Eksperimentinis blynas su kriminalo kvapu

Kaip jau pranešta, savaitgalį Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnyba įvykdė savo grasinimus surengti dar vienas neblaivių vairuotojų gaudynes.

Tik šį kartą pasirinkta visiškai nauja taktika: apie planuojamą priemonę pranešta iš anksto, tačiau vairuotojai visą savaitgalį laikyti įtampoje, nes neskelbta, nei kur ji bus surengta, nei kada.

Be to, šios akcijos metu panaudota dar viena iki šiol mažai viešinta šalies kelių policininkų darbo forma – netikėti sostinės pareigūnų antskrydžiai į bet kurį Lietuvos tašką, nieko apie tai nežinant vietinėms Eismo priežiūros tarnybų pajėgoms.

„Burtai” krito Kaunui

„Garbė” pirmiesiems išbandyti naujas policijos darbo formas šį savaitgalį teko Kauno vairuotojams. Tai buvo vienintelis miestas, kuriame šį savaitgalį surengtas toks antskrydis. Sostinės pareigūnų laimikis – kaip įtariama, neblaivus automobilį vairavęs Kauno apygardos teismo teisėjas ir išgėręs prie vairo nutvertas Kauno „Žalgirio” krepšinio komandos legionierius.

Į „Kauno dienos” klausimą, kodėl „naujos šluotos išbandymui” pasirinktos būtent Kauno gatvės, Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Saulius Skvernelis atsakė: „Tai jokiu būdu nereikėtų traktuoti, kaip nepasitikėjimo kolegomis, dirbančiais Kaune. Mano įsitikinimu, jie ir patys dirba gana efektyviai. Tiesiog Kaunas – gana arti nuo sostinės esantis svarbus miestas. Be to, statistika teigia, kad Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje žūsta per 53 proc. visų šalies keliuose nukentėjusių žmonių”.

Akivaizdu, nors neįtikima

Savo pavaldinių antskrydžio į Kauną rezultatais S.Skvernelis teigė esąs patenkintas. Kaunan pasiųsti devyni (kaip patikslinta) mobilieji ekipažai per aštuonias valandas patikrino 476 automobilius. Akcija pradėta šeštadienį, apie vienuoliktą vakaro, ir truko iki septynių ryto.

Pašnekovo teigimu, tikrintos visos transporto priemonės, tačiau pasirinktinai. Demaskuota 17 neblaivių vairuotojų: 8 nustatytas lengvas girtumo laipsnis, 6 – vidutinis, 2 – sunkus. „Manau, kad ir tokiam miestui kaip Kaunas tiek ne-blaivių vairuotojų, turint galvoje, jog buvo naktis, yra daug”, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Be to, per tris praėjusio savaitgalio dienas šalies keliuose nežuvo nė vienas žmogus! „Nepamenu, kada dar taip yra buvę, ir ar iš viso buvę”, – tikino S.Skvernelis, neatmesdamas, kad penktadienį visais žiniasklaidos kanalais paskelbta jau minėta profilaktinė gudrybė apie vėl planuojamus masinius reidus davė savo.

Už pavaldinį atsiskaitė viršininkas

Kiek kitokiomis nuotaikomis po šio sostinės patrulių desanto Kaune vakar gyveno beveik „žvaigžde” tapęs Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Jonas Furmanavičius bei jo kolegos. Pats vakarykščio žiniasklaidos antplūdžio Kauno apygardos teisman kaltininkas vakar telefonu neatsiliepė. Už pavaldinį su žurnalistais šnekėjo Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis. Pasak A.Milinio, perpasakojusio savo pavaldinio pasiaiškinimą, šeštadienį J.Furmanavičius Ringauduose šventė savo krikšto sūnaus aštuonioliktąjį gimtadienį. Neneigia, kad apie pietus išgėręs. Kiek, A.Milinio teigimu, jam buvo neetiška klausti.

J.Furmanavičius vadovybę tikino išlaukęs pakankamai laiko, kad visiškai išsiblaivytų ir galėtų sėsti prie automobilio vairo. Jis buvo sustabdytas patikrinimui tik apie antrą valandą nakties prie Lietuvos žemės ūkio universiteto – pakeliui į namus.

Kažkur jau girdėta istorija

Tačiau šalies Eismo priežiūros tarnybos vadovas paneigė savaitgalį paskleistus gandus, kad sostinės patrulių sustabdytas teisėjas J.Furmanavičius su jais elgėsi nepagarbiai.

„Vienintelė problema buvo jo pateiktas jau senokai nebegaliojantis teisėjo pažymėjimas, dėl ko jis automatiškai neteko Temidės tarnams būdingo išskirtinumo forminant Kelių eismo taisyklių pažeidimus bei eismo įvykius, – teigė S.Skvernelis. – Tačiau jis, kaip ir kiekvienas vairuotojas, turėjo teisę atsisakyti pūsti į alkoholio matuoklį, kuria ir pasinaudojo. O kadangi vizualiai buvo įtarimų, kad vairuotojas gali būti neblaivus, jis nuvežtas kraujo tyrimams, kuriuos atliko savanoriškai”.

A.Milinis, remdamasis pokalbiu su J.Furmanavičiumi, šią situaciją komentuoja taip: „Jis teigia pateikęs pareigūnams ne minėtą daug triukšmo sukėlusį pažymėjimą, bet visą krūvą dokumentų. Seną nebegaliojantį, atrodo, Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo J.Furmanavičiaus pažymėjimą pareigūnai iš šios krūvos išsitraukė patys”.

Žodžiu, pripažinta, kad J.Furmanavičius neprisistatė, kuo esąs. Kuo tai baigėsi jau ne vienam jo kolegai, bandžiusiam panašiose situacijose nuslėpti, kad dirba teisėju, jau ne kartą rašyta.

Lauks tyrimų rezultatų

„Nenoriu tikėti ir tuo, kad jis galėjo pakišti policijai negaliojantį dokumentą, ir tuo, kad galėjo vairuoti automobilį neblaivus, – gynė J.Furmanavičių A.Milinis. – Tai gana ramaus būdo, tvarkingas žmogus, kurio aš nesu matęs ne tik girto, bet ir išgėrusio”.

J.Furmanavičiaus likimas turėtų paaiškėti, gavus kraujo tyrimo rezultatus. „Tada ir spręsiu, ar siūlyti Teisėjų etikos ir drausmės komisijai kelti jam drausminę bylą, – taip pavaldinio ateities perspektyvas apibūdino A.Milinis. – Žinoma, vilniečiai gali mane ir apeiti, perduodami surinktą medžiagą iš karto Teismų tarybai”.

Kelios valandos nežinios

Tačiau „Kauno dienai” pradėjus domėtis, kada galėtų paaiškėti teisėjo J.Furmanavičiaus likimas, viešumon iškilo įvairių minčių keliantis skandalingas nesusipratimas, kad nežinia kur yra naktį į sekmadienį tyrimams paimtas teisėjo kraujas.

„To dar nėra buvę! – vakar prieš pietus dienraštį tikino Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras, įsitikinęs, kad išsiveždami paimtą kraujo mėginį į Vilnių, sostinės pareigūnai grubiai pažeidė nustatytą tvarką. – Anksčiau taip elgdavosi ir Kauno policija, kol mūsų juristas išaiškino, kokia iš tikrųjų tvarka, numatyta dar 1996-aisiais priimtame Vyriausybės nutarime. O jame teigiama, kad kraują iš paciento paimame mes. Mes jį ir pristatome į Teismo medicinos laboratoriją, iš kurios per 10 dienų turime gauti atsakymą”.

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius teigė, jog remiasi savo pavaldiniu, šiandien rytą pranešusiu, kad Vilniaus pareigūnai J.Furmanavičiaus kraujo mėginį išsivežė su savimi. „Ką, jie nepasitiki Kauno laboratorija?!” – piktinosi T.Zikaras.

Po grasinimų – klaidos atitaisymas

Tačiau apie šiuos įtarimus išgirdęs šalies Eismo priežiūros tarnybos viršininkas S.Skvernelis buvo linkęs kone svaidytis žaibais: „Tai visiškas absurdas! Man pavaldiniai raportavo, kad jokio kraujo neišsivežė! Jeigu jau prasideda tokie dalykai, mes būsime priversti pradėti ikiteisminį tyrimą!”

Be to, S.Skvernelis tikino, kad jo pavaldiniams liepta dėl atsakymo pradėti skambinti Kaunan jau nuo trečiadienio. „Nesąmonė! Taip niekas negalėjo pasakyti! – jau savo ruožtu tikino Kauno priklausomybės ligų centro darbuotojai. – Savaitgalį paimtas kraujas turėjo būti išvežtas tyrimui tik šiandien, ir geriausiu atveju atsakymas gali būti tik kitos savaitės pradžioje”.

„Dingęs” kraujo mėginys atsirado tik apie pusę dviejų dienos. Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius bekylantį skandalą antroje tos pačios dienos pusėje jau buvo linkęs nurašyti savo pavaldinių nesusikalbėjimui. Neva kraują tyrimui iš J.Furmanavičiaus ėmusią gydytoją iš pusiausvyros išvedė tai, kad ši procedūra buvo filmuojama. T.Zikaro žiniomis, filmavo policija. Susijaudinusi gydytoja nesugebėjo budėjimą perimančiam kolegai tiksliai paaiškinti, kur yra teisėjo kraujas. Kolega supratęs, kad kraujo mėginys išsivežtas į Vilnių ir jautė pareigą pranešti apie tai į darbą atvykusiam centro direktoriui.

„Perpatikrinome: J.Furmanavičiaus kraujo mėginys niekur iš mūsų įstaigos nebuvo išvežtas, o šiandien 9.06 val. jis perduotas, kaip ir priklauso, į Teismo medicinos laboratoriją”, – baigiantis darbo dienai jau tikino T.Zikaras.

Karas tik prasideda

Kaip jau pranešėme, per sostinės patrulių akciją Kaune neblaivus prie vairo įkliuvo ir „Žalgirio” krepšinio komandos legionierius Edas Kota. Tiesa, jaunimo kumyras pripūtė į alkoholio matuoklį tik 0,5 promilės.

Pasak S.Skvernelio, legionieriui, kaip ir eiliniam Lietuvos piliečiui, už vairavimą išgėrus surašytas Administracinių teisės pažeidimų protokolas. E.Kotai gresia arba bauda nuo 1000 iki 1500 litų, arba teisės vairuoti automobilį atėmimas nuo vienerių metų iki pusantrų laikotarpiui.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.