Garsusis Barselonos klubas nebeturi kur trauktis

Šiandien prasidės Eurolygos vyrų krepšinio turnyro dešimtasis turas. B grupės lyderiai Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšininkai namuose priims Barselonos „Winterthur FCB” (Ispanija) komandą. Vilniečiai yra iškovoję 7 pergales iš devynių galimų, jų varžovai – tik keturias ir grupėje yra penkti. Pirmojo rato dvikovą Barselonoje 97:91 laimėjo Lietuvos vicečempionų klubas.

Rungtynės „Siemens” arenoje prasidės 21 val.

Kauno „Žalgiris” dešimtojo turo mačą su Atėnų AEK (Graikija) žais rytoj Sporto halėje.

Vilniečiai žada nekartoti klaidų

Kažin, kiek drąsuolių prieš sezoną būtų drįsę tvirtinti, kad žaidžiant su „Barcelona”, šį sezoną pasivadinusia „Winterthur FCB”, Vilniaus „Lietuvos rytas” bus vadinamas favoritu. Tačiau dabar toks teiginys – savaime suprantamas.

„Lietuvos rytas” jau laimėjo septynerias Eurolygos rungtynes iš eilės ir dabar rungtyniauja neslegiamas psichologinės įtampos, kuri lydi šio vakaro vilniečių varžovus.

„Winterthur FCB”, turinti tik 4 pergales ir 5 pralaimėjimus, B grupėje su Pirėjo „Olympiakos” dalijasi penktąją-šeštąją vietas. Į kitą etapą pateks po penkias trijų grupių komandas bei viena geriausią rezultatą turėsianti šeštoji. Tad į kampą užspeista „Barca” nervintis turi dėl ko, nes norint iškovoti kelialapį į TOP-16 varžybas jai reikės įdėti labai daug pastangų.

„Lietuvos ryto” vyriausiasis treneris Nevenas Spahija teigė neabejojantis, jog šįkart Barselonos komanda mačui bus pasirengusi labai gerai.

„Tačiau nesvarbu, kokios fizinės ir dvasinės būklės bus mūsų varžovai. Mes esame nusiteikę žaisti taip, kaip jau įrodėme galintys ir pasistengsime nekartoti praėjusios savaitės rungtynių Milane klaidų”, – kalbėjo N.Spahija, prisiminęs, kai jo auklėtiniai kovodami su „Armani Jeans” sugebėjo iššvaistyti 17 taškų persvarą.

Komplimentai varžovams

Pirmąjį sezoną Barselonos komandą treniruojantis garsusis Duškas Ivanovičius mačo Vilniuje išvakarėse daugiau gyrė varžovus, nei kalbėjo apie tai, kaip žada pakeisti stringantį auklėtinių žaidimą.

„Lietuvos rytas žaidžia labai aukšto lygio krepšinį. Visi komandos krepšininkai labai pasitiki savo jėgomis ir tai komandai suteikia papildomos stiprybės. Jie labai agresyviai ginasi, bet galima pasakyti, kad šios komandos žaidimas yra subalansuotas ir puolant. Vilniečiai turi stiprų įžaidėją Robertą Štelmaherį, kuris sukuria daugiausia progų komandos draugams”, – sakė D.Ivanovičius.

„Jeigu norime galvoti apie pergalę Vilniuje, turime kovoti itin susikaupę nuo pirmosios iki paskutinės minutės”, – teigė gynėjas Chuanas Karlosas Navaras.

„Winterthur FCB” gruodį iki sezono pabaigos neteko gynėjo iš Serbijos ir Juodkalnijos Milošo Vujaničiaus, kuris patyrė sunkią kelio traumą.

Katalonų klubo žaidimas stringa

Garsioji „Barcelona” – turbūt didžiausia šio sezono Eurolygos mįslė. Tai dar vienas pavyzdys, kad pernelyg daug žvaigždžių viename būryje nebūtinai sudaro ir gerą komandą. Ir garsusis D.Ivanovičius – ne visagalis, o jo itin griežti valdymo metodai ne visuomet pasitvirtina. Pirmąjį sezoną Barselonoje dirbančio D.Ivanovičiaus autoritetui gali būti suduotas skaudus smūgis, jeigu jo ekipa ir toliau dažniau pralaimės nei skins pergales.

Paskutiniajame Eurolygos ture „Winterthur FCB” 79:74 įveikė Stambulo „Efes Pilsen” (Turkija) ir nutraukė trijų iš eilės pralaimėjimų seriją. Išvykoje Barselonos klubas yra įveikęs tik Sopoto „Prokom Trefl” (Lenkija) ir tai po atkaklios kovos 65:60.

Nesiseka „Winterthur FCB” ir Ispanijos čempionate. Komanda pralaimėjo dvejas rungtynes iš eilės bei keturias per šešis paskutiniuosius turus. Ji turėjo pripažinti ne tik Eurolygos klubų Malagos „Unicaja” ir Vitorijos „Tau Ceramica” jėgą, bet ir Grenados „Granada” bei paskutiniajame ture – Badalonos „Joventut” pranašumą.

Turinti 10 pergalių ir 5 pralaimėjimus, Barselonos ekipa turnyro lentelėje užima ketvirtąją vietą.

Didžiausią dėmesį skirs gynėjams

N.Spahijos asistentas Robertas Kuncaitis neslėpė, kad komandos, kovojant su Barselonos ekipa, neslėgs psichologinė įtampa: „Įtampa bus mažesnė, tačiau lengviau dėl to bus tik iš dalies. Kai komandai pergalė yra žūtbūt reikalinga, žaidėjai labiau aukojasi, labiau susitelkia. Manau, būtent dėl to šįvakar mūsų varžovai bus nusiteikę visai kitaip nei per pirmąjį tarpusavio mačą Barselonoje”.

Tuomet vilniečiai kovą dėl kamuolio laimėjo 42:27, tačiau raktas į pergalę, R.Kuncaičio teigimu, buvo begalinis žaidėjų noras laimėti ir patiems patikėti, kad jie gali įveikti bet ką.

„Be abejo, kovodami po krepšiu jaučiamės labai galingi, ypač gerą sportinę formą demonstruoja po krepšiais karaliaujantis Robertas Javtokas, – kalbėjo R.Kuncaitis. – Varžovų gretose didžiausią pavojų kelia gynėjai Ch.K.Navaras ir Š.Viljamsas, kurių gynyba reikalauja labai daug pastangų. „Winterthur” aukštaūgių pavardės yra garsios, tačiau priekinės linijos žaidėjai kol kas neatrodo itin galingai, nors G.Fučka vis labiau įsižaidžia”.

Statistikos veidrodyje

Rezultatyviausi „Barcelona” žaidėjai – gynėjai Šemondas Viljamsas ir Chuanas Karlosas Navaras. 30-metis 186 cm ūgio amerikietis pelno po 14,4 taško (66,6 proc. dvitaškių, 38,6 proc. tritaškių, 82 proc. baudų), atlieka beveik po 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokuoja po 4,5 pražangos ir padaro beveik po 3 klaidas.

25 metų 191 cm ūgio ispanas Ch.K.Navaras surenka po 14,6 taško, tačiau jo taiklumas yra prastesnis už Š.Viljamso.

Kiek netikėtai blykstelėjo 19-metis 207 cm ūgio Europos čempionas iš Graikijos Mikalis Kakiuzis. Jis vidutiniškai pelno po 13,2 taško ir tritaškius meta taikliau už visus komandos gynėjus – 42,8 proc. (12/28). Jis yra ir pagrindinis kovotojas dėl kamuolio, sugriebdamas jį vidutiniškai 5,8 karto per mačą.

Kol kas daugiausia šešėlyje tūno 34 metų 215 cm ūgio „centras” Gregoras Fučka. Tačiau mače su „Efes Pilsen” jis prisiminė senus gerus laikus ir padėjo komandai išplėšti pergalę. G.Fučka šioje dvikovoje pelnė 9 taškus, atkovojo 12 kamuolių ir blokavo 4 metimus.

Niekaip krepšys šį sezoną neatsiriša Džianlukai Bazilei. Patyręs ir vienas geriausių Italijos snaiperių šį sezoną Eurolygoje pataiko tik kas ketvirtą tritaškį (26 proc. 13/49).

„Winterthur FCB” pataiko 56,5 proc. dvitaškių, 33,5 proc. tritaškių, 72,8 proc. baudų, atkovoja po 31,2 kamuolio, perima 7,2, padaro po 12,4 klaidos.

„Lietuvos rytas” dvitaškius meta 49,8 proc. taiklumu, tritaškius – 38,1 proc., baudas – 63,1 proc., atkovoja po 33 kamuolius, perima po 10,2, klysta 14 kartų per rungtynes.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.