Prie kalėjimo – ir džiaugsmas, ir pyktis

Laisvu žmogumi Mykolas Burokevičius tapo minint Laisvės gynėjų dieną.

Dvylikos metų bausmės terminas baigiasi sausio 15 dieną – sekmadienį.

Pagal įstatymą, jei bausmės terminas sutampa su ne darbo diena, nuteistasis į laisvę paleidžiamas paskutinę tos savaitės darbo dieną.

1999-ųjų rugpjūtį Vilniaus apygardos teismas dėl tyčinių nužudymų bei sunkių kūno sužalojimų organizavimo, antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų M.Burokevičių nuteisė kalėti dvylika metų.

Nuosprendžio paskelbimo metu jis jau buvo atlikęs pusę skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Vieni sveikino, kiti šaipėsi

Išeinantį iš kalėjimo 78 metų M.Burokevičių vakar pasitiko žmona Veronika, kitas sovietų agresijos talkininkas – buvęs antivalstybinio judėjimo „Jedinstvo” lyderis Valerijus Ivanovas, keletas bendražygių.

Atvyko ir Ukrainos parlamentaras komunistas Olegas Gračiovas, kuris tvirtino esąs M.Burokevičiaus draugas, pasakojo kasmet jį lankęs kalėjime. Daugelis pasitinkančiųjų rankose laikė raudonų gvazdikų puokštes.

Tarp laukiančiųjų M.Burokevičiaus buvo ir žinomi televizijos šaipūnai Algis Ramanauskas bei Rimas Šapauskas, persirengę savo kuriamos laidos „Ragai” personažais. Jie pareiškę esą žurnalistai ir nekantriai laukią pasirodant M.Burokevičiaus, kad galėtų palinkėti sėkmingos kovos komunistinėje veikloje.

Netoli Lukiškių kalėjimo esančios mokyklos moksleiviai, pro langus išvydę televizijos humoro žvaigždes, pradėjo rinktis prie kalėjimo vartų. Išėjus M.Burokevičiui, vaikai šaipydamiesi šaukė „ura!”.

Vietoj atsakymo – smūgis

Su žurnalistais M.Burokevičius bendrauti nepanoro. „Aš esu labai pavargęs”, – ištarė jis ir sėdo į jo laukiantį automobilį.

Žinomų televizijos personažų pasirodymas suerzino V.Ivanovą, kuris pats yra kalėjęs už sausio 13-osios aukų apšmeižimą.

Kai šie priėjo prie V.Ivanovo norėdami pasikalbėti, jis sudavė A.Ramanauskui.

Parašė skundą prokuratūrai

Netrukus po šio incidento A.Ramanauskas ir R.Šapauskas nuvyko į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir parašė pareiškimą.

Vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nežymaus A.Ramanausko sveikatos sutrikdymo.

Televizijos laidos vedėjas pasiskundė, kad V.Ivanovas penktadienį prie Laisvės atėmimo vietų ligoninės jam sudavė ranka.

V.Ivanovas 1997 metų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą.

Bausmę jis atliko tuometinėje Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

Šis veikėjas yra parašęs knygą „Lietuviškas kalėjimas”, kurioje teigė, neva visos 1991 metų sausio 13-osios aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje nenužudė nė vieno laisvės gynėjo.

Apie perversmininką nekalba

Šalies vadovai vakar siūlė nesureikšminti M.Burokevičiaus išėjimo į laisvę.

Šalies vadovų teigimu, minėdama Laisvės gynėjų dieną, Lietuva turėtų pagerbti jų atminimą, o ne domėtis sovietų įgaliotinio likimu.

„Žmogus nubaustas, terminas praėjo, laikomės teisinių normų ir išleidžiame. Geriausia būtų ignoruoti šį faktą, tai nėra joks reikšmingas dalykas, kad jį pakeltume į tokį lygį”, – Seime sakė prezidentas Valdas Adamkus.

Panašiai klabėjo ir premjeras Algirdas Brazauskas: „Visa Lietuva mini Sausio tryliktąją ir galima kalbėti tik apie tai. Apie Burokevičių aš visiškai nelinkęs kalbėti.

Manau, kad čia ne toks įvykis, apie kurį reikėtų kalbėti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.