Saugesni pasai nevilioja

Asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai, kuriuose yra daugiau apsaugos priemonių, išduodami jau porą mėnesių. Tačiau Klaipėdos VPK Migracijos skyriaus pasų poskyrio viršininkės Lilijanos Preikštaitienės teigimu, jie didelio klaipėdiečių susidomėjimo nesulaukė.

„Naujo pavyzdžio pasai buvo duoti tik tiems klaipėdiečiams, kurie dėl įvairių priežasčių jau privalėjo keisti savo asmens dokumentus. Nesulaukėme nė vieno žmogaus, kuris norėtų gauti naują dokumentą tik dėl to, kad jis saugesnis”, – kalbėjo pareigūnė.

Jos žodžiais, klaipėdiečiai imti naujų dokumentų neskuba dėl kelių priežasčių. Prieš porą mėnesių pasirodę pasai, nors ir yra saugesni, tačiau sustiprinta apsauga nėra pati tobuliausia. Nuo seno pavyzdžio asmens dokumentų jie skiriasi tik tuo, kad piliečio nuotrauka spausdinama ne tik duomenų lape, bet ir pirmajame vidiniame puslapyje. Be to, pirmąjį puslapį apšvietus ultravioletiniais spinduliais, yra matoma dar viena paso turėtojo nuotrauka.

Kita priežastis, kodėl klaipėdiečiai neskuba keisti pasų, – jų kaina. Valstybės rinkliavos mokestis už tobulesnį dokumentą kol kas nepakeistas. Tačiau naujasis pasas kainuoja nuo 60 iki 120 litų. Kainai įtakos turi tai, ar greitai žmogus nori gauti dokumentą.

„Naujo paso saugumas nėra toks didelis, kad žmonės ryžtųsi už jį pakloti 60 litų. Be to, galioja ir ankstesnieji dokumentai”, – komentavo L.Preikštaitienė.

Ji teigė, jog žmonės pasus skubėjo keisti 2003–iaisiais. Tuomet taip pat pasirodė naujo pavyzdžio pasai.

Pareigūnė prognozavo, jog kito pasų keitimo bumo galima tikėtis 2008 metų pradžioje. Tuomet pasirodys pasai su biometriniais asmens duomenimis, o iki tol galioję dokumentai kelionėse nebeteks galios.

Biometrinius asmens veido duomenis į pasus ketinama pradėti vesti jau nuo šių metų rugsėjo. 2007–ųjų pabaigoje jau bus duodami pasai su veido ir dviejų pirštų atspaudų biometriniais duomenimis.

Nuo praėjusių metų lapkričio 1 dienos duodami ir nauji vairuotojų pažymėjimai. Nuo senųjų jie skiriasi tuo, kad juose išspausdintas logotipas su Europos Sąjungos vėliava.

Tačiau ir šios naujovės klaipėdiečių nesudomino. Greta naujų vairuotojų pažymėjimų lieka galioti ir senieji. Tai bene svarbiausias motyvas, kodėl žmonės neskuba keisti dokumentų.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.