Ramus protas, užimtos rankos ir širdis, pripildyta meilės

„Jūsų jūra man ypatinga, tai kaip namas, į kurį sugrįžti. Joje ir įpratau maudytis žiemą,”, – sako maskvietė Mira Jaskevič, pirmąją šių metų dieną išsimaudžiusi ne kur kitur, o mūsų Baltijoje.

Maudosi ji ištisus metus bet kuriame pasaulio kampelyje, kur nuvyksta dalyti išminties į tarptautinės švietėjiškos organizacijos „Gyvenimo menas” seminarus susirinkusiems žmonėms.

Būtent ši humanisto ir mokslininko Šri Šri Ravi Šankaro įkurta organizacija prieš 10 metų visiškai pakeitė jos gyvenimą, padėjo išsivaduoti iš visų ją kamavusių ligų.

Iki tol įgijo net tris aukštojo mokslo diplomus, dirbo televizijos laidos redaktore, mados teatro režisiere, išbandė jėgas statybų, siuvimo srityse, dėstė universitete psichologiją. Kankino įvairiausi negalavimai, dėl kurių 3-4 kartus per metus tekdavo pagulėti ligoninėje.

Po pirmojo seminaro, kurį vedė pats organizacijos įkūrėjas, suprato, jog tai, ką ji darė iki tol, efektyvumu neprilygsta toms stresų pėdsakus šalinančioms kvėpavimo ir jogos technikoms, kurių moko „Gyvenimo menas”.

– Po dviejų mėnesių mano gyvenimas ėmė keistis. Migrena pasitraukė visam laikui, dingo širdies, skrandžio problemos. Dabar esu sveikas žmogus. Nesergu, gyvenu ir džiaugiuos gyvenimu, – pasakoja Mira.

– Pradėjus užsiiminėti „Gyvenimo meno” siūlomom technikom, savaime pakito ir mitybos racionas. Paprastai mes valgom ne tai, ko norisi organizmui, o tai, ką diktuoja atmintis, primindama, kas kažkada buvo skanu, literatūra, medikai, tikinantys, be ko negalima gyventi. Aš klausau tikrųjų organizmo poreikių. Nebevalgau mėsos, žuvies ir kiaušinių. Valgau pieniškus ir augalinės kilmės produktus.

Kaipgi išmokti klausyti organizmo poreikių? Ar tam padeda jūsų mokomos kvėpavimo technikos?

Tam padeda technikos, kurios naikina proto įtampas, stresą. Protas retai kada būna dabarties akimirkoje. Dažniausiai jį valdo mintys apie tai, kas jau praėjo, ko sugrąžinti nebegalima, arba nerimas dėl to, kas dar neatėjo. Bet praeities nesugrąžinsime, o ateitis formuojama šią akimirką. Kuo daugiau esame šią akimirką, tuo mažiau klaidų padarome. Kuo esame sąmoningesni – tuo mažiau klystame.

Mūsų emocijos glaudžiai susijusios su kvėpavimu. Su kvėpavimo pratimų pagalba iš organizmo išeina blokai, stresai, sukauptas negatyvas. Juk mes įpratę visas nuoskaudas, emocijas užgniaužti savyje, praryti. O kiekviena emocija – kolosali energijos tėkmė. Jei ji lieka organizme – susikuria blokai, sutrikdantys įvairių organizmo sistemų darbą. Rezultatas – liga.

Psichologai rekomenduoja grįžti į praeitį, pergyventi emociją iš naujo ir ją paleisti. Bet kaip paleisti? Kiekviena emocija sukelia organizme tam tikrą hormoninį procesą, pavyzdžiui, išsigandus antinksčiai išmeta adrenaliną. Kai atmintis grąžina į tą įvykį, kuris sukėlė emociją, ir vėl išgyvename tą emociją – adrenalinas vėl išmetamas. Taigi užuot atsikratę šiukšlės, jų kaupiame vis daugiau ir daugiau.

Kvėpavimo technikos padeda nesikapstant praeityje paleisti emocijas. Pati galingiausia technika „Sudarshan Kryja” padeda atlaisvinti atmintį nuo nereikalingo krūvio, išmesti nereikalingų hormonų perteklių, panaikinti iš atminties senas emocijas, kad atmintis vėl taptų švari, kad švarus protas galėtų į viską reaguoti iš šiandienos, o ne praeities pozicijos, kad gyventume šią akimirką, naudodami visus organizmo rezervus.

Mes padedame organizmui prisiminti, kaip jis turi gyventi pagal harmonijos su savimi dėsnį. Tai jogos technikos, o joga reiškia proto, sielos, kūno vienybę.

O tiems, kurie neturi laiko ar noro atvykti į seminarus, – kokį maistą valgyti rekomenduotumėt?

Mūsų organizmas labiau pritaikytas augaliniam maistui. Augaliniam maiste daugiau gyvybinės jėgos, saulės energijos. Mūsų žarnyne yra apie 40 laipsnių temperatūra. Augalinis maistas perdirbamas 4 val., o gyvulinis – 72 val. Jei gyvulinį maistą palaikysim 40 laipsnių temperatūroje 72 valandas – ar galit įsivaizduoti, koks jis taps? Jis ims gesti, išskirs daugybę toksinų. Tais toksinais kasdien nuodijame organizmą tą maistą valgydami. Be to, gyvuliai jaučia, kada juos ruošiasi užmušti. Jie jaučia baimę, agresiją. O tai energija, ji neišnyksta, tik pereina iš vieno būvio į kitą. Ji lieka mėsoje, kaip ją beapdorotume. Beje, kas agresyvesni – plėšrūnai ar žolėdžiai? Žinoma, mėsėdžiai. Taip ir žmonės, kurie valgo mėsą, dažniau apimti depresijos, išgyvena įvairias baimes, daugiau serga. Ne veltui liaudis sako, kad žmogus yra tai, ką jis valgo.

Maistas turi būti šviežiai pagamintas. Nes tris valandas po paruošimo maistas turi labai daug energijos. Po 3 valandų jis jau neutralus. Po 6 valandų – kenksmingas. Pašildytas maistas visai nenaudingas organizmui.

Jūs maudotės jūroje net šaltą žiemos dieną. Ką tai duoda?

Gyvybė atsirado jūroje. Jūra gydo visą organizmą. Net žiemą. Tai labai naudinga. Užgrūdintas organizmas lengvai pakelia temperatūrų svyravimus. Net jei oras bus šaltas, jausitės taip pat komfortiškai. Anksčiau, būdavo, susirgdavau vien pamačiusi, kad orlaidė atverta. Pamatydavau ir žinodavau – turiu susirgti. Ir susirgdavau. O dabar maudausi ir žiemą, ir vasarą, dirbu epidemijų zonose su sergančiais žmonėmis – ir nesergu.

Bet ar galima pradėti maudytis jūroje tam nepasiruošus?

Labai svarbi proto būsena. Kai einu maudytis, žinau, kad tai malonumas. Neinu nugalėti aplinkos pasipriešinimo. Negalvoju, kad vanduo šaltas, kad reikia nugalėti save lipant į vandenį. Aš visiškai atsipalaidavusi. Kai žmogus atsipalaidavęs, energija nenueina kliūtims nugalėti ir kliūčių neatsiranda. Mane jūros vanduo priima kaip motinos rankos. Jaučiu malonumą.

Jei bijote – geriau nesimaudykite, nes tada greičiausiai susirgsite. Svarbu nuoširdžiai norėti. O pradėti grūdintis galima nuo apsipylimų vėsiu vandeniu, kontrastinio dušo, užbaigiant apsipylimus šaltu vandeniu.

Jei nesimaudote – tiesiog pasėdėkite prie jūros, jos oras taip pat labai naudingas. Džiaukitės viskuo. Kuo daugiau džiaugsmo – tuo sveikesnis žmogus. Reikia išmokti būti laimingam nepriklausomai nuo banko sąskaitos dydžio.

Kas, be kvėpavimo pratimų, padeda įveikti stresus, atsipalaiduoti?

Vienam padės literatūra, kitam malda, piešimas, sportas, dainavimas, šokis. Daina labai padeda, garsas turi tam tikras vibracijas. Lietuvių liaudies dainos labai gražios ir turi ypatingą gydomąją galią. Liaudies dainų dainavimas padeda nuraminti protą. Ramina ir vaikščiojimas, buvimas gamtoje, tarp medžių.

Mokote ir meditacijos. Kuo ji naudinga?

Meditacija – sugebėjimas visiškai atsipalaiduoti, sąmoningas protas, buvimas momente, be minčių. Poilsis meditacijos metu 8 kartus gilesnis už poilsį miegant. Meditacija nereiškia, kad žmogus atitrauktas nuo gyvenimo. Meditacijos tikslas – sąmoningumas. Pamažu išmokstama atlikti bet kurį darbą būnant sąmoningam, meditatyviam.

Dažnai joga ir meditacija neteisingai praktikuojama. Tai ne skrydžiai po kažkokias erdves ar spalvų matymas, ar balsų girdėjimas. Reikia išmokti gyventi šiame pasauly, o ne bėgti nuo jo, prisiimti atsakomybę už savo ir savo artimųjų gyvenimus.

Kaip susergama depresija?

Geriausias būdas įgyti depresiją – atsisėsti ir pradėti galvoti tik apie save. Aš aš aš. Tada depresija būtinai apims. Geriausias būdas jos atsikratyti – rasti žmogų, kuriam šią akimirką blogai, ir ką nors padaryti dėl jo. Juk daugiavaikė motina niekada nedepresuoja, nes tam ji neturi laiko. Kurie mažai užsiėmę, tie dažniau apimti depresijos.

Jūs mokote, kad norint mylėti pasaulį, pirmiausia reikia mylėti save. Kaip to išmokti?

Jei žmogus turi visas materialines gėrybes, bet nežino, kas yra meilė, nemyli ir nėra mylimas kitų – tai gyvenimas pragyventas beprasmiškai.

Dažnai sakome: „o, manęs niekas nemyli”. Bet kad tave mylėtų, reikia mylėti pačiam. Širdis paprastai atsiveria per skausmą, kančią, nes pasaulis sukurtas iš priešingybių. Skausmas išmoko jausmingumo, užuojautos. Išmokstame džiaugtis paprastais dalykais – paukščio čiulbesiu, lapų šlamesiu… Kai žiūri į kūdikio veidą – jame matai kūrėjo atvaizdą. O paskui imi matyti Dievą savyje ir kiekviename žmoguje. Juk net mokslininkai pripažįsta, kad egzistuoja kažkoks protas, viską sukūręs, yra kažkokia energija, kaip visos egzistencijos pagrindas. Kai matai dalelę kūrėjo savyje – gali tai pamatyti kiekviename kitame. Tai meilės pradžia.

Kaip manote, kodėl taip plinta ligos?

Kai žiūrime ne į problemą, o į gėrį – tas gėris auga. Auga tai, į ką nukreipiame dėmesį. Tai dėsnis. Jei daugiau kreipsime dėmesio trūkumams, tie trūkumai ir didės. Mat yra dar kitas dėsnis: su kuo kovoji, tas priešinasi. Kuo daugiau kovojame su terorizmu, tuo jo daugiau. Kuo daugiau kovojame su ligomis, tuo jų daugiau. Kovojame su nusikalstamumu, narkotikais – ir tai išplito po visą pasaulį.

Svarbu nukreipti dėmesį į harmoniją, į grožį. Kuo daugiau harmonijos – tuo mažiau disharmonijos. Juk šviesa – tai tamsos nebuvimas. Kad dingtų tamsa, reikia įjungti šviesą.

Tai nereiškia, kad nereikia teisti nusikaltėlių, uždaryti ligonines, negaminti vaistų. Ne. Reikalinga profilaktika. Reikia daryti tai, kad ligos išvis nekiltų, šalinti jų priežastis.

Kas stiprintų imunitetą, padėtų atsiginti gripo?

Mokslininkai yra priėję išvados, kad visi mikroorganizmai mūsų organizme egzistuoja, bet tarsi snaudžia. Kai imunitetas krenta – atsiranda gera terpė jiems daugintis. Kodėl krenta vaikų imunitetas? Jiems trūksta tėvų dėmesio. Galim juos pamaitinti geriausiu maistu, aprengti brangiais drabužiais, leisti į geriausią mokyklą, bet jei nesuteiksime jiems savo dėmesio – vaikai sirgs. Jei randam laiko paskaityti vaikui pasaką, kartu su juo pažaisti, papiešti, pavalgyti – jam bus daug geriau. Nes svarbiausia yra meilė. Viena iš susirgimo priežasčių – giliai pasąmonėje glūdintis noras sulaukti dėmesio. Kai žmogus suserga, jis tą dėmesį gauna.

„Gyvenimo meno” organizacija bendradarbiauja su Krasnojarsko medicinos mokslų akademija. Ką nustatė mokslininkai?

Praėjusių metų rugpjūty dalyvavau tarptautinėje konferencijoje, kurioje aptarti kvėpavimo technikų tyrimo rezultatai. Mokslininkai buvo šokiruoti tais rezultatais, kuriuos gavo. Daktarai sakė, jog daugelio jų metų darbas neteko prasmės, nes pasirodė, kad eita užmerktomis akimis, neteisinga kryptimi. Beje, odontologai, tyrę seminare dalyvavusių žmonių seiles prieš ir po užsiėmimų, atrado, kad po „Sudarshan Kryjos” kvėpavimo technikos net prieš tai neišsivalius dantų seilės tampa sterilios. Vasario mėnesį Krasnojarsko mokslininkai savo tolesnių tyrimų išvadas pateiks Indijoje, Bangalore, kur „Gyvenimo meno” 25-mečio proga iš visų pasaulio kampelių suvažiuos apie 3 mln. seminarus išėjusių žmonių.

Kokia sveikatos formulė?

Ramus protas, užimtos rankos ir širdis, pripildyta meilės.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.