Miesto valdžią sutramdė teismas

Vos prieš dvejus metus įkūrusi naują Socialinės paramos centrą miesto savivaldybė po pralaimėtų teismų Vyriausybės atstovui vėl viską verčia aukštyn kojomis.

Nelengvas grįžimas į senąją tvarką miesto valdžiai kainuoja vėlgi nemenką chaosą ir gerą dozę nervų.

Praėjusią savaitę minia įniršusių pagyvenusių žmonių Socialinės paramos skyriaus vedėjui Viktorui Michailovui po nosimi jau mosavo vantomis. Pertvarkyta tarnyba nesugebėjo laiku išduoti ketvirčio talonų maudynėms miesto pirtyje.

Persitvarkymo darbai išties nemenki – iš per 50 Socialinės paramos centro darbuotojų daugiau nei pusė turi grįžti į Socialinės paramos skyrių ir tapti jau ne Zitos Sargautienės, o V.Michailovo pavaldiniais.

Visa, kas susiję su finansine parama socialiai remtiniesiems, vėl grįžta iš centro į skyrių. Centrui paliekamas tik paslaugų teikimas.

Visus šiuos pertvarkymus miesto valdžia priversta daryti sukandusi dantis. Ji to nenorėtų, tačiau negali nepaklusti teismų sprendimams.

Pinigus skirsto administracija

Miesto savivaldybę grįžti į senąją tvarką įpareigojo Administracinis teismas, o vėliau ir Vyriausiasis administracinis teismas.

Tai įvyko po to, kai Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka peržiūrėjo Panevėžio tarybos sprendimą dėl Socialinės paramos centro kūrimo ir rado jame prasilenkimą su įstatymu.

Tokiu atveju Vyriausybės atstovui teko užprotestuoti šį sprendimą per teismus, anot jo, kad būtų atkurtas teisingumas.

Kaip „Panevėžio rytui” sakė Vyriausybės atstovo tarnybos vyriausioji specialistė Žaneta Paplauskaitė, pagal įstatymą Socialinės paramos centras gali teikti tik paslaugas, o skirstyti pašalpas ir kitus pinigus socialiai remtiniesiems gali tik valdžia – savivaldybės administracija, kuriai šiuo atveju priklauso Socialinės paramos skyrius.

Ž.Paplauskaitė prisiminė, kad teismus Vyriausybės atstovo pusė nesunkiai laimėjo, nes labai jau aiškiai buvo matyti įstatymo neatitikimas.

Nors miesto savivaldybė buvo atkakli ir ėjo iki galo, apskundė Administracinio teismo sprendimą, tačiau po galutinio Aukščiausiojo administracinio teismo žodžio jai nebeliko ką daryti, kaip tik paklusti.

Leido neskubėti vykdyti

Galutinis teismo sprendimas buvo priimtas praėjusį kovą, tačiau, kaip žurnalistei sakė Socialinės paramos skyriaus vedėjas V.Michailovas, jiems buvo leista grįžimo į senąją tvarką labai neskubinti ir darbą pertvarkyti nuo šių metų pradžios.

V.Michailovas laikėsi nuomonės, kad teismus pasiekęs nesusipratimas įvyko tik todėl, kad jie, panevėžiečiai, per anksti paskubėjo dirbti moderniau ir prieš dvejus metus įkūrė Socialinės paramos centrą.

Panašiai, anot V.Michailovo, įvykę ir kai kuriose kitose šalies savivaldybėse. Klaipėdoje taip pat buvo įkurtas toks centras ir jį teko atšaukti.

Nukentėjo uolūs vykdytojai

Centrų kūrimo klaida, kaip žurnalistei aiškino Vyriausybės atstovo darbuotoja, prasidėjo nuo pačios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Tai ši ministerija sukūrusi neva labai pažangų paslaugų teikimo modelį ir rekomendavusi steigti centrus.

Tačiau išaiškėjo, kad ministerija neapsižiūrėjusi nusižengė įstatymui, o nukentėjo tos savivaldybės, kurios uoliausiai, nesvarstydamos savo galva, vykdė jos nurodymus.

Išaiškėjus liapsusui, ministerijos valdžia pažadėjusi pati inicijuoti įstatymo keitimą, kad pinigų skirstymo funkcijas galėtų perimti centrai, tačiau kol kas niekas nejuda iš vietos.

Limina Kepalaitė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.