Įsigaliojus PVM grąžinimo be prašymų tvarkai gruodį PVM grąžinta beveik 60 milijonų litų daugiau nei pernai

Praėjusiais metais pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumokėta beveik 6,4 milijardo litų. Kitiems mokesčiams padengti iš PVM permokų skirta daugiau kaip 1,3 milijardo litų. Mokesčių mokėtojams grąžinta daugiau kaip 1,3 milijardas litų. Valstybės pajamos iš PVM – daugiau kaip 3,7 milijardo litų.
Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) preliminariais duomenimis, valstybės pajamų iš PVM planas viršytas daugiau kaip 300 milijonų litų, tai yra – daugiau kaip 8 procentais. „PVM mokėjimas pagerėjo dėl kelių priežasčių. Tai – šalies ūkio ir prekių bei paslaugų vartojimo augimas, taip pat – ir šio mokesčio administravimas”, – sako VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.
Nuo praėjusių metų gruodžio pradžios galioja PVM grąžinimo be mokesčio mokėtojo prašymo tvarka. Pagal šią tvarką gruodį grąžinti 122 milijonai litų.
PVM rizikos valdymo sistemos įdiegimas, VMI nusistatyti ir nuolat keičiami įmonių vertinimo kriterijai įtakojo ir PVM grąžinimo be prašymo tvarkos atsiradimą, o pastaroji – grąžinimų gausėjimą. Praėjusių metų gruodį grąžinta daugiau kaip 332 milijonai litų, 2004-aisiais per tą patį laikotarpį – 274 milijonai litų.
VMI vadovo teigimu, pasiteisino nuostata, kad reikia daug dėmesio skirti naujiems mokesčių mokėtojams, pareiškusiems norą registruotis PVM mokėtojais. VMI, gavusi prašymą registruotis PVM mokėtoju, surenka duomenis apie mokesčių mokėtoją, siekiama išsiaiškinti, ar veikla, kurią žadama vykdyti, yra reali, ar mokesčių mokėtojai turi žinių tokiai veiklai. Taip pat įdėmiau stebimi ir pagrįstų abejonių keliantys nauji PVM mokėtojai. Taip apsidraudžiama nuo galimų piktnaudžiavimų.

Valstybinė mokesčių inspekcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.