Kalėdinių eglučių likimas – supūti sąvartyne

Šventinio atsisveikinimo su nupuoštomis kalėdinėmis eglutėmis uostamiestyje nebus, nors daugelyje Lietuvos miestų teatralizuotos ceremonijos jau tapo tradicija.

Su namus puošusiomis žaliaskarėmis tradiciškai atsisveikinama per Trijų Karalių dieną. Pavyzdžiui, Vilniuje organizuojamas teatralizuotas atsisveikinimas, kuriuo sostinės gyventojams, ypač mažiesiems, siekiama įskiepyti, jog nevalia teršti miesto. Panašūs renginiai vyksta daugelyje šalies miestų bei miestelių.

O klaipėdiečiams kalėdines eglutes teks paprasčiausiai palikti prie šiukšlių konteinerių. Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Vidas Pakalniškis patvirtino, kad renginių, skirtų atsisveikinti su eglutėmis, nebus.

Anot jo, tam priešinasi Aplinkos kokybės skyrius, nes deginamos eglutės teršia miestą, o jei panašios atsisveikinimo ceremonijos mieste ir vyksta, tai galbūt tik švietimo įstaigų iniciatyva.

Pasak Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Daivos Berankienės, eglutės priskiriamos prie biodegraduojančių atliekų, tad jos bus išvežtos kartu su kitomis šiukšlėmis pūti į sąvartyną.

Prieš kelerius metus uostamiestyje organizuota atsisveikinimo šventė su eglutėmis esą nepasiteisino: atėjo vos vienas kitas vaikas. Pinigų renginiui buvo skirta iš miesto biudžeto.

Etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė teigė, kad atsisveikinimas su nupuoštomis eglutėmis – nauja šventė, padiktuota miesto gyvenimo ir atsiradusi prieš keliolika metų. Pirmieji Lietuvoje ją pradėjo organizuoti Vilniaus mokytojų namai.

N. Sliužinskienės teigimu, seniau lietuviams nekildavo problemų, kur dėti nupuoštą medį. Kiekvienoje troboje buvo krosnis, kurioje ją ir sukūrendavo. Kai eglutės pradėjo mėtyti, tada iškilo ir problema, kaip jomis atsikratyti išsaugant pagarbą.

Pasak direktorės, centro darbuotojai yra svarstę galimybę organizuoti atsisveikinimą su eglutėmis, nors tokie renginiai ir nepriskiriami senosioms kalendorinėms šventėms. Tačiau tai esą labiau mikrorajonų masto šventės, nes atvažiuoti su nubyrėjusia eglute į centrą būtų problemiška. Vilniečių patirtis liudija, kad į tokius renginius susirenka pavieniai gyventojai, iki Mokytojų namų galintys ateiti pėstute.

Anot N. Sliužinskienės, atsisveikinant su eglute svarbu išlaikyti pagarbą: neišmėtyti medžių, o tvarkingai juos sudėti, kad ir prie konteinerių.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.