Kaip sušilti spaudžiant šalčiui

Kai oro temperatūra nukrenta žemiau nulio, ne vienam kyla klausimas – kaip sušilti. Vienas iš būdų – susiburti į krūvą. Žmonės taip pat yra šiltakraujės būtybės: mūsų kūnai skleidžia šilumą. Susibūrus į vieną vietą šilumos kiekis kelis kartus padidėja, kas kartais sukelia diskomfortą, tarkime, sausakimšame autobuse. Žmonės nemėgsta ankštumo dėl psichologinių priežasčių – nemalonu, kai kitas įsibrauna į tavo asmeninę erdvę. Kai kuriems gyvūnams susibūrimas į krūvą yra gyvybiškai svarbi būtinybė. Geriausias pavyzdys – imperatoriškieji pingvinai. Šie gyvūnai gyvena ir dauginasi šaltame antarktiniame klimate, jų organizmai pritaikyti žemoms temperatūroms. Pingvinas gali ramiai išbūti tarkime, minus 10 laipsnių Celsijaus temperatūroje, tačiau Antarktidoje termometro stulpelis gali nukristi ir iki minus 70 laipsnių. Tokius šalčius pingvinai gali įveikti tik susiburdami į krūvą. Kadangi kraštiniai paukščiai šąla labiausiai, po kurio laiko jie lenda į vidurį – taip pingvinai mainosi, kad nei vienas nesušaltų. Žinduoliai, daug laiko praleidžiantys po vandeniu, tokie kaip banginiai, ruoniai ar delfinai, turi nemenką riebalų sluoksnį, padedantį išsaugoti šilumą. Nors žmogus negali pasinaudoti visomis „gudrybėmis”, kurių imasi žiemos šalčius privalantys iškęsti gyvūnai, tačiau ir mes turime ne vieną priemonę, padedančią nesušalti. Paprastai apsinuoginęs žmogus pradeda šiek tiek šalti vandenyje, kurio temperatūra nesiekia 25 laipsnių šilumos. Nukritus vandens temperatūrai kraujagyslės išsiplečia, pakyla spaudimas ir oda ima šiurpti – tokiu atveju sulaikyti šilumą yra beviltiška. Dėl raumenų susitraukimų žmogus pradeda drebėti ir organizmas ima gaminti penkis kartus daugiau šilumos nei paprastai. Šąlantis organizmas stengiasi išsaugoti šilumą gyvybiškai svarbiuose organuose, todėl kraujas iš mažiau svarbių organizmo funkcionavimo prasme organų – tokių, kaip rankos, kojos ar nosis – nukreipiamas į svarbesnius.
Prie šalčio tam tikra prasme galima ir įprasti. Kitaip tariant, specialios treniruotės ir daug kalorijų turintis maistas gali padėti žmogui iškęsti gerokai didesnį šaltį, nei įprasta. Mokslininkų tyrimai rodo, kad šiauriniuose miestuose šaltis pražudo maždaug tiek pat žmonių kaip pietiniuose. Nors pagal mirtingumo statistiką žiemą užfiksuojama 15 proc. daugiau mirčių nei vasarą.

Šaltinis: www.inopressa.ru

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaip sušilti spaudžiant šalčiui"

  1. aaaa

    taip ir nesupratau, kaip cia susilus???? gal pasiulyti visam ofisui susigrusti i kruva kaip pingvinams, nes ofise begalo salta.. 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.