Į tėvynę karste grįš dar vienas tautietis

Vienas iš trijų pagrindinių Airijos dienraščių – „Irish Examiner” vakar vėl pranešė apie šioje šalyje nužudytą lietuvį.

„Policija tiria lietuvio nužudymą” – skelbia antraštė ketvirtajame dienraščio puslapyje.

Ambasadai pranešta ne viskas

Pasak Lietuvos Respublikos ambasados Airijoje konsulo Aido Sunelaičio, Airijos žiniasklaida (kaip ir Lietuvos) kriminalams skiria nemažai dėmesio.

Konsulo teigimu, Airijos policijos pranešimą apie keturiasdešimt vienerių metų Roberto Kontauto mirtį ambasados darbuotojai rado pirmadienį rytą, atėję į darbą. Prašyta pagalbos ieškant velionio artimųjų Lietuvoje, dėl ko daroma prielaida, kad uždarbiauti į Airiją jis buvo atvykęs be šeimos.

Velionio artimieji surasti Klaipėdoje, tačiau, anot konsulo, jiems dar nėra prasmės vykti į Airiją: neaišku, kada vietinė policija atiduos velionio palaikus.

Kad R.Kontautas nužudytas, A.Sunelaičio patikinimu, jis sužinojęs tik vakar, vartydamas jau minėtą „Irish Examiner”.

Įtariamieji – tautiečiai

Dienraščio publikacijoje rašoma, kad R.Kontautas buvo užpultas savo namuose Ašburne. Pasak konsulo, tai – apie dvidešimt tūkstančių gyventojų turintis miestelis Myto vietovėje. Publikacijoje teigiama, kad lietuvis nužudytas per vakarėlį, surengtą jo namuose. Neva pastarojo metu tarp šeimininko ir jo svečių kilo kažkoks konfliktas.

Dienraščio, kuris remiasi šaltiniu Airijos policijoje, duomenimis, šiame tragiškai pasibaigusiame vakarėlyje dalyvavo mažiausiai dvylika R.Kontauto tautiečių.

Namo šeimininko lavonas šeštadienį, apie pusę septynių ryto, aptiktas svetainėje. Nustatyta, kad mirtis susijusi su patirta galvos trauma.

Šiurpi statistika

Dar publikacijoje teigiama, kad sekmadienį dėl šio įvykio buvo sulaikytas dvidešimt trejų metų asmuo. Ar jis taip pat lietuvis, neakcentuojama.

Tačiau pranešama, kad sulaikytasis netrukus paleistas, nepateikus jam jokio kaltinimo. Kodėl, Airijos žiniasklaida taip pat neinformuoja.

Publikacija baigiama šiurpinančia statistika, jog per pastaruosius trejus metus Airijoje jau nužudyta dvylika lietuvių. Ir pabrėžiama, kad dauguma iš jų žuvo per išgertuves su tautiečiais.

Ar tai tiksli statistika, Lietuvos konsulas Airijoje patvirtinti negalėjo, kadangi šias pareigas eina vos daugiau kaip metai. Be to, jo pastebėjimu, panašiais atvejais Airijos policija dažniau linkusi susisiekti su Lietuva Interpolo kanalais.

Spekuliuojama Lietuvos vardu

Tačiau ir per tuos vienerius metus A.Sunelaitis teigia atkreipęs dėmesį, jog Airijos žiniasklaida labai jau dažnai rašo apie nužudytus lietuvius.

„Vos kartą teko skaityti apie nužudytą lenką bei latvį”, – teigė konsulas. Tačiau čia pat pridūrė, jog yra buvę atvejų, kai publikacijose apie nužudytus lietuvius minėtos visai nelietuviškos pavardės. Vėliau įtarimai, kad tai gali būti kitų valstybių piliečiai, pasitvirtino.

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Airijoje gyvena apie keturiasdešimt tūkstančių lietuvių. Tačiau, pasak A.Sunelaičio, manoma, kad iš tikrųjų jų čia – apie aštuoniasdešimt tūkstančių.

Senosios lietuvių išeivijos, anot konsulo, Airijoje beveik nėra. Seniausieji „airiai”, turintys lietuviško kraujo, šioje šalyje gyvena ne daugiau kaip dešimt metų.

Dažniausiai vagiama iš parduotuvių

Kiek tiksliai lietuvių pastaraisiais metais Airijoje sulaikyta už įvairius nusikaltimus, A.Sunelaitis taip pat nežino. „Remiantis tarptautine teise, kaip ir kitose valstybėse, apie tai ambasadai pranešama tik pačiam sulaikytajam pageidaujant”, – teigė Lietuvos konsulas Airijoje.

Remiantis ambasadą vis dėlto pasiekusiais pranešimais, dažniausiai lietuviai Airijoje sulaikomi už vagystes iš parduotuvių. „Tautiečiai vagia viską”, – neslėpė konsulas.

Pagal vietinius įstatymus, už šiuos nusikaltimus sulaikytiesiems gresia piniginės baudos. „Patekti į Airijos kalėjimus gana sudėtinga”, – tikino pašnekovas. O Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, lietuviams Airijoje negresia ir deportacija.

Užpuolė TV žvaigždę

Didžiausią rezonansą sukėlęs lietuvio padarytas nusikaltimas buvo vienos vietinės televizijos žvaigždės užpuolimas gatvėje apiplėšimo tikslais. Iš užpultosios, A.Sunelaičio žiniomis, buvo atimti pinigai, tačiau plėšikas labai greitai sulaikytas.

„Tai buvo ne kaunietis, – tvirtino pašnekovas. – O iš vietovės, esančios į pietus nuo Kauno, kilęs Lietuvos pilietis, kurio tėvai ar giminės, beje, Lietuvoje užima aukštus postus valstybės tarnyboje”.

Konsulo duomenimis, vėliau šis mūsų tautietis paleistas už piniginį užstatą, kurį sumokėjo Dubline šaknis beįleidžianti jo sesuo.

Pasak A.Sunelaičio, per tuos vienerius metus, kai jis užima Lietuvos Respublikos konsulo Airijoje postą, ambasada gavo vos vieną du pranešimus apie šioje šalyje mirusius ar nužudytus kauniečius. „Esu pats iš Kauno, todėl atkreipiau į tai dėmesį”, – prisipažino pašnekovas, kurio patikinimu, nėra pirmųjų gretose kauniečiai ir pagal kitus ką tik su juo aptartus lietuvių „veiklos” Airijoje rezultatus.

Gandai ir tikrovė

Konsulo patikinimu, lietuvių įvaizdis Airijoje gana geras. Ypač jų darbštumu patenkinti darbdaviai, kurie dažnai kreipiasi į ambasadą, kad ši padėtų į lietuvių kalbą išversti vieną ar kitą darbo instrukciją. Tai dar vienas, anot A.Sunelaičio, įrodymas, jog lietuviai Airijoje vertinami.

Paneigė konsulas Lietuvoje sklandančius gandus ir apie airių bei lietuvių gaujų karus, ir apie neva vykdomus mūsų tautiečių užpuldinėjimus rasistiniu pagrindu. „Kažkas panašaus galbūt ir yra buvę Šiaurės Airijoje, bet ten gali būti sumuštas net už tai, kad esi kitos futbolo komandos sirgalius”, – tikino pašnekovas.

Kad ir kaip būtų keista, konsulo patikinimu, nėra sudėtinga parsigabenti tėvynėn ir Airijoje mirusio lietuvio palaikus.

Ištikus nelaimei, airiai labai nuoširdžiai padeda.

„Bažnyčiose kunigų iniciatyva renkami pinigai arba paskutinės kelionės tėvynėn išlaidas apmoka buvę darbdaviai”, – pasakojo neįtikėtinus dalykus A.Sunelaitis.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.