Lietuvos olimpiečiai repetuoja užsienio sporto arenose

Iki 20-ųjų Turino žiemos olimpinių žaidynių liko mažiau nei mėnuo.

„Sportininkams dabar – paskutinis jėgų patikrinimas. Artimiausiu metu pamatysime, kaip mūsiškiams pavyko pasirengti olimpiadai ir kokių rezultatų galėtume tikėtis iš jų”, – interviu „Kauno dienai” sakė Kalgario (1988 m.) žaidynių čempionė Vida Vencienė, vadovausianti Lietuvos olimpinei misijai Italijoje.

Mūsų šaliai Turino olimpiadoje atstovaus septyni arba aštuoni atletai.

Rinktinę gali papildyti čiuožėjas

– Ką dabar veikia Lietuvos olimpiečiai? – pasiteiravome V.Vencienės.

– Turino žaidynėms rengiasi jau oficialiai patvirtinti rinktinės nariai – biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Karolis Zlatkauskas, slidininkai Irina Terentjeva ir Aleksejus Novoselskis, šokių ant ledo pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas bei kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas.

Tarp atsarginių yra dailiojo čiuožimo atstovas Aidas Reklys ir biatlonininkė Veronika Lagun.

Mūsiškiai treniruojasi arba dalyvauja varžybose užsienyje. Šiomis dienomis Vokietijos mieste Rupoldinge vyko pasaulio biatlono taurės varžybų penktasis etapas. Italijoje, Val di Fjemėje, buvo surengtas planetos slidinėjimo taurės varžybų etapas.

Netrukus galėsime realiau įvertinti, kokios sportinės formos yra mūsų biatlonininkai bei slidininkai.

Šiandien Prancūzijoje, Lione, prasidės Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriam pasibaigus sužinosime galutinį Tarptautinės čiuožėjų sąjungos (ISU) olimpiečių sąrašą ir ar jame bus Aidas Reklys.

– Ar visi mūsiškiai sveiki?

– Pernai gruodžio pabaigoje sirguliavo Diana Rasimovičiūtė, dabar ji jau sustiprėjusi. Kiti sportininkai sveikata nesiskundžia.

Didžiausia viltis – šokėjai ant ledo

– Kokių rezultatų tikimasi Turine?

– Didžiausia mūsų viltis – Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Šios žaidynės bus penktosios jų sportinėje karjeroje.

Unikalu tai, kad jie po trejų metų pertraukos grįžo į didįjį sportą ir iškovojo olimpinį kelialapį. Italijoje jiems tikrai turėtų pasisekti, juolab kad patys čiuožėjai užsibrėžę užimti aukštą vietą. Viliuosi, kad jie kovos dėl medalių. Jei Margaritai ir Povilui pavyktų tapti prizininkais, Lietuvos žiemos sporto istorijoje būtų atverstas naujas puslapis.

Slidinėjimo varžybose iš Irinos Terentjevos tikimės vietos trisdešimtuke, o iš Dianos Rasimovičiūtės – aplenkti mažiausiai pusę konkurenčių ir būti tarp 45-50 pirmųjų.

Būtų gerai, jei Aleksejus Novoselskis patektų į penkiasdešimtuką, o Karolis Zlatkauskas – į šešiasdešimtuką ar septyniasdešimtuką. Kalnų slidininko Vitalijaus Rumiancevo pasirodymą pavadintume sėkmingu, jei jis aplenktų bent 20 procentų varžovų.

– Eilinį sporto mėgėją tokios slidininkų ir biatlonininkų galimybių prognozės gali nuteikti labai skeptiškai…

– Manau, kad kol kas apie pirmuosius dvidešimtukus nėra ko svajoti. Tikrovė tokia: šių sporto šakų tradicijos Lietuvoje – kuklios, nėra visaverčių sąlygų, konkurencijos. Todėl norėčiau, kad žiemos olimpiečius vertintume platesniu požiūriu, pirmiausiai atsižvelgdami į tai, jog jie vis dėlto įvykdė atrankos normatyvus ir iškovojo teisę dalyvauti žaidynėse.

Iš savo patirties žinau, kad tai labai sunku pasiekti. Tiesiog šiaip į olimpiadą niekas nekviečia.

Olimpiečiai gyvens trijuose kaimeliuose

– Kur įsikurs Lietuvos olimpinė delegacija?

– Pirmą kartą žaidynių dalyviai gyvens trijuose kaimeliuose. Turine apsistos tik mūsų šokėjų ant ledo pora, biatlonininkai – Bardonekijo mieste, o kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas su treneriais – Sestriere. Visus kaimelius skiria maždaug po 100 kilometrų.

Man asmeniškai toks rinktinės išblaškymas nelabai priimtinas, nors organizatoriai padarė viską, kad būtų patogu sportininkams – jie gyvens šalia varžybų trasų bei arenų, nerūpės transporto problemos. Tačiau ar neišblės kolektyvo dvasia?

Mes tam jau pasirengėme, žinome, ką darysime, kad olimpiečiai nesijaustų vieniši: kartu paminėsime Vasario 16-ąją, pagal galimybes palaikysime saviškius per varžybas, rinksimės į būrį aptarti žaidynių rezultatus.

– Kuris mūsų sportininkas žaidynėse startuos pirmasis?

– Vasario 11-ąją vyrų biatlono 20 kilometrų individualiose lenktynėse Čezano San Sikarijo trasoje dalyvaus Lietuvos rinktinės debiutantas Karolis Zlatkauskas. Vaikinui – dvidešimt metų, Turine jis švęs 21-ąjį gimtadienį.

Svarbiausia, kad Karolis, kaip ir kiti jauni mūsų olimpiečiai, pasitikėtų savo jėgomis, nesutriktų, jei nepasiseks pasirodyti taip, kaip planuoja. Juo labiau kad jis, kaip ir Irina Terentjeva, Aleksejus Novoselskis, yra išmėginę jėgas pasaulio taurės varžybose, Europos jaunimo žiemos sporto festivaliuose, jau patyrę aukščiausio lygio varžybų įtampą.

Romas Poderys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.