Vietoje meilės globėjai vaikams „dovanoja” smurtą

Tėvų meilės nepažinę vaikai ne visada ją atranda ir globėjų šeimose. Viešumon iškylančios konfliktinės situacijos parodo, jog suaugusiuosius tapti vaikų globėjais sugundo ne tik nuoširdi užuojauta mažiesiems, bet noras pasipelnyti iš valstybės jiems skiriamų pašalpų ar net seksualiai išnaudoti.

Kartais tokios „globos” istorijos baigiasi teismuose, tačiau net ir Temidės atstovams būna sunku įrodyti nukentėjusių vaikų skunduose minimus patyčių bei fizinių bausmių faktus.

Šiuo metu Skuodo rajono policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl šešiolikmetės pareiškimo. Kaukolikų kaimo ūkininkų šeimoje gyvenusios dvynės tvirtina, kad vieną jų dvejus metus seksualiai išnaudojo 52 metų globėjas Stanislovas K.

Liūdnai baigėsi ir šiame rajone gyvavusių šeimyninių vaikų globos namų istorija. Globėjų „nuopelnus” mušant globotinius teismas įvertino tik kukliomis kelių šimtų litų baudomis, o kelių smurto prieš vaikus epizodų teisėjams taip ir nepavyko įrodyti.

Nenorėjo įskaudinti

Prieš pusantro mėnesio viena iš Stanislovo K. šeimos globojamų dvynių apie seksualinį išnaudojimą pranešė Skuodo vaiko teisių apsaugos tarnybai (VTAT), o šios įstaigos vadovė parašė pareiškimą policijai.

Anot merginos, šeimininkas sugebėdavęs taip paskirstyti namų ūkio darbus, kad likdavo su globotine vienas. 16-metė esą buvo prievartaujama ne tik namuose, bet laukuose.

Apie merginos išnaudojimą žinojo tik jos sesuo. Abi tvirtina tylėjusios, nes nenorėjusios įskaudinti savo globėjos – 44 metų Alvytės K. Pasisakyti apie išnaudojimą dvynės nusprendusios po to, kai apsipykusios su moterimi bei išgirdusios, jog galinčios šiuose namuose ir nebegyventi.

Tuoj po įvykio globėjas pateko į areštinę, o šešiolikmetės buvo apgyvendintos Mosėdžio parapijos vaikų globos namuose.

Stanislovui K. paskirtas trejų mėnesių areštas buvo apskųstas Klaipėdos apygardos teismui, tačiau kardomoji priemonė panaikinta nebuvo. Teisėsaugininkai, klausydami merginos parodymų, vis mažiau abejoja, jog globėjui pareikšti kaltinimai gali būti išgalvoti.

„Vakarų ekspreso” žiniomis, buvusi globėja Alvytė K. lankėsi Mosėdžio parapijos vaikų globos namuose bei siūlė merginoms viską pamiršti, t.y. atsiimti pareiškimą bei toliau gyventi kartu.

Moteris tiki savo vyro nekaltumu. Anot jos, globotinių prasimanymai sugriovę šeimos gyvenimą.

Kaimo, kuriame vyko ši drama, gyventojai suskilo į dvi dalis: vieni tvirtina ir anksčiau įtarę, jog merginos globojamos dėl išskaičiavimo – gaunamų globos pašalpų, kiti mano, kad seserys meluoja.

Ne iš meilės, o dėl pinigų

Šis atvejis – ne pirmas vaikus globojančių skuodiškių susidūrimas su teisėsaugininkais. Pernai, po daugiau nei metus užtrukusio bylos nagrinėjimo, buvo paskelbtas nuosprendis vienintelių Skuodo rajone Kernų kaime esančių šeimyninių vaikų globos namų įkūrėjams Elenai ir Valentinui Valterams.

59 metų E. Valterienei už tyčinį lengvą kūno sužalojimą skirta 250 litų bauda, o 61 metų aukštąjį išsilavinimą turinčiam V. Valterui, kaltintam mušus nepilnamečius – 125 litų bauda.

Buvęs globėjas nubaustas už tai, kad sužinojęs, jog 14-metis ir 13-metis globotiniai kortomis pralošė priešpiečiams skirtus pinigus, odiniu diržu kiekvienam po tris kartus kirto per sėdmenis. Diržu kliuvę ir 12-metei globotinei, iš parduotuvės pavogusiai litą kainavusį šokoladuką.

Teismas įrodė, kad E. Valterienė 14-mečiui globotiniui, parodžiusiam nepadorų gestą, bandė jam ranka suduoti per nugarą. Nepilnametis nuo smūgio išsisuko, tad globėjos ranka ant jo kaklo paliko tik smulkius nubrozdinimus.

Be to, globos namų įkūrėja 15-metei globotinei, pavogusiai vaikų sutaupytus pinigus, ranka kirto į nugarą, o lovą prišlapinusiai 12-metei – per sėdmenis.

Beje, vienas globėjos kirtis pinigus pavogusiai nepilnametei kliuvo už tai, kad ji pareiškė, jog vaikai šiuose namuose globojami ne iš meilės, o dėl skiriamų 500 litų pašalpų.

Valterai teismą tikino, jog fizinės bausmės jų namuose nebuvo naudojamos – už blogą elgesį vaikai rašydavę pasiaiškinimus, būdavo draudžiama žiūrėti televizorių.

Myli ir skriaudžiami

Anot Skuodo VTAT vedėjos Zitos Lenkienės, globojamų vaikų skundų nėra daug, tačiau į gaunamus tarnybos darbuotojos žiūrinčios labai rimtai.

„Mūsų tarnybos pareiga – padėti vaikams likti oriems, t.y. netylėti ir pasipriešinti skriaudikams. Štai ir gavę globotinės pranešimą apie seksualinį išnaudojimą iš karto pranešėme teisėsaugininkams. Manau, jog kuo ilgiau vyksta tyrimas, tuo mažiau pagrindo lieka abejoti globėjo kalte”, – svarstė Z. Lenkienė.

Kai į VTAT kreipėsi Valterų šeimoje mušami nepilnamečiai, tarnybos darbuotojai jau buvo sulaukę panašių pranešimų iš kaimynų bei pedagogų. Tarnybai besiskundžiančių vaikų žodžius patvirtino ant vieno jų kaklo buvusios mėlynės.

„Globėjų skriaudas labai sunku nustatyti. Viskas vyksta uždaroje erdvėje – šeimoje, ir tie įvykiai retai paviešinami. Kita vertus, vaikus kamuoja dvilypumo jausmas: jie jaučiasi kalti dėl savo negerų poelgių bei myli savo globėjus. Tik vienu momentu vaikai linkę užgavusiems globėjams atleisti, kitu – netylėti”, – sakė Z. Lenkienė.

To pavyzdys, pasak vedėjos, yra minėta Valterų šeima. Čia vaikai augo nuo pat mažumės, jie būdavo ir pagiriami, ne tik mušami. Būtent todėl globotiniams ir buvo sunku apsispręsti įskųsti globėjus.

„Blogai besielgiančius vaikus reikėjo auklėti žodžiu, o ne diržu, į lovą besišlapinančią mergaitę – gydyti, o ne mušti. Valterai globėjais tapo prieš dvylika metų, o tuo metu globėjams dar nebuvo keliami reikalavimai turėti aukštąjį pedagoginį ar socialinį išsilavinimą, patirtį ir panašiai. Vargu ar šiais laikais jiems būtų patikėta vaikų globa”, – abejojo Z. Lenkienė.

Bausmė už saldainius

Vaiko teisių apsaugos tarnybą papiktino ir teismų požiūris į Valterų bylą. Anot Z. Lenkienės, buvo jaučiamas nepasitikėjimas besiskundžiančiais vaikais bei jų teisėms atstovaujančia tarnyba. Net ir paskelbus teismo sprendimą, Skuodo VTAT negavo jo kopijos – jos teko reikalauti raštu.

Be to, teismas neįrodė globėjų kaltės dėl kitų vaikų papasakotų egzekucijų. Vienas 14-metis ikiteisminio tyrimo metu teigė, jog už tai, kad tris kartus neparuošė namų darbų, o mokytojas šį poelgį įvertino vienetais, globėjas jį mušė diržu, pasiguldęs ant kėdės.

Diržu su sagtimi nuo globėjo neva kliuvę ir pinigus pavogusiai 15-metei bei į lovą prisišlapinusiai mergaitei. Už prasivardžiavimą vienas globotinių gavęs keletą smūgių virve su užrištu mazgu.

Neįrodyta ir tai, kad V. Valteras 12-mečiui globotiniui, mokykloje atsukusiam radiatoriaus kranelį, kirto kumščiu į nosį, o už mokykloje išdaužtą langą mušė diržu.

Teigta, kad fizinės bausmės buvo skiriamos ir tada, kai vienas 12-metis, nenorėdamas krauti mėšlo, sulaužė šakės kotą, o du globotiniai blogai prižiūrėjo ganomas avis. Arba už tai, kad vienas globotinių, švenčiant gimtadienį, nuo stalo paėmė 10 saldainių.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Vietoje meilės globėjai vaikams „dovanoja” smurtą"

  1. maryte

    nu ir kas?

  2. lina

    Uz vagystes reikia lupti, jei zodziu nesupranta 🙁 😕

  3. Evelina

    Vaiku musti kategoriskai negalima,nes tai zeidzia jo psichika.Galima pabarti ar nubausti kazkaip kitaip.O uz seksualini terora globejai turetu buti pasodinti i kalejimus.Bekje globejai yra ne tevai ir vaiku lupti jie neturi teises

  4. Evelina

    Patiems gobejams reiketu numauti kelnes ir prie visu kaimyna isplakti nugus uzpakalius dirzu tol kol butu melyn i.Tada jie pajustu ka reiskia tas skausmas

  5. kaukolikiske

    matyt globejas tikrai kaltas,nes jau metai kaip pasikore.o jo zmona alvyte ir vel nori globoti mergaites.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.