Tuberkuliozės pavojus vaikų tyko ir šeimoje

Nesigydantys ir sunkia tuberkuliozės forma sergantys šeimos nariai kelia pavojų savo vaikams.

Tik po „Vakarų ekspreso” skambučio Kretingos medikai ir vaiko teisių apsaugos tarnyba sužinojo, jog Salantuose grėsmė susirgti šia sunkia liga tyko su sergančia motina gyvenančio paauglio.

Jo motina nesigydo, o socialinius darbuotojus buvo pasiekusios žinios tik apie vaiko priežiūros stoką.

Tiesa, neaišku, ar vaikas yra užsikrėtęs tuberkulioze. Mat neseniai į Salantus persikrausčiusi gyventi motina niekam nepasakoja apie savo ligą, su kaimynais nebendrauja. Salantiškiai net gerai neatsimena, kada ši šeima apsigyveno miestelyje.

Daugiau apie šeimą bei dvylikametį berniuką salantiškiai sužinojo po jam atsitikusios nelaimės.

Beje, vaiko tėvas Vaidas Z. šiuo metu gydosi uostamiesčio Tuberkuliozės ligoninėje. Kaip pats tikino, užsikrėtė nuo žmonos. Jis sakė, jog ji anksčiau buvo gydyta ligoninėje, tačiau nebaigusi gydymo iš ten pabėgo. Tėvas nerimauja, kad nepilnametis sūnus gyvena šalia ligonių.

Gydymui stinga pinigų

Salantų seniūnijos socialinė darbuotoja Danutė Šiaulienė sakė kiek anksčiau sulaukusi signalų iš kaimynų apie vaiko nepriežiūrą. Tiesa, lūšnelėje kartu su sugyventiniu gyvenanti moteris tąkart darbuotojos į namus neįsileido.

Po „Vakarų ekspreso” skambučio D. Šiaulienė apsilankė dar kartą. Socialinė darbuotoja nebuvo girdėjusi apie moters ligą. Apie sunkios formos tuberkuliozę pasakoti nebuvo linkusi ir pati namų šeimininkė, tačiau ateityje pažadėjo tęsti gydymą. Iki šiol nuvažiuoti pas medikus jai stigę pinigų. Moteris su sugyventiniu gyvena iš invalidumo pensijų.

Vietos medikai ir mokyklos, kur mokosi dvylikametis, bendruomenės slaugytoja buvo informuoti apie sergančią moterį bei jos sūnų. Bendruomenės slaugytoja, pasibaigus moksleivių atostogoms, žadėjo padaryti reikiamus tyrimus tuberkuliozei nustatyti.

Vaiko motina socialinei darbuotojai pasakojo nenorinti prarasti jaunėlį, mat vyresnysis sūnus jau gyvena kartu su tėvu, tad žadėjo susirūpinti sveikata. Anot D. Šiaulienės, šeima nuo šiol bus įtraukta į stebėtinųjų sąrašą.

Karti kolegų patirtis

Tuberkulioze serga ir Vaido Z. buvusios sutuoktinės motina, pas kurią Šilutės rajone praėjusią savaitę viešėjo berniukas. Šilutės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Indra Pranaitienė sakė, kad paprašyti kolegų iš Kretingos jie domėjosi berniuko sveikata. Dvylikametis jaučiasi gerai ir savaitgalį planavo grįžti pas mamą.

Pasak I. Pranaitienės, nurodymų, kaip elgtis, kai šeimoje yra sergančiųjų tuberkulioze, ir ką tokiais atvejais daryti su vaikais, nėra. Šilutės vaiko teisių skyriaus darbuotojų patirtis liudija, kad medikai dėl abejingumo ar didelio darbo krūvio ne visada savo pareigą atlieka iki galo. Pasitaikė atvejis, kai buvo pasirūpinta tik sergančia motina, o vaikai net nepatikrinti.

Kretingos vaikų teisių tarnybos atstovė patikino, kad grįžus vaikui namo, bus pasidomėta jo šeima ir berniuko gyvenimo sąlygomis.

Ateityje bus gydomi priverstinai

Nesigydanti moteris rizikuoja ne tik savo, bet ir nepilnamečio sūnaus sveikata. Tačiau Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės vyriausioji gydytoja Violeta Baravykienė sakė, kad priverstinio gydymo tuberkulioze kol kas Lietuvoje nėra. Bet ne už kalnų diena, kai tokie ligoniai bus gydomi priverstinai.

Karantininę tuberkuliozės ligoninę planuojama atidaryti Alytuje. Tiesa, kada konkrečiai, anot vyriausiosios gydytojos, sunku prognozuoti. Kol kas svarstoma, kokia tvarka ligoniai priverstinai būtų patalpinami, kurio miesto teismas turėtų nuspręsti apie ligonio būtinybę gydyti. Pasak V. Baravykienės, tam reikia nemažų investicijų ir įvairių tarnybų sutelktumo.

Ligoninėje planuojama įsteigti 70 lovų. „Kaip visai Lietuvai nėra daug, – sutiko V. Baravykienė. – Tačiau gerai būtų, jei ir šitos būtų pripildytos”.

Tarp sergančiųjų tuberkulioze nemažai asocialių, kalėjusių asmenų, narkomanų. Būna, kad policijos pareigūnų atvežti į ligoninę iš jos pabėga. Pernai, sužinoję apie priverstinį gydymą, asocialūs asmenys sukruto gydytis ir lankytis pas gydytojus. Jiems tai priimtiniau nei gulėti ligoninėje.

Pasak gydytojos, sergantieji atsparia tuberkuliozės forma per metus užkrečia nuo 15 iki 25 žmonių. „O jei dar naujai apkrėsti nesigydo? Kiek dar žmonių jie papildomai užkrečia?” – retoriškai klausė medikė, pritarianti priverstiniam gydymui.

V. Baravykienės teigimu, sovietiniai laikai praėjo, kai sergančiųjų tuberkulioze šeimai buvo suteikiamas atskiras butas. Dabar tokių lengvatų nebeteikiama, o kartu gyvenantys vaikai būna įtraukti į įskaitą ir stebimi medikų. Jiems reguliariai atliekami tyrimai. Nenustačius tuberkuliozės, skiriamas profilaktinis gydymas. Jei vaikas neturi tinkamų sąlygų namuose, jo sveikatos priežiūra patikima mokyklos bendruomenės slaugytojai.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.