Antstolių veiklos įkainiai bus nustatomi pagal sąnaudas

Trejus metus Lietuvoje dirbančių privačių antstolių veikla pirmą kartą įvertinta ekonominiu aspektu. Išsamią antstolių veiklos analizę atliko Baltijos šalyse pirmaujanti audito kompanija „Ernst & Young Baltic” (E&Y), bendradarbiaudama su Teisingumo ministerija ir Lietuvos antstolių rūmais (LAR).
Apibendrinę septynių skirtingų antstolių kontorų bei LAR pateiktus statistinius duomenis, specialistai susiejo antstolių veiklos įkainius su darbo sąnaudomis. Tyrimo išvados atskleidžia, kad dabartinė antstolių veiklos įkainių sistema yra taisytina.
Pavyzdžiui, antstolių pajamų paskirstymas pagal įkainių struktūrą neatitinka sąnaudų struktūros – antstolių kontoros gaunamos pajamos ne visais atvejais padengia sprendimų vykdymo sąnaudas. Todėl dalis iš anksto neprognozuojamų, kintamų bylų vykdymo sąnaudų dengiama antstolio atlyginimo sąskaita. Sąnaudų ir pajamų žirklės atskirų kategorijų bylose lemia tai, kad didelė dalis bylų antstolių kontoroms yra nuostolingos.
Įvertinę sukauptą informaciją, ekspertai pasiūlė tris alternatyvias ekonomiškai pagrįstų įkainių nustatymo metodikas, iš kurių LAR pasirinko tinkamiausią. Pagal šią metodiką bus rengiami naujos struktūros antstolių darbo įkainiai.
Nauja įkainių struktūra užtikrintų galimybę išieškotojams ir skolininkams mokėti tik už antstolio atliekamus darbus ir turėtų skatinti ekonomiškai pagrįstą proceso dalyvių elgesį. Įdiegus naujus įkainius, mažėtų antstolio atlyginimas, tačiau didėtų faktinių išlaidų tarifai, nustatomi už antstolio kontoroje atliekamus bylos administravimo veiksmus.
LAR prezidiumo pirkininkės Ingos Karalienės teigimu, reprezentatyvaus tyrimo išvados reikšmingos ne tik planuojant racionalius sprendimų vykdymo pertvarkymus, bet ir perkeliant į kokybiškai aukštesnį lygį viešas diskusijas apie antstolių darbo įkainių dydžius, kurioms iki šiol labiausiai stigo būtent ekonominių argumentų.
Jokie valstybės nustatyti ar reguliuojami teisininkų darbo įkainiai su darbo sąnaudomis iki šiol nebuvo siejami.

Lietuvos antstolių rūmai

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.