V. Lukošienės veiksmus vertins prokurorai

Nors tarnybinė atsakomybė už Vyriausybės komisijos patikrinimo metu nustatytus pažeidimus buvusiai Klaipėdos apskrities viršininkei Virginijai Lukošienei negali būti taikoma, nemalonumų ji neišvengs. Netinkamai viršininkės pareigas vykdžiusios V. Lukošienės veiksmus vertins Generalinė prokuratūra.

Į šią žinią reaguodama V. Lukošienė tvirtina, kad jaučiasi Vyriausybės išduota.

Vyriausybė įvertino komisijos, atlikusios tarnybinį patikrinimą dėl V. Lukošienės veiksmų teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros srityje, išvadas, joms pritarė bei sutiko su teisingumo ministro Gintauto Bužinsko pasiūlymu perduoti tyrimo medžiagą Generalinei prokuratūrai.

Gruodžio 29-ąją paskelbtoms tarnybinio patikrinimo komisijos išvadoms Ministrų kabinetas pasitarime pritarė antradienį. Žinia, Vyriausybės sudaryta komisija nustatė įvairius pažeidimus bei konstatavo, jog V. Lukošienė netinkamai vykdė apskrities viršininkės pareigas, nes neužtikrino pavaldžių darbuotojų veiklos kontrolės.

Paklausta, kaip vertina Vyriausybės ketinimus jos atžvilgiu, V. Lukošienė teigė: „Niekaip nevertinu, kaip bus nuspręsta, taip ir bus. Viską vertins teisininkai – prokurorai”, – sakė ji.

„Tyrimas darytas pagal saugotinų teritorijų pažymą. Atskirai tirta nebuvo. Reikia analizuoti, ar ta pažyma teisinga. Prokuratūra yra pareiškusi kelis ieškinius dėl detaliųjų planų, teismas šiuos dalykus spręs. Tada ir žiūrėsime”, – žurnalistams kalbėjo V. Lukošienė.

Buvusi viršininkė teigė tikinti savo teisumu.

„Tikiuosi, kad Lietuvoje galioja Konstitucija”, – sakė ji.

Be to, Vyriausybė įpareigojo Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotoją Iriną Rozovą priimti motyvuotus sprendimus dėl pažeidimų, padarytų Kuršių nerijos nacionaliniame parke, padarinių likvidavimo komisijos nagrinėtais bei kitais atvejais. Apie priimtas priemones I. Rozova Vyriausybę turi informuoti iki vasario 1 d.

Tačiau nors I. Rozova dalyvavo vakarykščiame Vyriausybės posėdyje, apie šį įpareigojimą ji sužinojo tik iš žurnalistų.

„Posėdyje apie tai nebuvo kalbama, aš nesu informuota”, – „Vakarų ekspresui” sakė I. Rozova.

Taip pat Vyriausybė įpareigojo kitų šalies apskričių viršininkus išanalizuoti tarnybinio patikrinimo išvadas bei užtikrinti, kad būtų išvengta analogiškų Klaipėdos apskričiai situacijų. Dar viršininkai privalės iki vasario 15-osios pateikti savo pasiūlymus, kaip būtų galima tobulinti darbą šioje srityje bei stiprinti institucinius gebėjimus, be to, Vyriausybė nutarė išklausyti jų metines ataskaitas teritorijų planavimo, statybų valstybinės priežiūros ir valstybinės žemės naudojimo kontrolės klausimais. Vyriausybės manymu, į bendrųjų bei specialiųjų planų rengimo organizavimą turi būti atkreiptas didesnis dėmesys.

Savo pasiūlymus, kaip tobulinti teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros valdymą bei valstybinės žemės naudojimo kontrolę privalės ir Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijos. Kultūros ministerija įpareigota priimti sprendimus dėl Kuršių nerijos nacionaliniame parke padarytų pažeidimų likvidavimo, o Vidaus reikalų ministerijai nurodyta inicijuoti teisės aktų, reglamentuojančių Vyriausybės atstovų apskrityse įgaliojimus, pataisas, numatančias, kad jiems būtų suteikta teisė kreiptis į teismą dėl savivaldybių viešojo administravimo subjektų teisės aktų, pažeidžiančių viešąjį interesą, teisėtumo.

Tuo tarpu Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas jau dairosi naujo viršininko Klaipėdos apskričiai.

Pavaduotojos I. Rozovos žiniomis, šiandien premjeras planuoja susitikti su pretendentais į viršininko postą. Kas tie kandidatai, I. Rozova teigė nežinanti.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.