E.Malofejevas į Kauną atvyko ne su šluota

Lietuvos vicečempionus Kauno FBK „Kaunas” futbolininkus praėjusių metų gruodžio viduryje pradėjo treniruoti 63 metų Baltarusijos futbolo specialistas Eduardas Malofejevas.

Jis kol kas nenori išskirti nė vieno „Kauno” žaidėjo, teigia, kad visi futbolininkai palieka gerą įspūdį.

„Man labai patinka dirbti Lietuvoje, čia aš jaučiuosi puikiai”, – „Kauno dienai” teigė E.Malofejevas.

Treniravo SSRS rinktinę

E.Malofejevas yra įrodęs, kad yra geras futbolo specialistas. 1982 metais jo treniruojama Minsko „Dinamo” komanda tapo SSRS čempione. 1984-1986 metais baltarusis vadovavo Sovietų Sąjungos rinktinei, o 2001-2003 metais – Baltarusijos nacionalinei ekipai.

„Kauno” klubo direktorius Romualdas Kontrimas teigė, kad klubo vadovai ir žaidėjai labai patenkinti naujuoju ekipos strategu.

„E.Malofejevas palieka puikų įspūdį, yra labai nuoširdus žmogus. Tokio trenerio mūsų klubas dar neturėjo. E.Malofejevas – ypač aukštos klasės treneris, praeityje jam buvo patikėta treniruoti net SSRS rinktinę. Tai daug ką pasako. Tokių futbolo specialistų Lietuvos komandoms labai trūksta. Nuo trenerio priklauso ir ekipos rezultatai”, – tvirtino R.Kontrimas.

Atvyko į mielą šalį

– „Kauno” komandos vyriausiuoju treneriu pradėjote dirbti gruodžio 14 dieną. Kokį įspūdį Jums palieka klubas, santykiai su jo darbuotojais?

– Aš dėkingas likimui, kad atvykau į Lietuvą. Jūsų šalis man visada imponavo, aš dažnai atvažiuodavau į Lietuvą, nes turiu čia daug pažįstamų. Man malonu, kad visi lietuviai, kuriuos aš pažįstu, yra rimti, padorūs, tiesiog puikūs žmonės.

Kaune aš jaučiuosi patogiai, nesusiduriu su jokiais sunkumais ar keblumais.

Jei kuris nors futbolininkas nesupras rusiškai, aš gestu ar kokiu nors veiksmu paaiškinsiu, parodysiu. Pagaliau galiu paprašyti, kad kas nors išverstų į lietuvių kalbą. Dėl to nematau jokių problemų.

Ėmiausi darbo, kurį išmanau, todėl man negali būti labai sunku.

– Apie komandą jau spėjote susidaryti įspūdį. Kurie žaidėjai Jus labiausiai džiugina?

– Visi patinka, visi yra geri vaikinai. Mane žavi Lietuvos futbolininkų požiūris į darbą. Ne aš vienas juos stebiu, yra ir daugiau trenerių. Be manęs, žaidėjus dar įdėmiai stebi du treneriai, gydytojas, masažuotojas. Vieni kreipia dėmesį į techniką, taktiką, kiti tikrina sveikatą.

Turnyras išryškins žaidėjų pajėgumą

– Sausio viduryje „Kaunas” dalyvaus „Sandraugos taurės” turnyre, o rezultatyviausi komandos žaidėjai Ričardas Beniušis ir Andrius Velička buvo išvykę į „Dunfermline” klubo peržiūrą. Kaip Jūs tai vertinate?

– O kaip manote? Pliusas tai ar minusas? Žinoma, minusas. Jei mes Maskvoje norime pasirodyti sėkmingai, turime stiprinti komandos sudėtį. Iš mūsų „Sandraugos taurės” varžybose bus reikalaujama gerų rezultatų. Gerai, kad R.Beniušis ir A.Velička grįžo, nes be jų Rusijos sostinėje mums būtų sunku.

– Ką Jums reiškia „Sandraugos taurės” turnyras? Tai tik vienas iš pasirengimo sezonui etapų ar komandai bus keliama užduotis užimti kokią tai vietą?

– Man, kaip treneriui, kuris ką tik perėmė komandos vairą, naudingiau būtų turnyre nedalyvauti. Privalau surinkti ekipą kitam sezonui.

Kadangi mes nusprendėme žaisti Maskvoje, vyksta šioks toks skubotas pasirengimas. Mums skubotumas nereikalingas, tačiau futbolininkus būtina parengti taip, kad turnyre jie neatrodytų kaip mušami berniukai.

Kita vertus, „Sandraugos taurės” turnyre kiekviena komanda spręs savo užduotis. Kai kas bandys parduoti žaidėjus, kai kas – įsigyti. Aš turėsiu puikią progą dar kartą įsitikinti, ko yra verti futbolininkai, pamatyti jų privalumus ir trūkumus.

Ieškos futbolininkų

– Kaip manote, „Kaunas” po turnyro Maskvoje gali įsigyti naujų žaidėjų ar, atvirkščiai, prarasti lyderius, į kuriuos atkreips dėmesį kitų klubų pirkliai?

– Dabar aš nepasirengęs atsakyti į šį klausimą. Kol kas bandau apsiprasti klube, dar nežinau aiškios „Kauno” vadovų strategijos. Stengiuosi viską išsiaiškinti.

Žinoma, mes ne tik žaisime, bet ir stebėsime kitų komandų futbolininkus. Jei kuris nors vaikinas sudomins, informuosime „Kauno” vadovus, pasakysime, kad norėtume jį matyti savo komandoje. Tačiau kviesti verta tik perspektyvius žaidėjus.

– Ką žinote apie grupės varžovus – Jerevano „Piunik”, Soligorsko „Šachtior”, Rusijos jaunimo (iki 19 metų) rinktinę?

– Žinoti mes gal ir žinome, tačiau aš esu iš tų trenerių, kurie turi savo principus ir jų laikosi. Mes turime tiksliai laikytis savo žaidimo principų, pademonstruoti stipriuosius privalumus ir netrukdyti žaisti varžovams. Reikia demonstruoti patrauklų akiai futbolą.

Tikisi suburti stiprią komandą

– Jūs – baltarusis. Ką Jums reikš mačas su „Šachtior”?

– Nieko nereikš. Visi mano auklėtiniai dirba Baltarusijos komandose, todėl aš apie tai nieko net negalvoju. Stengsiuos, kad „Kauno” futbolininkai su „Šachtior” ar bet kokia kita ekipa kovotų iš visų jėgų, pademonstruotų viską, ką sugeba.

– Ar naujajame klube yra kas nors neįprasto?

– Ne. Paprasčiausiai reikia priprasti prie vietos specifinių sąlygų. „Į „Kauno” klubą atvykau ne su šluota, nieko nesirengiu griauti. Aš esu kūrėjas. Tikiuosi, kad, talkinant žaidėjams, treneriams, klubo vadovams, pavyks suburti stiprią ekipą.

Valdas Kasperavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.