Parlamentarui koją kiša šeimos verslas

Socialdemokratui teks aiškintis dėl viešųjų ir privačių interesų painiojimo

Seimo Etikos ir procedūrų komisija laukia parlamentaro Broniaus Bradausko pasiaiškinimo dėl elgesio Antikorupcijos komisijos posėdyje. Etikos sargai daro prielaidą, kad nenusišalindamas svarstant klausimą, susijusį su jo šeimos verslo reikalais, Seimo narys pažeidė Seimo statutą ir supainiojo asmeninius interesus su viešaisiais.

Nenusišalino ir aktyviai priešinosi

Praėjusį mėnesį Seimo Antikorupcijos komisija sprendė klausimą dėl siūlymo kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Vyriausybė neviršijo savo įgaliojimų, pripažindama Gariūnų turgavietę valstybinės svarbos objektu.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus nuomone, B.Bradauskas turėjo nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo, tačiau socialdemokratas ne tik nenusišalino, bet ir aktyviai priešinosi tokio kreipimosi projektui.

Etikos sargams užkliuvo tai, jog B.Bradausko šeima gauna pajamų iš įmonių, susijusių su Gariūnų turgaviete. Parlamentaro šeimai priklausančios draudimo bendrovės „Lamantinas” draudimo tarpininkė įmonė „Geruda” yra viena iš trijų bendrovių, kurioms ne konkurso tvarka 50 metų išnuomota 38 hektarų Gariūnų turgavietės teritorija.

Gariūnų turgavietę praėjusių metų vasarą Vyriausybė pripažino valstybinės svarbos objektu ir jos teritoriją, kurios vertė – daugiau 100 mln. litų, išnuomojo bendrovėms „Posūkis”, „Jurgena” ir „Geruda”.

Nuobauda negresia

Etikos ir procedūrų komisijos posėdis, kuriame socialdemokratas bus kviečiamas pasiaiškinti dėl aktyvaus dalyvavimo Seime sprendžiant Gariūnų turgavietės reikalus, gali būti šaukiamas jau kitą savaitę, prasidėjus neeilinei sesijai.

„Visos aplinkybės jau aiškios, reikia tik, kad B.Bradauskas pats dalyvautų, pasiaiškintų”, – vakar sakė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A.Monkevičius.

A.Monkevičius taip pat sakė, jog, vien įvertinus oficialiai parlamentaro biografijoje ir jo šeimai priklausančios bendrovės tinklalapyje skelbiamą informaciją, jei B.Bradauskas iš tiesų nenusišalino sprendžiant Gariūnų klausimą, interesų konfliktas – akivaizdus.

Vis dėlto, net jeigu bus konstatuota, kad B.Bradauskas įsipainiojo į interesų konfliktą, jokių ypatingų sankcijų jo atžvilgiu nebus imamasi.

„Jei B.Bradausko elgesys būtų turėjęs įtakos Antikorupcijos komisijos sprendimui, tuomet pasekmės galėjo būti rimtesnės. Tačiau komisija nusprendė priešingai, nei siūlė parlamentaras, tad ir sankcija greičiausiai bus tokia – viešumas”, – sakė A.Monkevičius.

Antikorupcijos komisija, nepaisydama B.Bradausko pasipriešinimo, nusprendė Seimui siūlyti kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Gariūnų pripažinimo valstybinės svarbos objektu teisėtumo.

Dosnios aukos galėjo turėti įtakos

Nagrinėdama turgavietės teritorijos nuomos be jokio konkurso ar aukciono klausimą, Seimo Antikorupcijos komisija išnagrinėjo įvairių teisėsaugos tarnybų ir kitų žinybų pateiktą informaciją.

Tuomet paaiškėjo, kad Gariūnų smulkiųjų verslininkų asociacija dar nuo 1999 metų kelis kartus prašė Vilniaus apskrities viršininko administracijos ir Vilniaus miesto savivaldybės suteikti galimybę savo lėšomis suprojektuoti ir pastatyti šiuolaikiškus prekybos paviljonus. Tačiau jiems buvo atsakyta, kad žemės sklypai Gariūnų turgavietėje gali būti suteikti tik aukciono būdu ir tik po to, kai bus užbaigtas žemės grąžinimo savininkams procesas.

Komisija padarė išvadą, kad Vyriausybės ir Ūkio ministerijos sprendimui atiduoti Gariūnus trims bendrovėms galėjo turėti įtakos tai, jog bendrovė „Posūkis” 2004 metų lapkritį Socialdemokratų partijai paaukojo 37 000 litų, o 2005 metų pradžioje kartu su „Jurgena” ir „Geruda” dar paaukojo po 37 500 litų (iš viso 112 000 litų) Darbo partijai.

B.Bradausko įmonė „Lamantinas” pernai užkliuvo Valstybinei mokesčių inspekcijai, kuri tikrino politinės kampanijos finansavimo tvarką. Paaiškėjo, kad B.Bradauskas iš savo šeimai priklausančios bendrovės rinkimų kampanijos finansavimui priėmė 41 tūkst. litų, nors įstatymas draudžia iš vieno juridinio asmens priimti didesnę nei 37,5 tūkst. litų auką.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Parlamentarui koją kiša šeimos verslas"

  1. VAGYS

    VISI IKI VIENO VAGYS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.