Po susitikimo laiptinėje – randas visam gyvenimui

Dvi Plungės miesto gyventojų poros, gyvenančios kaimynystėje, teismo duris pravėrė dėl šuns. Be antsnukio vestas Gudaičių kovinis augintinis įkando penkiamečiui Šalvių sūnui į veidą.

Plungės rajono apylinkės teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje nukentėjusiais pripažinti penkiametis Tomas ir jo mama Aurelija Šalvienė. Berniuką sukandžiojusio šuns šeimininkas kaltinamas nesunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo.

Nukentėjusio berniuko tėvai šuns šeimininkui pateikė daugiau nei 60 tūkst. litų civilinį ieškinį. 5 900 litų norima prisiteisti turtinei žalai atlyginti, vaiko patirta moralinė žala įvertinta 15 tūkst. litų, o jo mamos – 40 tūkst. litų.

Perkando žandą

Anot A. Šalvienės, nelaimė įvyko praėjusių metų rugpjūčio 25-ąją. Penkiametis Tomas kartu su dešimtmečiu broliu daugiabučio namo laiptinėje sutiko 12-metį Gudaičių sūnų, vediną Stafordšyro terjero veislės kale. Tomas ištiesė ranką paglostyti šunį, o šis jam įkando į veidą.

36 metų A. Šalvienė pasakojo, jog vaikai išsigandę parbėgo namo: kruvinas penkiametis su broliu įbėgo į savo butą, o berniukas su šunimi užsidarė savajame.

Tomą su išplėštu žandu išvydusį 30-metį tėvą Mindaugą Šalvį bei jo dukrą ištiko šokas. Jie upeliais bėgantį kraują sustabdė bintu, o skubiai į namus parbėgusi vaiko motina išvežė jį į ligoninę.

Plungės ligoninės medikai Tomui padėti negalėjo, tad vaikas buvo išsiųstas į Klaipėdos vaikų ligoninę. Prieš išvykdami Šalviai dar spėjo pakalbėti su šuns šeimininku – 38-erių metų Gintaru Gudaičiu. Vyras, anot jų, žadėjęs padengti gydymo išlaidas.

„Trys gydytojai visą valandą siuvo vaiko žanduką. Maniau, jog per tą laiką pražilsiu”, – pasakojo berniuko mama.

Pasak A. Šalvienės, medikai iškart pranešė, jog prireiks ilgo ir brangiai kainuojančio gydymo, pasiūlė kreiptis į medicinos ekspertus. Moteris dar abejojusi, ar ekspertų išvados bus reikalingos, nes kaimynas savo kaltę ir taip pripažino. Laimei, nuspręsta pasinaudoti patarimu.

Randas visam gyvenimui

Iš ligoninės grįžusius Šalvius šuns šeimininkas aplankė keletą kartų. Anot A. Šalvienės, išgirdęs, kad vaikui bus reikalingi tepaliukai, kurių viena tūtelė kainuoja 180 litų, pasakė tiek nemokėsiantis bei pasiūlė gydytis „stebuklingo” šaltinio vandeniu.

„Vyras, pasiklausęs tokių išvedžiojimų, nutarė, jog gražiuoju susitarti nepavyks. Po kelių dienų kreipėmės į policiją, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas”, – pasakojo plungiškė.

Nukentėjusiesiem teisme atstovaujantis uostamiesčio advokatas Arūnas Žlioba sako, kad tiesa akivaizdžiai esanti jo ginamųjų pusėje. Žmogaus gyvybė ir sveikata yra ypač vertinga, tad teismų pareiga ne tik ginti asmenį, bet ir pasirūpinti, kad būtų atlyginta žala.

„Svarbiausias argumentas, kodėl reikalaujame žalos atlyginimo, yra plastikos chirurgų išvada, jog vaikui visam gyvenimui liks randas ant veido, ir jokia plastinė operacija negalės jo pašalinti”, – sako A. Žlioba.

Iki rugsėjo mėnesį berniuką planuojama gydyti randą mažinančiais vaistais, o vėliau bus sprendžiama, kada atlikti plastinę operaciją. Medikai pranašauja, jog operacija randą tik sumažins.

Nukentėjusieji ir jų advokatas kreipėsi į teisėją prašydami berniukui skirti papildomą medicinos ekspertizę. Anot teisininko, tuoj po įvykio tirdami sužalojimus medikai negalėję nustatyti jų sunkumo dėl atviros žaizdos. Gali būti, kad dabar ekspertai Tomo sveikatos sužalojimą pripažins sunkiu.

Nepatiko rūbų kvapas

Kaltinamuoju šioje pripažintas plungiškis stalius-dailidė G. Gudaitis tvirtina, jog kompromisas nebuvo rastas, nes jis bei jo žmona Rima Gudaitienė nėra įsitikinę, kad berniuko gydymui naudojamas brangus tepalas yra veiksmingas.

„Mes manome, jog būtina išsiaiškinti, ar ne efektyvesnis gydymo būdas būtų plastinė operacija, tačiau tai niekam nerūpi”, – kaltinamojo žmona.

Gudaičiai mano, jog nukentėjusieji iš jų reikalauja per didelės sumos. Jie galėtų pasiūlyti ne daugiau 5 000 litų.

„Tąkart mūsų sūnus visiškai atsitiktinai vedėsi šunį be antsnukio. Paprastai mes taip nedarome. Kita vertus, mūsų kalė labai myli vaikus, ir netiesa, kad ji kando vos berniukui ištiesus ranką. Mūsų sūnus verkdamas pasakojo, jog Tomas buvo šunį apsikabinęs, o kalė grybštelėjo jam iltiniu dantimi”, – tikina R. Gudaitienė.

Anot jos, Šalviai taip pat turi rotveilerių veislės kalę. Kaimynų šunys labai nemėgsta vienas kito, pjaunasi, tad Gudaičių augintinė galėjusi kąsti berniukui ant jo rūbų pajutusi priešininkės kvapą.

Gudaičiai tvirtina, jog jie ir jų vaikai – dvylikametis sūnus ir penkiolikametė dukra – patyrė ne mažesnę moralinę traumą nei kaimynai.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Po susitikimo laiptinėje – randas visam gyvenimui"

  1. xxx

    atsiprašau o prie ko čia mama, ne jai įkando, o vaikui ir dar 40 tūkst. užsiprašė. Nukentėjas vaikas gaus tik 15, o motina 40, kur teisybė.
    Aš nemanau kad šuo galėjo įkąsti vaikui tik ištiesus ranką, o dar stovinčiam. Pati auginu šunį turiu du vaikus, bet jis niekada šiaip sau nekandą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.