„Investicijų portfelių valdymo” fondai augo ir JAV, ir Lietuvoje

Bendrovės „Investicijų portfelių valdymas” klientai praėjusiais metais galėjo džiaugtis įspūdinga grąža. Įmonės valdomo „ZPR Amerikos” fondo, investuojančio JAV mažos kapitalizacijos akcijų rinkoje, akcijų vertė praėjusiais metais išaugo 27,78 proc., o Lietuvoje investuojančio „NSEL 30 indekso fondo” klientai skaičiavo 34,23 proc. grąžą.

Per metus „NSEL 30 indekso fondo” valdomas turtas išaugo daugiau nei 50 proc. iki 56,4 mln. Lt, jo akcininkų skaičius padidėjo 76 proc. iki 858. „ZPR Amerikos” fondo turtas išaugo 95 proc. iki 7,55 mln. Lt, į jį investavusių akcininkų skaičius išaugo beveik 4 kartus.

Komentuodamas fondų rezultatus, Marijonas Ročius, „Investicijų portfelių valdymo” generalinis direktorius teigia: „Rezultatai ir toliau pranoksta bet kokius lūkesčius. Akivaizdu, kad ateityje tokio rinkos augimo jau bus sunku tikėtis. Lietuvos ekonomikai ir toliau sėkmingai plėtojantis, įsisavinant struktūrinių fondų įplaukas, NSEL30 indekso fondas artimiausius 4-5 metus dar turėtu nuosekliai augti po 10-15 proc. per metus.”

Lėtėjant Lietuvos akcijų rinkos augimui jis siūlo daugiau dėmesio skirti investicijoms JAV. „Tai apsimoka dėl kelių priežasčių. Viena vertus, JAV akcijų rinka yra viena geriausiai apsaugotų pasaulyje, todėl itin patraukli ilgalaikėms investicijoms. Be to, mums ji patraukli ir dėl JAV dolerio bei euro kurso santykio svyravimų – išnaudojant juos, grąžą galima gerokai padidinti”, – pabrėžė M.Ročius.

Kaip pavyzdį jis nurodo „ZPR Amerikos” fondo rezultatus – JAV doleriais fondo akcijų vertė per metus pakilo 11,28 proc., tačiau dėl valiutų kursų skirtumų ji siekia 27,78 proc. litais.

„ZPR Amerikos” fondas investuoja į mažos kapitalizacijos JAV įmonių vertės akcijas, įtrauktas į New York Stock Exchange”, „NASDAQ”, „American Stock Exchange” biržų prekybos sąrašus.

Tuo tarpu „NSEL 30 indekso fondas” yra pirmasis Lietuvoje atvirasis investicinis fondas ir šiuo metu yra vienintelis, kuris investuoja vien tik į Lietuvos įmonių akcijas. Jo investicijų portfelis sudaromas pagal „NSEL 30” indeksą – į visus vertybinius popierius investuojama tokiu santykiu, kokiu jie įeina į fondo indeksą, laikantis įstatyme nustatytų diversifikavimo reikalavimų. „NSEL 30 indekso fondas” valdomas pasyviai, o jo akcijų vertės pokyčiai atspindi apie 98 proc. visos likvidžios rinkos.

„NSEL 30 indekso fondas” investuoja į 30-ties didžiausių laisvų akcijų kapitalizacijos bendrovių, kurių akcijos listinguojamos Vilniaus vertybinių popierių biržoje, akcijas.

„Investicijų portfelių valdymas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.