Rotavirusas – nešvaros liga

Žarnyno infekcinis susirgimas dažniausiai kamuoja kūdikius ir vaikus.

Rotavirusinė infekcija žiemą į ligos patalą paguldo vis daugiau vaikų.

Tai – sezoninė liga, kuri, kaip ir gripas, dažniausiai pasireiškia šaltuoju metų laiku. Neseniai pradėta diagnozuoti rotavirusinė infekcija labiau siaučia besivystančiose šalyse, o ginklo prieš ją dar nerasta.

Staigi infekcija dažniausiai kankina kūdikius ir vaikus iki penkerių metų. O jų ligos priežastimi gali tapti net ir tėvai, kurie tampa šios infekcijos nešiotojais.

Nerasta vakcinos

„Rotavirusinė infekcija pradėta diagnozuoti nuo 1995 metų. Tad daugelis mano, kad infekcijos atvejų kasmet daugėja, bet iš tiesų tik gerėja diagnostika”, – teigė Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro gydytoja epidemiologė Galina Zagrebnevienė.

Specialistė patvirtino, kad ši ūmi žarnyno infekcija dažniau siaučia besivystančiose šalyse, nes ten daugiau nešvaros.

„Nuo šios ligos vakcinos nėra, bet Amerikos mokslininkai intensyviai ieško. Buvo viena sukurta, bet atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad yra šalutinis poveikis. Šiuo metu bandoma patobulinta vakcina. Manau, kad greitai ji jau bus išrasta”, – optimistiškai kalbėjo G.Zagrebnevienė.

Asmens higienos stoka

Rotavirusas yra virusinė žarnyno infekcija, kurios inkubacinis periodas yra trumpas. Pirmieji ligos simptomai gali pasireikšti po 24–72 valandų, kai buvote infekuotas.

„Tai – sezoninė liga, kuri pasireiškia būtent žiemą.

Nes rota, kaip ir gripo, virusas geriau išsilaiko šaltyje”, – teigė Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Žarnyno infekcijų skyriaus vedėja Irena Ališauskienė.

Rotavirusu dažniausiai užsikrečiama fekaliniu, oraliniu būdu, per vandenį, liečiant nešvarius daiktus.

„Dažniausiai užsikrečiama per nešvarias rankas – dėl asmens higienos stokos.

Užsikrėtęs žmogus su išmatomis išskiria didelį kiekį viruso.

Jis plinta nuo žmogaus žmogui”, – aiškino gydytoja epidemiologė.

Teigiama, kad dažniausias infekcijos šaltinis – žmogus.

O užsikrėsti galima ir per savo tėvus ar kitus suaugusius žmones.

Rotavirusas pavojingas tik vaikams, nes JAV mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad daugelis suaugusiųjų serga rotavirusu, bet jiems nepasireiškia klinikiniai požymiai.

„Vaiko mama ar tėtis gali sirgti rotavirusine infekcija, bet to nepajusti ir taip užkrėsti savo vaiką. O jei namuose susirgo vienas vaikas, susirgs ir kiti. Tai – greitai plintanti liga”, – pabrėžė epidemiologė G.Zagrebnevienė.

Baigiasi ir mirtimi

Ankstyvasis rotavirusinės infekcijos požymis – vėmimas, kuris tęsiasi nuo 2 iki 6 dienų. Kiek vėliau ligonis pradeda viduriuoti, kartais net 20 kartų per parą. Ligos pradžioje gali skaudėti pilvą, pakyla temperatūra.

„Viduriuojant ir vemiant netenkama daug skysčių, o tai yra pavojinga vaikui. Tad daugelis jų yra hospitalizuojami. Specialaus gydymo nėra, tik atstatomi skysčiai”, – kalbėjo specialistė.

Kartais rotavirusinė infekcija pasireiškia kaip viršutinių kvėpavimo ligų sutrikimas – prasideda sloga, kosulys, parausta gomurys.

Dažniausiai liga tęsiasi 3–7 dienas, o kūdikiams – 10–14 dienų.

Besivystančiose šalyse rotavirusinė infekcija dažnai baigiasi ir mirtimi. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, ši infekcija yra viena iš dažniausių vaikų mirčių priežasčių. Kasmet nuo jos miršta vidutiniškai 440 tūkstančių jaunesnių nei 5 metų vaikų.

„Taip, duomenys siaubingi. Bet galiu patikinti, kad Lietuvoje nėra nė vieno mirties atvejo dėl šios infekcijos”, – teigė G.Zagrebnevienė.

Kaip padėti ligoniui:

Skirkite ypatingą dėmesį higienai. Tiek ligonis, tiek jį slaugantis žmogus turi dažnai plauti rankas muilu.

Šeimoje susirgus vaikui, neleiskite jo į vietas, kur yra daug mažamečių.

Patalpą, kurioje guli ligonis, gerai vėdinkite.

Tualetą ir ligonio kambarį valykite atskirais įrankiais, šluostėmis, naudokite chloro turinčias dezinfekcines medžiagas.

Atskirai laikykite ir skalbkite ligonio drabužius, rankšluosčius. Patartina juos 15 minučių virinti su skalbimo milteliais. Skalbinius gerai išlyginkite karšta laidyne.

Vaiko žaislus plaukite muilo ar sodos tirpalu. Gerai nušluostykite ir išdžiovinkite.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.