Kaip nesušalti?

Kaip sušilti šaltą žiemos dieną? Ką labiau suagoti nuo šalčio – kojas, rankas, galvą, kūną? Štai keletas specialistų patarimų.

Nešiokite kepurę!

Kad būtų šilta – reikia šiltai rengtis. Tai aišku kaip dieną. Tačiau daugelis mano, jog užtenka apsimauti šiltas pirštines bei kojines, o visa kita pamiršta.

Rankų ir kojų šalimo priežastis – ne tiek žema temperatūra, kiek prakaitavimas. Ypač tam jautrios rankos ir kojos, kadangi delnuose, pėdose daugiausiau prakaito liaukų. Štai kodėl nuo storų vilnonių kojinių ir batų su vidiniu tikros vilnos įklotu kojos gali sušalti.

Kojines iš grynos medvilnės gali sugerti drėgmę ir taip atšaldyti kojas. Geriau, kad jos siūtos iš maišyto pluošto, pavyzdžiui, medvilnės su orlonu.

Drabužiai turi būti laisvi. Aptempti jie gali sutrikdyti kraujo apytaką; be to, jie nepalieka izoliuojančio oro sluoksnio.

Išeidami į šaltą orą, apsirenkime keletu drabužių. Apatinis turi būti iš vienos ar kelių sintetinių audinių, pvz., polipropileno, kuris sugeria kūno prakaitą. Tinkami ir audiniai iš sintetinio pluošto su šilku ir vilna. Kitas sluoksnis turi jus izoliuoti, sulaikydamas kūno šilumą. Geriausiai tam tiks vilnoniai marškiniai.

Daugelis turbūt mano, kad kailiniai šildo. Toli gražu taip nėra. Kailiniai tik sulaiko šilumą, kurią išskiria kūnas. Šią funkciją atlieka oras, pripildantis tarpus tarp kailio gaurelių. Kuo daugiau oro, tuo šiltesnis, minkštesnis, lengvesnis drabužis.

Galva – kūno dalis, per kurią iš organizmo išeina daugiausiai šilumos. Todėl reumatologai pataria: jei norite, kad rankos bei kojos nešaltų, nešiokite kepurę. Tai ne mažiau svarbu kaip dėvėti pirštines ir kojines.

Šalčiau – rūkaliams ir nervingiems

Rūkaliai patys sau sušaldo rankas ir kojas tuo, kad rūko. Nuo cigarečių rūkymo galūnės tampa šaltos dėl dviejų priežasčių: arterijose susidaro plokštelės, o nikotinas sukelia kraujagyslių spazmus ir sutraukia smulkias kraujagysles. Šis nikotino poveikis itin pavojingas žmonėms, kenčiantiems nuo Reino sindromo – priepuolinio pobūdžio plaštakų, rečiau – pėdų pirštų kraujotakos sutrikimo.

Sulaikyti kūno šilumą padeda ramybė. Mat stresas organizme sukelia tokią pat reakciją kaip ir šaltis. Kraujas iš rankų ir kojų nuteka į smegenis ir vidaus organus, kas leidžia žmogui greitai galvoti ir reaguoti.

Nusiraminti padės progresyvinė raumenų relaksacija: reikia palaipsniui įtempti ir atleisti visus raumenis pradedant nuo kaktos iki kojų ir rankų pirštų galiukų. Tai galima daryti bet kuriuo metu bet kurioje vietoje.

Karštimas organizmui

Maisto valgymas padidina vidinę kūno temperatūrą. Tai vadinama termogeneze. Todėl prieš išeidami į šaltį suvalgykite karštos košės ar išsrėbkite lėkštę sriubos.

Dehidratacija gali tik palengvinti kūno atšalimą. Tad gerkite daugiau skysčių – karštos sriubos, žolių arbatos, mėsos sultinio.

Kava ir kiti kofeino turintys gėrimai sutraukia kraujagysles. Jei turite Reino sindromą, vargu ar norėsite trukdyti kraujo apytakai. Nepasiduokite pagundai išgerti alkoholio. Jis rankas ir kojas sušildo tik laikinai, o kenksmingas poveikis didžiulis.

Alkoholis stimuliuoja kraujo tekėjimą į odą, suteikdamas staigų šilumos pojūtį. Bet ši šiluma greit išsisklaido ore, sumažindama kūno temperatūrą. Kitaip tariant, galiausiai nuo alkoholio darosi tik šalčiau.

Valgykite maistą, kuriame yra geležies. Nuo geležies trūkumo pakinta skydliaukės, kuri reguliuoja kūno temperatūrą, metabolizmas, – teigia mokslininkai. Geležies yra vištienoje, žuvyje, liesoje mėsoje, salotose, lęšiuose. Gerkime ir apelsinų sultis, kurios padidina organizmo sugebėjimą pasisavinti geležį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.