Medikams – ligonės ultimatumas

Pacientai dažniausiai tik paburnoja, jei medikai pradangina jų ligų istorijas, ir susitaiko su svarbaus dokumento netektimi. Tačiau panevėžietė 64 metų Elena Morkūnienė – ne iš nuolankiųjų.

Liepos mėnesį iš Aukštaičių šeimos klinikos perėjusi gydytis į privatų šeimos gydytojos Violetos Talaikienės kabinetą, pensininkė pasipiktino, kad iš paskos neatkeliavo jos ambulatorinė kortelė.

E.Morkūnienė serga hipertonine liga, turi kitų sunkių sveikatos sutrikimų. Jai yra išrašomi kompensuojamieji vaistai.

Kone pusmetį bergždžiai ieškojusi savo dingusios ligos istorijos, moteris pasiskundė savivaldybės Sveikatos tarnybai.

Pensininkė žada kreiptis ir į teisėsaugos organus, jei ligos istorija neatsiras.

„Ambulatorinė kortelė – ne koks popiergalis. Ten surašyta, kada ir kuo sirgau, tyrimų rezultatai, paskirtas gydymas. Įstaiga, pametusi man svarbų dokumentą, privalo už tai atsakyti”, – įsitikinusi E.Morkūnienė.

Aukštaičių šeimos klinika teigia dar spalį išsiuntusi E.Morkūnienės ligos istoriją šeimos gydytojos V.Talaikienės kabinetui, o V.Talaikienė tikina iki šiol negavusi pacientės ambulatorinės kortelės.

Į paiešką įsitraukė sūnus

E.Morkūnienė „Panevėžio rytui” pasakojo Aukštaičių šeimos klinikos paslaugų atsisakiusi dėl to, kad gydytojos V.Talaikienės kabinetas jai yra arčiau namų.

Liepos mėnesį pirminę asmens sveikatos priežiūros įstaigą pakeitusi pensininkė kurį laiką kantriai laukė, kol jos ligos istorija atkeliaus pas dabartinę jos šeimos gydytoją.

Tačiau kelintą kartą apsilankiusi pas V.Talaikienę, E.Morkūnienė sunerimo, kad jos ambulatorinės kortelės kaip nėra, taip nėra. Tiesa, nors gydytoja ir pasigedo informacijos apie pacientės ankstesnę sveikatos būklę bei atliktus tyrimus, gydymą jai vis dėlto skyrė.

Bet tai pensininkės nenuramino. Nuėjusi į Aukštaičių šeimos kliniką, moteris pasiteiravo, ar jos ambulatorinė kortelė išsiųsta. Ten ji išgirdo teigiamą atsakymą ir buvo nuraminta, kad dokumentas, jei dar nepasiekė, tai artimiausiu metu tikrai pasieks jos šeimos gydytojos kabinetą.

Tačiau laikas bėgo, o E.Morkūnienės ligos istorija neatsirado. Atšalus orams moters sveikata pablogėjo ir ji pati nebeturėjo jėgų tęsti dingusio dokumento paieškos.

Pensininkė paprašė sūnaus, kad šis pasidomėtų jos ligos istorijos likimu. Vyras kreipėsi į Aukštaičių šeimos kliniką, tačiau išgirdo tą patį, ką anksčiau buvo girdėjusi jo motina, – kortelė išsiųsta.

Gydytojai V.Talaikienei dar kartą pakartojus, kad kortelės ji nesulaukė, E.Morkūnienės sūnus prieš Kalėdas nužingsniavo į miesto savivaldybę. Motinos vardu jis parašė skundą dėl dingusios ligos istorijos.

Terminas – trys dienos

Pagal įstatymus, asmens sveikatos ambulatorinė kortelė, pildyta ankstesnėje gydymo įstaigoje, perduodama paciento pasirinktai gydymo įstaigai, šiai pateikus oficialų prašymą.

Kortelė perduodama per tris darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos. Ambulatorinės kortelės paciento pasirinktai įstaigai siunčiamos registruotu paštu arba per įgaliotą asmenį.

Sausio 4 dieną E.Morkūnienės ligos istorija dar nebuvo atsiradusi. Jos šeimos gydytoja V.Talaikienė „Panevėžio rytui” patvirtino, kad iš Aukštaičių šeimos klinikos pacientės ambulatorinės kortelės negavo.

„Mes registruojame visas iš kitų gydymo įstaigų atkeliaujančias pacientų ambulatorines korteles. E.Morkūnienės ligos istorijos tikrai negavome”, – tikino gydytoja.

Paklausta, ar dėl to kyla sunkumų gydyti pacientę, V.Talaikienė atsakė, jog visada geriau turėti išsamią informaciją apie ligonio sveikatos būklę, tačiau dėl dingusios kortelės ji tragedijos nedaranti.

„E.Morkūnienė gauna visą reikalingą gydymą. Tyrimus, reikalui esant, galima pakartoti”, – kalbėjo gydytoja.

Klinika kaltės neprisiima

Aukštaičių šeimos klinikos direktorius Romualdas Gasiūnas „Panevėžio rytui” tvirtino, kad E.Morkūnienės ligos istorija V.Talaikienei per klinikos kurjerį išsiųsta spalio mėnesį.

Direktorius sakė, kad įstaiga registruoja visus išsiųstus ar gautus dokumentus, ir jis galįs patvirtinti, jog minėtos pacientės ligos istorija tikrai buvo išsiųsta.

Siūlo kreiptis į prokuratūrą

Miesto savivaldybės sveikatos tarnybos vadovas Mindaugas Burba sakė paprašęs Aukštaičių šeimos klinikos ir gydytojos V.Talaikienės oficialiai pasiaiškinti, kaip galėjo atsitikti, kad pradingo E.Morkūnienės ligos istorija. Atsakymo M.Burba dar negavo.

Pasak vedėjo, jei E.Morkūnienės ligos istorija neatsiras, jai lieka kreiptis į prokuratūrą arba gražiuoju susitarti su medikais, kad šie surinktų duomenis iš archyvų apie persirgtas ligas, padarytus tyrimus ir t.t., kitaip tariant, atkurtų dingusią ambulatorinę kortelę.

M.Burba sakė, kad neseniai į tarnybą dėl gydymo įstaigoje pradingusios ligos istorijos kreipėsi dar vienas panevėžietis, tačiau jo dokumentas greitai atsirado.

Anksčiau tokių skundų tarnyba nėra gavusi.

Valstybinės medicininio audito inspekcijos darbuotojai, su kuriais „Panevėžio rytas” konsultavosi dėl E.Morkūnienei nutikusios istorijos, taip pat pasiūlė kreiptis į teisėsaugos organus.

Ligota pensininkė, matyt, taip ir padarys.

Inga Smalskienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Medikams – ligonės ultimatumas"

  1. inga

    pas talaikiene gali eiti tik bobules arba tam kam reikia biletenio, jeigu nesugeba parasyti per daugiau nei menesi laiko siuntimo ka galima kalbeti, dukrai net skiepu nesugeba sutvarkyt 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.