Civiliai gali tapti kariškiais

Įslaptintos žinybos darbuotojai reikalauja papildomų socialinių garantijų

Itin slaptoje žinyboje dirbančius civilius numatoma prilyginti kariškiams. Jiems ketinama parūpinti papildomas socialines garantijas. Kariuomenės žvalgybos civiliai pareigūnai siekia tapti išimtimi valstybės tarnyboje, kur kariškos taisyklės netaikomos.

Vadinsis civiliais statutiniais tarnautojais

Seime kilo ginčas, kaip vertinti Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) prašymą šios itin slaptos žinybos civilius darbuotojus prilyginti kariškiams ir nustatyti jiems atitinkamas socialines garantijas. Šiuo metu parlamentarai svarsto ir netrukus turėtų priimti naują Antrojo departamento statuto redakciją, kur šis klausimas turi būti reglamentuotas.

Antrojo departamento prie KAM vadovas Gintaras Bagdonas „Kauno dienai” sakė, kad prieš kelerius metus priimtame šios institucijos statute buvo įtvirtintos nelygiavertės socialinės garantijos tą patį darbą dirbantiems departamento žmonėms. „Tuomet, deja, nebuvo atsižvelgta į departamento specifiką, kad jame dirba ne tik profesinės karo tarnybos kariai, bet ir civiliai. Dabar pagal statutą visiškai tą patį darbą dirbantys žmonės turi skirtingas socialines garantijas, nes vieni yra kariai, o kiti – civiliai. Karių socialinės garantijos yra didesnės, civilių mažesnės, nors jie yra visiškai lygūs tame darbe, kurį atlieka, ir jų atsakomybė vienoda”, – sakė G.Bagdonas.

Jo nuomone, visų operatyvinę veiklą atliekančių valstybės institucijų darbuotojų socialinės garantijos turi būti kuo vienodesnės.

Todėl ir buvo pasiūlyta Seimui priimti kelias pataisas Antrojo departamento statute, nustatant, kad ten dirbantys civiliai yra vadinami „civiliais statutiniais tarnautojais” ir jiems taikomos tos pačios socialinės garantijos kaip ir kariškiams. Be kita ko, jie gaus didesnę pensiją nei paprasti valstybės tarnautojai.

Susikirto nuomonės

Vyriausybė parėmė Antrojo departamento prašymą ir pažadėjo rasti pinigų tokiai įstatymo normai įgyvendinti, jeigu ji būtų priimta. Tačiau svarstant projektą Seime dėl civilių tarnautojų prilyginimo kariškiams susikibo du komitetai. O ir pats parlamentas šiuo klausimu pasidalijo į dvi beveik lygias dalis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Algis Kašėta tvirtina, kad Antrasis departamentas yra ypatinga institucija, todėl jai gali būti pritaikyta išimtis. „Šio departamento pareigūnai neturi nukentėti dėl savo tarnybos specifikos ir, kaip ir kitos operatyvinės tarnybos, turi turėti socialines garantijas lygiaverčiais pagrindais”, – sakė A.Kašėta.

Bet Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo nedaryti išimčių jokiems civiliams pareigūnams, kad ir kur jie dirbtų – saugume, policijoje, kontržvalgyboje ar kurioje nors kitoje specialiojoje tarnyboje. „Mūsų komiteto požiūriu, einama neteisingu keliu. Neturime daryti išimčių, nustatant valstybės tarnautojų socialines garantijas. Verčiau būtų peržiūrėtas pačių tų pareigūnų statusas, kad jie atitiktų sistemos reikalavimus”, – sakė šio komiteto narys, liberalcentristas Jonas Čekuolis.

Antra vertus, jis pripažino, kad tam tikra „šio departamento civilių pareigūnų socialinių garantijų problema egzistuoja”, todėl ją reikia kažkokiu būdu išspręsti.

Saugo karines paslaptis

Balsuojant Seime nedidele persvara laimėjo siūlymas vis dėlto prilyginti kariškiams Antrojo departamento civilius ir nustatyti jiems atitinkamas socialines garantijas. Bet galutinai statuto pataisos dar nėra priimtos. Numatoma, kad įstatymo priėmimo metu vėl bus balsuojama dėl šio prieštaringai vertinamo pasiūlymo.

Be to, pataisius statutą, Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas įgis teisę sudaryti savo darbuotojų rezervą.

Tai reiškia, kad tais atvejais, kai departamento tarnautojas deleguojamas į kitas institucijas arba dirbti diplomatinį darbą, jis išlieka karinės žvalgybos institucijos rezerve ir bet kada gali į ją sugrįžti. Kariams ir statutiniams tarnautojams bus leidžiama rezerve būti iki aštuonerių metų.

Antrasis departamentas prie KAM yra laikomas viena slapčiausių žinybų Lietuvoje. Pasak G.Bagdono, ši institucija, vykdydama žvalgybą ir kontržvalgybą, renka Lietuvos krašto apsaugos sistemai būtiną informaciją, ją apdoroja ir analizuoja, taip pat saugo ir prižiūri, kad lietuviškos karinės paslaptys ir žvalgybiniai duomenys „nenukeliautų ten, kur nereikia”.

Kiek žmonių dirba Antrajame departamente, neskelbiama. Nėra žinomas ir šios tarnybos biudžetas.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.