Mikė Pūkuotukas – Dafei ir Biliui labai prašant…

Mikė Pūkuotukas – visų mylimas, tačiau ne itin inteligentiškas „meškiukas mažomis smegenėlėmis” – per Kalėdas atšventė savo 80-metį.

Koks buvo žmogus, sukūręs šį nemirtingą personažą? Atsakyti į šį klausimą pabandė anglų rašytoja Ana Tvaitė (Ann Thvvaite). Ji parašė penkių šimtų puslapių biografiją „A. A. Milnas – jo gyvenimas”.

Rašytojas Alanas Aleksanderis Milnas (Alan Alexander Milne) gimė 1882 m. Jis buvo jauniausias iš trijų brolių. Iš pradžių jis buvo auklėjamas tėvų namuose, vėliau – berniukų gimnazijoje. Ir ten, ir ten buvo toleruojamas nestandartinis vaiko mąstymas ir teigiamas požiūris.

Rašyti greta matematikos ir kriketo A. A. Milnas ėmėsi studijų Kembridže laikais. A. A. Milno kaip rašytojo talentas formavosi kuriant pačių įvairiausių žanrų kūrinius – bulvarinio laikraščio „Smūgis” vedamuosius straipsnius, eiles, noveles, esė, autobiografijas, kriminalinius romanus ar pjeses.

Paskutiniais metais prieš Pirmąjį pasaulinį Milnas pasiekė savo šlovės viršūnę – jo vedamųjų ir novelių rinkinius vertino tiek Anglijoje, tiek ir JAV. Jis paliko „Smūgį” ir tapo laisvu rašytoju.

Kilus karui, A. A. Milnas tapo savanoriu ir buvo išsiųstas į Vakarų frontą. Dėl ligos demobilizuotas 1917 m. jis sudrebino sudrebino meno pasaulį komedija „Misteris Pimas Peisis”. Dideliam rašytojo džiaugsmui, kartais jis buvo lyginamas su pačiu Oskaru Vaildu. Deja, A. A. Milno pjesės, kitaip nei O. Vaildo, savo kūrėjo nepergyveno.

Trečiojo dešimtmečio pabaigoje Milnas parašė nedidelį eilėraštį – dovaną žmonai. Jis vadinosi „Vakaro malda”: „Dieve, laimink mamą, tėtę, auklę ir… Ką aš dar galėčiau pasakyti… Aš turiu galvoje: Dieve, laimink mane!”

Eilėraštis sulaukė tikros sėkmės ir paskatino išleisti pirmąją eilėraščių knygą vaikams. Ji pasirodė 1924 m. ir vadinosi „Kai mes buvome labai jauni”.

Po kiek laiko, gavęs užsakymą parašyti apsakymą vaikams A. A. Milnas pradėjo kurti improvizuotą labanaktukinę pasaką – pasakojimą apie Mikę Pūkuotuką. Jis buvo išleistas per 1925-ųjų Kalėdas. Toliau buvo spausdinami kiti serijos pasakojimai, o knyga išleista po metų. Antroji dalis „Trobelė Pūkuotynėje” pasirodė 1928 m.

Visos Milno knygos vaikams sulaukė fantastiškos visuomeninės ir komercinės sėkmės. Amerikoje vienu metu parduota tiek jų egzempliorių, kad buvo sunku gauti popieriaus spausdinti naujoms. Tačiau A. A. Milnas nelaikė savęs vaikų rašytoju.

Kurdamas pirmąją Pūkuotuko istoriją, jis skaitė pjesių korektūras ir planavo naują novelių rinkinį. Mikė Pūkuotukas buvo antraeilis dalykas, atsiradęs „Dafei ir Biliui labai prašant”.

Dafė buvo jo žmona, o kas tasai Bilis? Bilis Munas (Billy Moon), arba tiktai Bilis ar Munas, buvo vardas, kuriuo šeimoje vadino A. A. Milno sūnų Kristoferį Robiną.

Munas – tai pirmasis paties vaiko bandymas ištarti savo pavardę. A. A. Milnui Kristoferis Robinas buvo ne daugiau nei literatūrinis asmuo. Kaip sūnus Kristoferis, regis, tėvui nebuvo ypač svarbus.

Tikrasis Kristoferis Robinas „Pūkuotuko pasaulio” herojui paskolino tik vardą, kurio pats niekada nevartojo. Tačiau skaitytojai ir žiniasklaida abu herojus sutapatino. Kristoferio Robino vardas buvo žymiausių vaikų vardų sąraše, kurį ketvirtajame dešimtmetyje sudarė vienas Amerikos dienraštis.

1974 m. pasirodžiusioje autobiografijoje „Užburtos vietovės” Kristoferis Milnas rašo, jog geroji fėja prie jo lopšio ištarė tokius magiškus žodžius: „Tavo vardas bus plačiai žinomas”. Tačiau greitai tai ėmė labiau panėšėti į prakeiksmą: jis buvo pasmerktas gyvuoti drauge su literatūrine fikcija. Kristoferis Milnas su kartėliu pažymi, jog tėvas apgynė savo pozicijas tarsi užsiropšdamas sūnui ant pečių ir nepalikdamas jam nieko daugiau kaip tik tuščią garbę būti jo sūnumi”.

Suaugęs K. Milnas ir pats pabandė rašyti, tačiau greitai suprato, kad tėvui niekuomet neprilygs.

Pats A.A. Milnas apie 1930 m. išgyveno savotišką krizės ir lūžio laikotarpį. Daugiau knygų vaikams būti nebegalėjo.

Anksčiau taip lengvai ir mikliai ėjęsis rašymas ėmė strigti vis ieškant geresnių sumanymų. Jo pjesės taip pat nebesulaukė sėkmės, prie kokios buvo pripratęs ir kokios tikėjosi.

Kai 1956 m. sausį po ligos Alenas Aleksanderis Milnas mirė, paskutinių ar priešpaskutinių jo knygų leidimais jau seniai nebebuvo prekiaujama.

Tačiau trečiajame dešimtmetyje parašytų jo knygų vaikams dabar parduota daugiau nei septyni milijonai egzempliorių. Mikė Pūkuotukas išverstas į daugiau nei dvidešimt penkias kalbas, tarp kurių yra lotynų ir esperanto. (1982 m. lotyniškai išleista „Trobelė Pūkuotynėje” vadinasi „Domus anguli Puensis”.)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mikė Pūkuotukas – Dafei ir Biliui labai prašant…"

  1. vcvfvrgt4rt,mny

    🙄 😳 tu i-0[=]p]
    💡 💡 👿 8)

  2. vika

    prasau parasykit ka nors kad butiu siu matematika ir kaledom koks anegdotas susijes ir tik zinooma svankus 😀 😥

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.