Varpų gyvenamajame rajone žmones kasdien žadina varpai

Varpų gyvenamasis rajonas – vienas naujausių Klaipėdos mikrorajonų. Į jį žmonės kėlėsi maždaug 1994 metais. Į ramų rajoną triukšmo ir judėjimo įnešė neseniai pastatytas didelis prekybos centras, o šalia esančios dvi šventyklos – cerkvė ir Juozapo Darbininko bažnyčia – šiam rajonui suteikia šventumo.

Kas rytą rajono gyventojus žadina varpų skambėjimas. Vienus žmones tai piktina, kitiems – netrukdo. Kai kurie sako, kad prieš aštuonias skambantys varpai tarnauja kaip žadintuvas. „Kai suskamba, žinai, kad reikia pasiskubinti į darbą”, – sakė vienas gyventojas.

Varpų rajone yra įsikūrę daug daugiabučių namų savininkų bendrijų. Vieni gyventojai patenkinti jų darbu, kiti skundžiasi. Tačiau bendra tvarka šiame rajone daugelis gyventojų džiaugiasi.

Tuo tarpu šalia esantys Jūrininkų ir Uosto gyvenamieji rajonai egzistuoja tik žemėlapiuose. Jų vietoje – tik pievos ir krūmai.

Prastas vanduo

„Man čia labai patinka. Vėlai nevaikštome, bet čia gana saugu ir ramu, nesu girdėjusi apie nusikaltimus. Šiame rajone nepasitaiko girtavimų, muštynių, – pasakojo ponia Milda. – Naujųjų naktis čia praėjo kaip kokiame kaime – mūsų penkiaaukštyje degė tik dviejų butų šviesos. Už dešimaukščių jau prasideda laukai. Iš mūsų namo jų nematyti, bet tiems, kuriems pro langus juos mato, turėtų būti šiek tiek nejauku.”

Moteriai patinka buto išplanavimas, tiesa, butai – šalti. Ji nepatenkinta ir vandens kokybe. „Vanduo labai prastas – chloro labai daug, užterštumas didelis. Galvos plauti neįmanoma, skalbimui reikia labai daug priemonių. Vyras sakė, kad reikia ką nors daryti – gal statyti boilerį. Bet, manau, nelabai tai padės. Reikėtų kažkokį įrenginį statyti rūsyje, kad pagerintų tą vandenį. Dažnai tokiame vandenyje nepasimaudysi – vieną du kartus per savaitę. Nes išsimaudžius oda sausėja, beria…” – skundėsi moteris.

Nors tvarka ponia Milda nesiskundžia, tačiau ji norėtų, kad kiemuose būtų daugiau medžių, gėlių, gyvatvorių, nors pačiai sodininkystė ir nelabai sekasi. „Galėtų būti daugiau žaidimo aikštelių vaikams. Yra viena, labai graži, medinė. Prie jos eglutė buvo papuošta, keista, kad nuo jos net lempučių niekas nenudraskė. Bet reikėtų daugiau aikštelių, smėlio dėžių, – svarstė moteris. – Gaila, kad Savivaldybė neskiria lėšų, o jos brangiai kainuoja – žmonės nesurinks tiek pinigų. Juo labiau kad ne visi juk ir prisidėtų – jei vaikui šešiolika, kam jam ta žaidimo aikštelė…”

Nėra kur žaisti mažyliams

„Neblogas rajonas. Didelė parduotuvė šalia, geri butai, tvarkinga. Regis, jokių problemų čia nėra. Gal jų nepastebiu, nes į jūrą plaukioju, po pusmetį namie nebūnu”, – sakė Varpų gyvenamojo rajono gyventojas ponas Ivanas.

Ponia Tatjana į Varpų gyvenamąjį rajoną ateina tik prižiūrėti vaikučio. Deja, mažai tėra kur su juo pasivaikščioti. „Einame į mokyklos stadioną, žiemą moksleivių ten mažai, bet vasarą daug, ir jie nenori, kad tokie mažyliai ten vaikščiotų. Laukuose už namų nesaugu, yra daug šiukšlių, be to, kai palyja, ten šlapia ir purvina. Žaidimo aikštelė yra viena, bet ten nėra kur žaisti”, – skundėsi moteris.

Ji pastebėjo, kad šiame rajone ne tik trūksta medžių, bet ir nėra kur jų sodinti, – jie būtų per arti namų langų.

Patvinsta kiemai

„Labai tylus, tvarkingas rajonas, jis geras tuo, kad visi gyventojai vieni kitus pažįsta. Vietos mašinoms tikrai pakanka, mūsų aikštelėje žmonės net iš kitų namų automobilius stato. Bėdos – kaip ir visur panašios: jaunikaičiai prie mokyklos, vakarais nesaugu išeiti, jei ne šuo, būtų baugu. Čia prie namų iš mokyklos atbėga parūkyti”, – pasakojo ponas Sigitas.

Pagal detalųjį planą, Uosto mikrorajone daugiaaukščiai stovės tik šioje vietoje – čia jau dygsta nauji namai

Vyriškis į naują butą įsikėlė 1994 metais. Jis nemano, kad šiame rajone butai itin kokybiški: radiatoriai mažyčiai, teko keisti išplanavimą. Tačiau gyventojas patenkintas namą prižiūrinčios bendrijos veikla. Pasak jo, name nėra problemų, nes visos bėdos operatyviai tvarkomos.

Jo draugas ponas Jurijus – atvirkščiai, jo namą tvarkančios bendrijos darbą vadina visišku „bardaku”. „Kieme – vien pusnys. Ryte laukiu kaimyno, ateina, padeda išstumti mašiną. Niekada gatvių nevalo. O kai atsikrausčiau, čia iš viso gatvės dar nebuvo nutiestos. Pats apvaikščiojau visus butus, surinkau parašus, nunešiau į Savivaldybę raštą, kad gatvę sutvarkytų. Po pusės metų atvažiavo traktoriai ir kelią nutiesė”, – pasakojo vyras.

Pasak jo, iki šiol nesutvarkyta lietaus kanalizacija. Nors šulinys yra, tačiau stipriau palijus vanduo nespėja subėgti – kiemas patvinsta. „Turiu mažą anūkę, po lietaus su ja pasivaikščioti neįmanoma. Tenka ją ant rankų nešti, – sakė Jurijus. – Nors šis rajonas turbūt yra ramiausias Klaipėdoje”.

Tušti laukai

Šalia Varpų mikrorajono esantys suplanuoti Jūrininkų ir Uosto gyvenamieji rajonai siūlo savo teritorijas didmiesčiui, kuris į juos dar neatėjo.

Jūrininkų mikrorajone – tik plyni laukai. Tik rajono pradžioje įsikūręs prekybos centras BIG. Kitapus Taikos prospekto, Uosto gyvenamajame rajone, taip pat kol kas tėra tik trys daugiaaukščiai namai, pastatyti maždaug prieš dešimtmetį.

Ponia Ina čia gyvena porą metų. „Butai čia kokybiški, kol kas jokių problemų nebuvo”, – tikino ji. Šiuose namuose nėra įvestos dujos, tik elektra. Tačiau moteris tikina, kad jai taip labiau patinka: dienos ir nakties tarifų elektros skaitikliai padeda taupyti.

Pasak gyventojos, parduotuvių aplink tikrai pakanka. Kadangi nėra daug daugiaaukščių, čia itin ramu. „Laukai nebaugina, nors jie ir nykūs. Dar geriau, kad čia mažiau žmonių ir nėra pramogų. Čia yra visokių gyventojų: ir senų žmonių, ir jaunų mamų su vežimėliais”, – pastebėjo Ina.

Uosto gyvenamojo rajono detalusis planas miesto Savivaldybėje patvirtintas 2000 metais, Jūrininkų – 2001-aisiais.

Šiuose rajonuose planuojama mišri – daugiaaukščių ir mažaaukščių namų – statyba. Detalieji planai numato, kad daugiaaukščiai, 4-10 aukštų namai, išsidėstys palei pagrindines miesto gatves, toliau numatyta teritorija sodybinio tipo namams ir kotedžams.

Uosto gyvenamajame rajone prie Taikos prospekto ir Smiltelės gatvių sankryžos, šalia pastatytų namų, jau statomi nauji daugiaaukščiai. Jūrininkų mikrorajone numatyta, kad palei Smiltelės gatvę ir Jūrininkų prospektą įsikursiantys komerciniai pastatai tarnaus kaip nuo pagrindinių gatvių triukšmo sauganti priemonė.

Rajonuose taip pat suplanuota visa reikalinga infrastruktūra: numatytos vietos komerciniams ir visuomeniniams objektams: parduotuvėms, mokykloms, darželiams, taip pat automobilių stovėjimo aikštelėms ir kt.

Rima Čeliauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.