Naujaisiais metais siaus permainų vėjai III

Naujaisiais metais įvykę pasikeitimai energetikos sektoriuje šilumos vartotojams šiemet stipriai nekirs per kišenes, tačiau dujų karas tarp Rusijos ir Ukrainos parodė, kad ir Lietuvoje teks ryžtis imtis atitinkamų veiksmų.

Pasak ekspertų, šiais metais naftos produktų kainos neturėtų kilti, todėl maisto prekių gamintojai taip pat nežada kelti savo produkcijos įkainių ir tikina toliau lenksiantys galvas prieš vartotojus.

Taip pat aiškėja, kad Klaipėdoje planuota įdiegti rinkliavos už automobilių stovėjimą sistema šiemet iki galo nebus įgyvendinta – mokėti už transporto priemonių stovėjimą gali tekti tik keliose vietose senamiestyje, o Teatro aikštėje nuo vasaros mašinų statymas apskritai bus draudžiamas.

Šildymas nebrangs

Nuo sausio 1-osios pabrangusios gamtinės dujos pirmiausiai smogė energetikams bei vartotojams, kurie būstą šildo dujomis.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija 2005-ųjų gruodžio pabaigoje nustatė, kad nuo šio mėnesio pradžios AB „Lietuvos dujos” kainos didės.

Tiems, kurie per metus sunaudoja iki 90 kubinių metrų dujų, per mėnesį teks mokėti nebe 1,09 Lt, o 1,24 Lt už kubinį metrą.

Sunaudojantiesiems nuo 91 iki 800 kubinių metrų dujų už kubinį metrą teks mokėti 0,90 Lt bei tą patį 2 Lt abonentinį mėnesio mokestį.

Pasak AB „Klaipėdos energija” generalinio direktoriaus Vytauto Valučio, pabrangus dujoms, minėta bendrovė per šį šildymo sezoną šilumos kainų didinti neketina, kadangi operatyviai reaguoti į kuro pabrangimą neleidžia nustatyta kainų skaičiavimo metodika.

„Pagal galiojančią metodiką, naujas kainas „Klaipėdos energija” galės patvirtinti ir taikyti tik nuo kitų metų sausio”, – „Vakarų ekspresui” komentavo V. Valutis.

Tačiau sostinei šilumą tiekianti „Vilniaus energija” pranešė nuo vasario 1 dienos šilumos energijai nebetaikysianti nuolaidų.

Ieškos alternatyvų

„Vakarų ekspresui” AB „Lietuvos dujos” pasiteiravus, kokių dar naujienų galima tikėtis šiais metais bei ar yra tendencija, kad dujos dar labiau pabrangs, bendrovės atstovai pasiūlė pasidomėti pačioje Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje (VKEKK).

Šios vadovas Vidmantas Jankauskas dienraštį informavo, kad viskas priklausys nuo tarptautinių įvykių, naftos, nuo kurios tiesiogiai priklauso ir dujų kaina, įkainių.

„Tačiau yra prognozių, kad naftos kainos pasaulinėje rinkoje mažės, todėl ir dujos gali pigti. Žinoma, tikimės, kad tokių siurprizų, kaip Rusijos bendrovės „Gazprom” ir Ukrainos konfliktas, nebebus. Daug ką lemia ir politiniai vėjai, kurie papučia ir iš Vakarų, ir iš Rytų”, – sakė komisijos pirmininkas.

Kone didžiausia naujiena Lietuvos ir Baltijos šalių žmonėms – šiais metais gali būti pradėti rimti politiniai svarstymai dėl alternatyvių dujų šaltinių.

„Iš Norvegijos dujų neverta pirkti, nes jie patys šios gamtinės žaliavos turi tik 30-40-čiai metų. Europoje didžiausios viltys dedamos į suskystintų dujų pervežimą bei dujų uostų įrengimą. Anglai, prancūzai jau tokius statosi, todėl jie galės dujas gauti ne vamzdžiais, o transportuoti iš Afrikos, Arabijos, ir niekas neribos kiekių”, – teigė V. Jankauskas.

Anot jo, Lietuva viena nepajėgtų pastatyti suskystintų dujų uosto ar dujų saugyklos – esą to galėtų imtis visos trys Baltijos valstybės.

„Pagal dabartinę situaciją vartotojams, kurie dujas naudoja maisto gamybai ar šildymuisi, dabartinės kainos tikrai nėra labai padidėjusios – šiemet už kubinį metrą mokėsime 5 centais daugiau nei 2003-aisiais”, – sakė V. Jankauskas.

Produkcijos nebrangins

„Lietuvos dujų” Klaipėdos filialo pardavimų skyriaus viršininkas Regimantas Nausėda „Vakarų ekspresui” teigė, kad po dujų kainų pabrangimo įmonės esą nepradėjo reikšti pasipiktinimo.

„Bendrovės ramiai reaguoja, nes žinojo apie pabrangimą iš anksto. Skaudžiausiai dujų pabrangimas smogs vartotojams, kurie pastatus ir individualius namus šildosi dujomis, nes jiems kaina pakyla 30 proc. Įmonės dar turi sukaupusios rezervus”, – sakė R. Nausėda.

Vienos stambiausių dujas gamybai naudojančių uostamiesčio įmonių „Klaipėdos duona” komercijos direktorė Kazė Kiaupienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad dėl pabrangusių dujų produkcijos kainų dar neketinama kelti.

„Artimiausiu metu neplanuojame jokių kainų kelti, nes dar reikia viską pasverti ir paskaičiuoti. Ieškosime vidinių resursų, svarstysime, kaip efektyviau panaudoti transportavimo kaštus. Žinoma, nuo gyvenimo nepabėgsi, ateityje visko gali būti”, – sakė K. Kiaupienė.

Bendrovės „Javinė” direktorė Vitalija Freitakaitė taip pat tikino, kad dujų pabrangimas įtakos turės, tačiau stebint procesus naftos ir dujų rinkoje kol kas produkcijos kainų taip pat neketinama didinti.

„Produktų gamintojai yra kantrūs. Kol nėra jokių ženklų iš konkurentų pusės, mes nebūsime pionieriais”, – mūsų dienraščiui sakė V. Freitakaitė.

Naftininkai ramina

Vienintelės naftos perdirbimo įmonės Baltijos šalyse „Mažeikių nafta” atstovai „Vakarų ekspresą” tikino, kad naftos produktų kainų augimo prognozės šiems metams yra konservatyvios.

„Įtikima, kad benzino ir dyzelino kainos per šiuos metus nebus mažesnės nei yra dabar, bet ir neturėtų kilti. Žinoma, ekstremalios situacijos, kaip uraganas „Katrina”, – tuomet pati situacija vertė elgtis adekvačiai”, – sakė „Mažeikių naftos” atstovas Giedrius Karsokas.

Didžiausios pieno perdirbimo įmonės Baltijos šalyse „Pieno žvaigždės” valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus sakė, kad vartotojai šiais metais jokių neigiamų pokyčių neturėtų pajusti.

„Pieno kainos tikrai nekils, nes jos ir dabar yra europinio lygio. Apie 70 procentų pieno produkto kainos sudaro žaliavos kaina, todėl, jei šios kaštai nekils, nekils ir produkto kaina”, – „Vakarų ekspresui” sakė J. Kvaraciejus.

Atnaujins tinklus

Apie elektros pabrangimą šiais metais „Vakarų ekspresui” nieko negalėjo pasakyti ir AB „VST” atstovai.

Jie teigė, kad visos šiais metais diegiamos naujovės bus nukreiptos klientų poreikiams tenkinti.

„Šių metų pradžioje mūsų įmonė juridiniams klientams pristatys naujovę. Jau greitai bendrovėje bus pradėtas diegti kompiuterinis elektros energijos vartotojų portalas. Juridinis klientas, pasirašęs su bendrove sutartį, gaus slaptažodį. Juo pasinaudojęs galės prisijungti prie šio elektroninio portalo ir, neišeidamas iš biuro, deklaruoti elektros energijos kiekį, suvartotą per mėnesį. Iki šiol, norėdami deklaruoti rodmenis, klientai turėdavo atvykti į juos aptarnaujantį skyrių”, – „Vakarų ekspresui” sakė „VST” atstovė spaudai Renata Saulytė.

Ji taip pat informavo, kad per ateinančius dvejus metus Klaipėdos mieste bus rekonstruotos ar išplėstos Taikos, Jakų bei Gedminų transformatorių pastotės.

AB „Klaipėdos energija” pranešė, kad Klaipėdos mieste 2006-2007 metais numatyta pakeisti 9,6 kilometro šilumos trasų. Įmonė planuoja atnaujinti 25-30 metų senumo vamzdynus.

„Atnaujintose trasose šilumos nuostoliai sumažės apie 4,5 proc. Įgyvendinus projektą, bus taupomos išlaidos kurui, elektrai, vandeniui, bus mažiau išmetama teršalų į aplinką”, – tikino „Klaipėdos energijos” vadovas V. Valutis.

Naujoji rinkliava – vėliau

Naujienų, tačiau ne tokių, kokių tikėtasi, šiais metais sulauks ir uostamiesčio vairuotojai.

Planuota, kad nuo šių metų gegužės mėnesio už tam tikrose miesto vietose paliktą transporto priemonę klaipėdiečiams ir miesto svečiams teks mokėti nustatyto dydžio rinkliavą.

Tačiau VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) vadovas Gintaras Neniškis „Vakarų ekspresui” tvirtino, kad planai iš dalies nukeliami į 2007-uosius.

„Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje baigiamas ruošti darbų aprašas automobilių statymo Klaipėdoje politikai įgyvendinti. Vietinė rinkliava – tik viena iš trylikos priemonių, nes kalbama ir apie naujų automobilių stovėjimo vietų kūrimą”, – sakė G. Neniškis.

Anot jo, mokamų stovėjimo aikštėlių, be tų, kurios yra šalia miesto paplūdimių, šiais metais turėtų atsirasti tik Klaipėdos senamiestyje.

„Bus įrengti mokesčio už stovėjimą automatai. Teatro aikštėje nuo vasaros transporto priemones bus draudžiama statyti. Kai liepą bus baigta Turgaus gatvės rekonstrukcija, teks keisti Tiltų gatvės dangą, bus pakeltas Biržos tiltas”, – apie šių metų planus informavo G. Neniškis.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.