Izraelio lyderio liga į Šventąją žemę atnešė nerimą

Izraelyje ir pasaulyje spėliojama, kas pakeis „Buldozeriu” pramintą žydų valstybės premjerą Arielį Sharoną. Vakar jau buvo neabejojama, kad jis, patyręs antrą insultą, į politiką nebegrįš.

Viso pasaulio akys vakar buvo nukreiptos į Jeruzalę, „Hadassah” ligoninę. Ten ketvirtadienio naktį buvo nuvežtas rimtą insultą patyręs A.Sharonas.

Nors vos prieš kelias savaites po A.Sharono patirto mikroinsulto daktarai ramino tautą, kad joks rimtesnis smūgis premjerui ateityje negresia, vakar padėtis tapo jau kritiška.

Chirurgai net septynias valandas operavo ministrą pirmininką, kad sustabdytų į jo smegenis išsiliejusį kraują.

Po šios operacijos A.Sharonas liko gulėti ligoninės lovoje su prijungtu kvėpavimo aparatu ir veikiamas migdomųjų vaistų.

Gydytojai vakar pranešė, kad 77 metų premjero būklė kritiška, nors ir stabili, ir kad jis be sąmonės išbus mažiausiai parą.

Ligoninės direktorius Shlomas Mor-Yosefas vakar atsisakė pranešti, kaip rimtai dėl insulto nukentėjo A.Sharono smegenys. Jis taip pat negalėjo pateikti jokių prognozių apie galimą premjero atsigavimą.

A.Sharonas trečiadienio vakarą buvo skubiai nuvežtas į ligoninę iš savo rančos Pietų Izraelyje, kai pasijuto blogai.

Gruodžio 18 dieną jis patyrė nesmarkų insultą.

Aiškaus įpėdinio neturi

Šis rimtas insultas tapo nemažu smūgiu visam Artimųjų Rytų regionui.

Politologai prakalbo, kad jis greičiausiai sukurs didžiulį vakuumą Izraelio politinėje arenoje bei visame Artimųjų Rytų taikos procese.

Insultas A.Sharoną pakirto pačiame jo rinkimų kovos įkarštyje.

Premjeras, įkūręs naują centro partiją „Kadima”, siekė kovo mėnesį laimėti parlamento rinkimus ir žadėjo tautai pagaliau baigti ilgametį konfliktą su palestiniečiais.

Beje, pastarieji 2004 metų lapkritį prarado savo charizmatišką ilgametį lyderį Yasserą Arafatą, kuris, ilgas savaites sirgęs, mirė, kaip teigiama, taip pat nuo insulto.

Buvęs armijos generolas A.Sharonas nėra išsirinkęs jokio aiškaus savo įpėdinio.

Vakar laikinai eiti premjero pareigas buvo paskirtas vicepremjeras Ehudas Olmertas. Pastaraisiais politinės nežinios metais šis politikas pelnė premjero pagrindinio sąjungininko reputaciją.

Jis buvo pagrindinis A.Sharono plano pasitraukti iš Gazos ruožo gynėjas, o vėliau – pirmasis jo įsteigtos partijos „Kadima” narys.

Vis dėlto, pasak politikos ekspertų, A.Sharonui mirus arba nebegalint eiti savo pareigų, rinkimų kovo mėnesį baigtį numatyti vargu ar įmanoma.

Iki staigaus A.Sharono sveikatos pablogėjimo buvo beveik neabejojama, kad jo partija „Kadima” nesunkiai laimės rinkimus.

Regione tvyro nežinomybė

A.Sharonas ilgus dešimtmečius buvo itin ryški figūra visoje Artimųjų Rytų politikoje. Jo autoritetas ypač išaugo pastaruoju metu, kai šią vasarą, nepaisydamas net buvusių bendražygių partijoje „Likud” pasipriešinimo, ryžtingai iškeldino žydų naujakurius bei armiją iš Gazos ruožo.

Tokie ryžtingi premjero veiksmai suteikė Artimiesiems Rytams naujų vilčių atnaujinti taikos procesą, nors pastaruoju metu palestiniečių teritorijose vėl atsinaujino smurtas.

Tad pasklidus žiniai apie sunkią A.Sharono būklę, Izraelio rinkoje akcijų kainos bei nacionalinės valiutos vertė iškart krito, o visame pasaulyje pasklido nerimas dėl Artimųjų Rytų ateities. Libano laikraštis „As Safir” vakar rašė, kad „Izraelis atsidūrė prie politinių kivirčų slenksčio”.

Kai kurie Izraelio laikraščiai vakar prognozavo A.Sharono valdymo pabaigą.

„Atrodo, kad era, kai prie Izraelio vairo stovėjo A.Sharonas, trečiadienį priartėjo prie tragiškos pabaigos”, – rašė „Ha’aretz” apžvalgininkas Alufas Bennas.

JAV prezidento Billo Clintono valdymo metu specialiuoju pasiuntiniu Artimuosiuose Rytuose dirbęs Dennisas Rossas vakar būgštavo, kad „Izraelis neturi natūralaus įpėdinio”, o palestiniečiai šį mėnesį renka naują valdžią augant smurtui jų teritorijose.

„Izraelyje tvyro tikra nežinomybė, o tuo pat metu didėja chaosas tarp palestiniečių, – sakė jis. – Nebelieka asmens, kuris buvo tikra bet kokių pokyčių varomoji jėga, ir jis nebegali daryti jokios įtakos, tad tai kelia didžiulį susirūpinimą”.

Visas pasaulis susirūpino

A.Sharono liga sukėlė prieštaringą artimiausių Izraelio kaimynų – palestiniečių – reakciją.

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas vakar paskambino į A.Sharono administraciją pasiteirauti apie taikos proceso partnerio sveikatą ir palinkėti greitai pasveikti.

Tačiau palestiniečių vicepremjeras Nabilis Shaathas pareiškė nemanąs, kad A.Sharonas kada nors nuoširdžiai tikėjo taikos procesu. Jis taip pat pridūrė, kad Izraelio premjerą ištikusi negalia tik padidins netikrumą dėl taikos dialogo atnaujinimo perspektyvų.

Palestiniečių kovotojų grupuotės, su kuriomis A.Sharonas iki šiol kovojo itin griežtomis priemonėmis, į jo ligą reagavo piktdžiugiškai. „Amžiaus Drakulos žlugimas yra laimės kupina diena kiekvienam palestiniečiui ir kiekvienam musulmonui”, – pareiškė vakar radikalių grupuočių koalicijos Liaudies pasipriešinimo komitetų atstovas spaudai Abu Abiras.

Grupuotė „Hamas” savo ruožtu pareiškė, kad Artimieji Rytai be A.Sharono bus geresnė vieta.

Pasaulio lyderiai vakar skubėjo siųsti rūpesčio ženklus į Izraelį. JAV prezidentas George’as W.Bushas dar vėlų trečiadienio vakarą pareiškė, kad jis ir jo žmona Laura „kartu su Izraelio žmonėmis sielojasi dėl premjero A.Sharono sveikatos” ir už jį meldžiasi.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw sakė: „Nenoriu spėlioti apie pasekmes. A.Sharonas labai serga ir tebėra premjeras. Viliamės, kad jis pasveiks, ir už tai meldžiamės. Viliamės to stebuklo ir už jį meldžiamės”.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas šia proga dar kartą užsipuolė žydų valstybę. „Kam reikėtų primesti šio regiono valstybėms tokį įžūlų ir korumpuotą režimą, jei (holokaustas) nebūtų didelis istorinis melas”, – kreipdamasis į Vakarų šalis ketvirtadienį pareiškė M.Ahmadinejadas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.