Tiesiog Fergė

Steisė Fergiuson, labiau žinoma kaip Fergė, baltoji juodosios hiphopo grupės „Black Eyed Peas” vokalistė, atvirai papasakojo apie savo depresiją, pinigų stygių ir tai, kaip jai pavyko atsitraukti nuo bedugnės krašto.

„Kaip šaunu, vėl galiu tapti mergiote!” – lyg ir su palengvėjimu, lyg ir su apgailestavimu sušuko Steisė, nugrimzdusi į krėslą. „Mėgstu jaustis mergiote, o dar – visiškai pakeisti savo įvaizdį, – tęsė Fergė. – Štai vakar mano nagai buvo nukramtyti, vilkėjau vyriškas kelnes ir „pumas”, o šiandien – paleisti plaukai ir makiažas. Visiškai kitaip, bet man patinka ir viena, ir kita. Vienpusiškumas nusibosta.”

Nuobodulys – svetimas vienintelei „BEP” merginai. Ši grupė – muzikinis „United Colours of Benetton” įsikūnijimas – 2003 metais išleido albumą „Elephunk” su superhitais „Where Is The Love”, „Shut Up” ir „Hei Mama”. Jis buvo parduotas 7,5 mln. egzempliorių tiražu ir pelnė „Grammy”. O trapi Fergė su savo užburiančiu balsu ir plieniniu presu tapo vyrų svajonių ir moterų pavydo objektu.

Emocinė duobė

„BEP” grupėje Fergė pradėjo dirbti dainos „Shut Up” pritariančiąja vokaliste. Jai taip sekėsi, kad sulaukė siūlymo prisijungti prie grupės. Daugelis kritikų mano, kad būtent jos dėka grupei ėmė sektis. Dabar ši išleidžia naują albumą „Monkey Business”, kurio kviestinės žvaigždės – Džeimsas Braunas („That was a trip”) ir Stingas („We visited his country house – he had live-stock”). Netgi kalbama, kad Fergė, kuriai šiemet sukaks 30 metų, ruošiasi išleisti solinį albumą.

O kol kas „Black Eyed Peas” talismanas ir ekstravagantiškoji madų nustatytoja Steisė Fergiuson duoda pirmą didelį „solinį” interviu. Iki tol „Black Eyed Peas” į žurnalistų klausimus atsakydavo kartu. Fergė sakė, kad šį kartą visi tik džiaugėsi, kad interviu davė ji viena: „Vaikinams patogiau, kai visais tais madingais dalykais užsiimu aš”.

Bet Fergė niekada neapsiriboja kalbomis apie madą – būtinai nuklysta į savo ankstesnį, problemų kupiną gyvenimą: „Kai prisijungiau prie grupės, ką tik buvo pasibaigęs juodasis mano gyvenimo laikotarpis. Buvau labai sunkioje padėtyje – neturėjau pinigų, nesijaučiau patraukli, buvau įpuolusi į gilią emocinę duobę. Tada buvau dar didesnė mergiotė nei dabar. Sunkumai privertė tapti lankstesne, tai atspindėjo ir mano drabužiai. Tik vėliau tapau moteriškesnė”.

Jeigu Fergei pasakysite komplimentą, kad daugeliui ji yra tikra stiliaus ikona, ji atsakys: „Aš sujaudinta. Mano apranga – saviraiškos dalis. Kažkada buvau jauna aktorė ir stengiausi įtikti svetimam skoniui. Kas iš to išėjo? Daugiau nebežaidžiu pagal svetimas taisykles”.

Jos šypsena slepia pakilimų ir nuosmukių virtinę. Ji nešioja ne tik ryškias apyrankes, bet ir buvusių problemų naštą. Pasikalbėjęs su ja, pradedi galvoti, ar iš tikrųjų ji išgelbėjo „Black Eyed Peas” – o gal „Black Eyed Peas” išgelbėjo ją. Nedaugelis žino, kad prieš prisijungdama prie grupės Fergė gyveno viename name su tėvais, gydėsi nuo narkotikų priklausomybės, kuri griovė jos karjerą ir ardė psichiką, ir, būdama 26-erių, vis dar negalėjo pakilti aukščiau „helz band”, kurioje koncertavo nuo 15 metų.

Pasisamdė agentą

Ryški mergiotė Steisi Fergiuson iš Los Andželo priemiesčio turėjo tiek energijos ir artistiškumo, kad niekas nesistebėjo, kai ji pareiškė norinti tapti artiste. „Žiūrėjome miuziklą „Enny”. Vėliau mama nupirko plokštelę su šiuo įrašu, ir aš mėgdžiojau visus atlikėjus.” Fergė rodo, kaip ji tai darė, netikėtai pradėdama vieną partijų: „Tomorrow, tomorrow…”. Tada mama tarstelėjo: „Petai (tai mano tėtis), ar girdėjai? Ji tikrai moka dainuoti”. Turbūt buvau apdovanota iš prigimties. Man tiesiog pasisekė”. Netrukus Fergė pradėjo lankyti vietinį vaikų kolektyvą ir įsigijo savo agentą. O būdama aštuonerių kartu su aktore Dženifer Lav Hjuit jau dalyvavo televizijos laidoje „Kids Incorporated”.

Po „Kids Incorporated” sekė garsusis „Micky Mouse Club”, iš kurio išėjo tokios dabartinės žvaigždės kaip Džastinas Timberleikas, Britnė Spyrs ir Kristina Agilera. Fergė laidoje dalyvavo iki 14 metų, animaciniame filme „Snupis” įgarsino Salę ir Liusę. Tačiau darbas per atostogas visiškai nepriminė vaikystės svajonės iš miuziklo „Enny”: „Mokyklos draugai visas atostogas nieko neveikė, o aš negalėjau būti su jais. Kai man kas nors nepatiko, negalėjau verkti. Buvau maža suaugusioji. Todėl vėliau nuolat siekdavau patikti žmonėms”. Nenuostabu, jog neteko ilgai laukti paaugliško protesto su draugais reperiais ir hiphopo muzika. „Tėvai pasibaisėjo: „Kuo virto mūsų dukra!” Bet tik dabar galiu jiems atsakyti: „Žiūrėkite, tai nepraėjo veltui”.

Vartojo narkotikus

Būtent tada Fergę susirado sena bičiulė iš „Kids Incorporated” ir pasiūlė dainuoti merginų grupėje „Wild Orchid”. „Tuomet pagalvojau, kad dainuoti – kaip tik tai, ką norėčiau daryti ateityje. Kodėl nepradėti dabar? Su dviem draugėmis tai būtų smagiau. Norėjome tapti „En Vogue” ir „The Supremes” mišiniu, maždaug tuo, ką dabar daro „Destiny’s Child”, – pasakojo Steisė. Jų albumą pirko, bet ne itin sėkmingai. Vėliau atsirado „The Spice Girls”, NSYNC, Kristina Agilera ir Britnė Spyrs. Iš „Wild Orchid” buvo bandoma sukurti kažką panašaus. Fergė prisipažino: „Man tai vis mažiau patiko. Tikriausiai reikėjo pasitraukti”.

Ji nepasitraukė, bet pradėjo sabotuoti darbą grupėje, keldama skandalus ir laukdama, kol ją išmes. „Nustojau susitikinėti su merginomis, išsiskyriau su vaikinu, susidėjau su įvairiomis kompanijomis, pradėjau vartoti ekstazį, o vėliau ir stipresnius narkotikus… Tai buvo pražūtingi laikai…” Prašymas papasakoti smulkiau Fergei nepatiko, vis dėlto ji prasitarė, jog vartojo kristalinį metamfetaminą – amfetaminų klasės narkotiką. Apėmus „kaifui”, smarkiai padidėdavo aktyvumas, sąmonė tapdavo ryški. Tačiau galiausiai tai sukelia agresyvią elgseną, permainingą nuotaiką, ekstremaliai krenta svoris. Fergė prisipažino apgaudinėjusi draugus, liesumą aiškindama bulimija.

„Man tai buvo būdas viską baigti… Gyvenimas žlugo. Buvau skolinga daug pinigų, nuo reginių ėjau iš proto. Patekau į sūkurį ir pasiekiau dugną.”

Pradėjo nuo nulio

Tačiau jai pavyko išsiropšti iš bedugnės. „Vieną akimirką supratau, jog gana. Tiesiog apsisprendžiau. Man buvo atlikta detoksikacija. Paskambinau tėvams ir jiems viską papasakojau. Tada grįžau namo ir viską pradėjau iš pradžių.” Paklausta, kur dabar būtų, jeigu nebūtų apsisprendusi, Fergė atsako trumpai: „Gatvėje arba psichiatrijos ligoninėje”.

Visada sudėtinga pradėti nuo nulio. „Laimė, tėvai davė pinigų, ir aš sumokėjau skolas.”

Fergė pradėjo lankyti hipnozės seansus. Mes kalbėjomės, kaip tvarkyti gyvenimą, atsisakyti siekimo visiems patikti.” Net dvejus metus Fergė bandė suprasti, kas ji yra ir ką turi daryti… Bet gyvenimas tęsėsi. Jai pasiūlė dainuoti Mineapolyje, kur koncertavo „Black Eyed Peas”. „Jaučiau, kad reikia bendradarbiauti su jais, – pasakojo ji. – Matyt, taip susiklostė žvaigždės. „Su tavimi kalba tavo Visata, ar girdi?” – man patiko ši citata. Procesas pajudėjo, kai pradėjau patikti sau ir teisingai gyventi.”

Fergė dėkinga likimui už susitikimą su „Black Eyed Peas”. „Mes susidraugavome dar prieš man prisijungiant prie grupės. Kartu eidavome į klubus šokti.” Jai labai patinka, kad jie su ja elgiasi lyg su vaikinu: „Sužinojau daug nauja apie vyrus. Būdami su manimi jie elgiasi visiškai natūraliai!”

Pyragaičio glazūra

Fergė nemano, kad albumas „Elephunk” sėkmės sulaukė jos dėka: „Geriausiai į dešimtuką pataikė daina „Where Is The Love”, o ją atliko Džastinas Timberleikas. Aš buvau gal tik pyragaičio glazūra”. Stebėtina, kad ji į įrašų studiją atsitempė Džastiną – juk jie anksčiau draugavo. Ar sunku bendradarbiauti su buvusiu vaikinu? „Tai šiek tiek keista, bet jis labai mielas. Šaunus vaikinas. Mums buvo labai linksma. Iš tiesų su juo dirbti puiku. Mūsų santykiai nebuvo rimti ir ilgalaikiai, todėl neliko ir blogų prisiminimų. Jis – lyg šeimos narys.” Įdomu, ar jai, 23 metų „patirties turinčiai damai”, santykiai su 16-mečiu Džastinu nebuvo tarsi vaiko pagrobimas? Ji juokiasi: „Tikrai. Taip ir buvo. Draugai mane traukė per dantį ir net praminė Stela: prisiminė filmą „Stelos pomėgiai” – apie moterį, pamilusią 20 metų jaunesnį berniuką. Dėl Džastino amžiaus beveik niekur su juo neidavau, o jis bandydavo mane įtikinti esąs subrendęs! Viena mūsų bendradarbiavimo priežasčių – abipusis susižavėjimas hip hopu”.

Dabar Fergė susitikinėja su aktoriumi Džošu Djuhemelu („Las Vegasas”, „Išlošk pasimatymą su Tedu Hamiltonu”). Kai Džošas duodamas interviu vienam žurnalui prisipažino, jog žavisi Steise, jie pradėjo draugauti. Tiesa, matosi retai: Džošas filmuojasi, Fergė gastroliuoja. Telefonu prakalba didžiules sumas.

Ar Fergė, sulaukusi 30-ies ir tiek daug patyrusi, nenorėtų stabtelėti ir kur nors įsikurti? „Kol kas tikrai tam nepasirengusi. Esu pernelyg užsiėmusi. Kai įsitvirtinsime su „Monkey Business”, ketinu išleisti savo albumą. Jau daug ką įrašiau, todėl albumas gali pasirodyti šių metų pradžioje. Mano pasaulėžiūra, pažeidžiamumas, kova – štai kas jame bus.” Tokios medžiagos Fergei tikrai užteks!

Parengta pagal užsienio spaudą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.