Namo akys žvelgia ne tik į mišką ir jūrą

Vartant rytietiškus traktatus apie būsto energetiką, nesunku pastebėti, kad juose kalbama apie namus, pastatytus šalia kalnų, vandens telkinių ir miško. Tačiau perspėjama, kad neproporcingai dideli langai gali būti kenksmingi būsto gyventojams.

Šiuolaikiniam žmogui, kurio namų langai neretai išeina į kito namo langus, regis, telieka atsitverti tankiomis užuolaidomis. Tačiau dabar madingas minimalizmas ir stiklu tviskantys fasadai tarsi prieštarauja sprendimui atsiriboti nuo išorinio pasaulio.

Slėptis ar gyventi atvirai?

Keliaujantieji po įvairias šalis tik ir kalba apie niekuo nepridengtus langus Venecijoje, Norvegijoje, Švedijoje bei kitose patraukliose pasaulio vietose.

Kita vertus, langų uždangalų biznis klesti – parduotuvės užverstos tam skirtais audiniais, o rinkoje atsiranda naujų sistemų – ritininių užuolaidų, širmų. Ko išties reikia žmogui, kad jis savo namuose puikiai jaustųsi?

„Turiu langų uždangalų projektą, bet kai paskaičiavo, kad tai kainuos keliolika tūkstančių litų, mano entuziazmas išgaravo. Gerai, kad gretimame name dar niekas negyvena, kitoje pusėje – tuščias sklypas, o priešais – retai važinėjamas kelias. Jau kelis mėnesius gyvename kaip ant delno ir apsipratau. Ima atrodyti, kad užuolaidų išties reikia tik miegamuosiuose”, – sako Aušra.

„Nors aplinkui dar tušti laukai, be užuolaidų man atrodo nejauku. Interjerui kažko trūksta, atrodo, kad pro langus iš mano namų išlekia energija ir mūsų sukurta šiluma. Užuolaidos visam namui kainuoja brangiai, todėl nusipirkau audinio ir pasisiuvau pati, prisiminiau senus įgūdžius”, – juokiasi siuvimo įmonės direktorė Vida.

„Nors populiariose knygelėse kategoriškai teigiama, kas yra blogai, o kas – gerai, išties nėra nieko absoliučiai blogo ar gero. Jėga gali būti nukreipta į gerus ir blogus tikslus, tačiau ji pati nėra nei tokia, nei tokia. Langai yra kaip akys į išorę ir vidų. Jei pro juos matome gražų slėnį, tikriausiai nenorėsime atsiriboti nuo jo energetinio ir psichologinio poveikio. Tačiau jei priešais – triukšminga gatvė arba daugiabutis namas, bus sunkiau susikaupti ir užsiimti savais reikalais. Išorė tarsi brausis į namus, ir jų harmonija gali būti ardoma”, – sako jau keliolika metų feng šui besidomintis D.Timėnas.

Jo nuomone, tarp namų turėtų būti 200 metrų atstumas – tuomet jie vienas kito neveiktų. 100 metrų – jau kritinė riba, tačiau mieste toks atstumas tarp gretimų pastatų yra retenybė. Tačiau kaimuose žmonės dar taip tebegyvena, tinkamus atstumus intuityviai stengiamasi išsaugoti ir statant vilas.

Neutralizuoti kampus

Radiostezijos specialistas Jonas Jukonis teigia, kad nuo seno žinoma, jog vaikai, gyvenantys kambaryje su daug langų, būna nepaklusnūs ir šiurkštūs. Namuose būtinai turi būti langai į rytus. Kai rytais kambarį užlieja saulės spinduliai, dieną pradedame su gera nuotaika.

Langai arti grindų nemaloniai veikia žmogų – jis nesąmoningai pradeda nervintis, ypač jei kambarys su tokiais langais yra viršutiniame aukšte. Nepatartina daug langų įrengti valgomajame. Langai, kurie darinėjasi į šoną, geresni, patys geriausi – atsidarantys į išorę.

Dinas Timėnas sako, kad geriausi tie langai, kurie patalpos viduje nepadidina kampų, todėl į šonus nuslenkantys stiklai yra tokie pat geri kaip atsidarantys į išorę. Tačiau apskritai jis nelinkęs mistifikuoti ir sako, kad feng šui yra kelios mokyklos. Jis remiasi vadinamąja kompaso, o ne prietarų ar daiktų mokykla.

„Mieste 15 arų sklypas jau yra laikomas labai dideliu. Svetimų langų problema yra sprendžiama panaudojant tvoras, gyvatvores ir dekoratyvinius augalus. Augalai ant palangės taip pat padeda subalansuoti neharmoningą iš išorės sklindančią energiją. Kaktusai, dažniausiai minimi literatūroje, nėra vieninteliai tam tinkami augalai. Jie tik ypač gerai sugeria emocijas, tiek neigiamas, tiek teigiamas. Jei ant palangės stovi kaktusai, o už jų iš kambario pusės dar yra užuolaida, tai užtvara nepageidaujamai neharmoningai energijai jau pakankama. Tačiau penkis kaktusus puikiai atstoja vienas didelis fikusas, pastatytas ant žemės netoli lango”, – pasakoja D.Timėnas.

Tinkamai veiks ir dabar populiarus augalas – pinigų medis. Tačiau jei viename kambaryje gyvena šeši žmonės, jiems bus ankšta ir nekomfortiška, nepaisant visų feng šui gudrybių.

Paklusti intuicijai

„Bet koks labai kategoriškas teiginys yra prietarai. Tikras feng šui specialistas žino, kad visuomet yra bent trys skirtingi būdai tai pačiai problemai išspręsti. Be to, tai, kas gerai vienam žmogui, gali būti blogai kitam. Konsultanto darbo esmė yra rasti visiems šeimos nariams tinkamą variantą, todėl jis būtinai bendrauja ne su vienu iš jų”, – sako Dinas Timėnas.

Jis juokiasi, kad dauguma moterų pačios puikiausiai randa geriausius sprendimus išdėstant baldus savo namuose. Tačiau jos gyvena ne vienos ir turi pagrįsti savo intuityvius sprendimus racionalumu, todėl dažnai be reikalo pasiduoda vyriškai logikai. Feng šui meistro sprendimai, net jei į juos žiūrima skeptiškai, bent jau priimami, o pajusti, kad jo pasiūlyti pertvarkymai suteikia daugiau komforto yra lengviau. Meistras gali pažvelgti į esamą padėtį iš šalies, nes jis nėra susijęs su ta situacija. Žmonėms, kurie gyvena toje erdvėje, kurią reikia pertvarkyti, tai padaryti daug sunkiau.

„Puikiai būsto energetiką jaučia vaikai. Atidavęs žmonėms siūlomų pertvarkymų planą, pastebėjau jų nustebimą. Pasiteiravęs priežasties, sužinojau, kad prieš kelerius metus jų mažas vaikas, nupiešęs savo svajonių namus, siūlė kažką labai panašaus. Apskritai esu ne kartą pastebėjęs, kad žmonės, išgirdę mano pasiūlymus, jau būna ir patys apie kažką panašaus pagalvoję, tik pritrūkę ryžto ar stimulo tai įgyvendinti.

Penki elementai

Feng šui yra pagrįsta penkių pagrindinių elementų – metalo, žemės, medžio, vandens ir ugnies – derme. Kiekvienas žmogus yra priskiriamas kažkuriam iš tų elementų ir tuomet jau galima nustatyti, kas jam bus gerai, o kas – blogiau. „Metalo” žmogui langų reikia daugiau, o „žemės” – mažiau.

„Medžiui” reikia daugiau šviesos ir ypač tinka rytų pusė, jis nemėgsta karštos saulės iš pietų. „Vandens” žmogui visiškai nesvarbu iš kurios pusės langai – jis vienodai gerai priima karštį ir šaltį. Net labai dideli langai iš pietų pusės jo neerzins. „Ugnies” elemento žmogui pietų pusė bus ypač patraukli, tiks ir vakarai, tačiau šiaurinė pusė – ne.

„Nors yra lentelės, pagal kurias galima nustatyti žmoguje dominuojantį elementą, vien jomis remtis negalima. Žmogų veikia aplinka, kurioje jis užauga ir visuomenė, kuriai jis priklauso. Todėl geriausia vyraujantį elementą nustatyti pagal jam būdingų savybių aprašymus. Mano manymu, Lietuvoje labai daug medžio elemento žmonių”, – sako D.Timėnas.

Jei langų pusės pasirinkti ar pakeisti negalima, feng šui meistras siūlo tai išspręsti augalais ir spalvomis. Kai reikia susikaupti, kiekvienam elementui reikia kitko, tačiau net esant tarp savų dabar madingo stiklinio narvo variantas mažina darbo produktyvumą. Išorinis judėjimas trukdo”, – sako D.Timėnas.

J.Jukonio teigimu, stalas prie lango į vakarus – netinkama vieta mokslui. Besileidžiančios saulės spinduliai gali trukdyti susikaupti ir mokytis net gabiausiems. Negerai jei įėjimo į svetainę durys yra tiesiai priešais langą. Nepatartina toje pačioje sienoje įrengti ir įėjimą, ir langą. Langai nuo grindų per visą sieną – blogas sprendimas.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.