Patarimai poledinės žūklės mėgėjams

Ruošiantis poledinei žūklei šiuos patarimus reikia taip pat gerai žinoti kaip ir žūklavimo įmantrybes.

Tyrinėkite ledą

Septynių centimetrų storio ledas gali išlaikyti žmogų. Didesnę nei penkių žmonių grupę gali išlaikyti tik daugiau nei 12 centimetrų storio ledas.

Tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio. Baltas arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur įšąla medžių šakos, lentos bei arti krūmų, medžių ar nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, šaltiniai, vanduo iš gamyklų.

Ant ledo patariama eiti jau pramintu takeliu. Einant ledu reikia turėti tvirtą lazdą (dar geriau – peikeną) ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu, į ledą sudavus lazda, ant jo pasirodo vanduo, reikia nedelsiant grįžti į krantą.

Eiti ledu reikia čiuožiant, neatitraukiant kojų. Čiuožiant slidėmis reikia atsisegti slidžių tvirtinimus, kad jas greitai būtų galima nusimesti nuo kojų. Slidžių lazdas laikyti rankose, plaštakų neprakišti pro kilpas, kad lazdas būtų galima greitai numesti.

Jeigu ledu eina grupė žmonių, kiekvienas turėtų laikytis ne mažesnio kaip penki metrai atstumo. Einant ledu reikia aplenkti vietas, kurios užneštos sniegu, nes ten ledas visada yra plonesnis. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas labai pavojingas ir per atodrėkius.

Įlūžę nepanikuokite

Ropškitės ant ledo į tą pusę, iš kur atėjote. Nusikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas.

Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote. Išlipę ant kranto bėkite, kad sušiltumėte ir kuo greičiau pasiektumėte šiltą vietą.

Pamatėte skęstantį žmogų, tuoj pat šaukite jam, kad skubate į pagalbą. Gelbėjant reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes žiemą vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai traukia į dugną.

Prie eketės reikia prišliaužti plačiai ištiesus rankas. Jei yra galimybė po savimi patiesti slides ar lentą ir šliaužti ant jos. Prišliaužti prie eketės galima ne arčiau kaip 3-4 metrai.

Skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Jeigu nelaimės vietoje yra keli gelbėtojai, jie gali paimti vienas kitą už kojų ir atsigulę ant ledo sudaryti grandinę iki eketės.

Ištraukus žmogų ant ledo, reikia su juo kuo toliau šliaužti nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą. Čia nukentėjusį ištrinti, pagirdyti karšta arbata, perrengti sausais rūbais, suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Parengta pagal Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento informaciją

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Patarimai poledinės žūklės mėgėjams"

  1. Eimou

    Sakyciau gan reikalingas zvejams megejams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.