, taip pat kenkia per dideli ar kieti čiulptukai, ilgas jų vartojimas.

Gydytoja pataria vaikams, ypač kuriems dygsta pieniniai dantys, duoti graužti morką, obuolį. Vaistinėse galima nupirkti ir specialius kramtyti skirtus žaislus. Juos galima duoti ne tik keturmečiams-šešiamečiams, bet ir pradinių klasių moksleiviams.

Pakeitus mitybos įpročius, anot gydytojos, jei ne šimtu, tai 50 proc. tikrai galima išvengti odontologinių anomalijų. Tam, kad vėliau paaugliams nereikėtų kankintis.

Anot medikės, drastiškesnių metodų prireikia, kai dėl susiformavusio kaulo plokštelė nepajėgi ištaisyti defektų. Breketai esą ne tik puošia ar leidžia pasipuikuoti piniginės storiu. Juos uždėjus iš pradžių jaunuoliams skauda, kelias dienas negali valgyti.

G. Macnorienė pastebi, kad kartais tėvai pergyvena dėl pirmųjų netaisyklingai lendančių dantukų. „Mes nieko nedarome, kol neišdygsta pirmieji keturi nuolatiniai dantys. Tada aiškiau matyti…” – sakė ji.

Paklausta, kada tėvai turėtų pradėti nerimauti dėl netaisyklingų vaikų dantų, gydytoja patarė du kartus per metus apsilankyti pas odontologą.

„Tai ne teorija, o visai įvykdoma užduotis, nes tada tikrai nepražiopsosime anomalijų”, – patikino G. Macnorienė. Ji taip pat patarė nedrausti vaikams smaližiauti, tik prižiūrėti, kad po to jie išsivalytų dantis ar bent išsiskalautų burną. Praverčia ir kramtomoji guma.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Morka apsaugo nuo breketų nešiojimo"

  1. vika

    o ydomu ar dbar galima istaisyti ta klaida kai dantys jua kreiwi? 😕

  2. to vika

    priklauso nuo paciento amziaus?:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.