Jauni žaidėjai turi jaustis išalkę krepšinio

Žinomas treneris J.Kazlauskas dalijosi mintimis su visos Europos sirgaliais

Vienas garsiausių Europos krepšinio specialistų, Pirėjo „Olympiakos” (Graikija) ir Kinijos rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas, Eurolygos interneto svetainėje „euroleague.net” atsakė į krepšinio mėgėjų klausimus. Treneris iš Lietuvos sulaukė daugiau kaip šimto klausimų iš įvairių Europos šalių. Aistruoliai domėjosi jo krepšinio filosofija, „Olympiakos” ir Lietuvos kubų galimybėmis Eurolygoje, klausė, kaip tobulėti jauniems žaidėjams.

„Kauno diena” J.Kazlausko interviu „euroleague.net” pateikia sutrumpintą.

Tiltų su Lietuva nesudegino

– Treniravote ir „Žalgirį”, ir „Lietuvos rytą”. Ką manote apie šias komandas ir kuri gali pasiekti geresnių rezultatų šį sezoną?

– Abi komandos šį sezoną tapo staigmena Europoje. Ir „Žalgiris”, ir „Lietuvos rytas” žaidžia labai gerai. Žinoma, didesnį siurprizą pateikė „Lietuvos rytas”, nes jis Eurolygoje žaidžia pirmąjį sezoną. Manau, abu klubai subūrė geras komandas, turi patyrusių žaidėjų ir tuo pačiu jaunimo, kuris žaidžia aukšto lygio krepšinį. Šie dalykai ir lemia sėkmę. Bet sezonas dar tik įpusėjo, todėl abi Lietuvos komandos turi išlaikyti tokį patį žaidimą, kad jų sėkmė nesibaigtų.

– Jau praėjo nemažai laiko, kai palikote Lietuvą ir Lietuvos komandas. Ar su Lietuvos krepšiniu sudeginote visus tiltus, o gal dar liko ryžto sugrįžti?

– Sunku atsakyti į šį klausimą. Šiuo metu Lietuvos krepšiniui: ir klubams, ir nacionalinei rinktinei – yra viskas gerai ir jiems nereikia jokių pokyčių. Dirbti užsienio klube man yra didelis įvykis. Esu laimingas dirbdamas Graikijoje su „Olympiakos” ir su Kinijos nacionaline komanda. Tai – galimybė patikrinti mano idėjas kitose šalyse ir įsitikinti, kiek jos yra geros ar blogos. Bet niekada nenorėjau pasakyti „ne” Lietuvos klubams ir komandoms. Ir niekada negali žinoti, kas laukia ateityje. Šiuo metu jaučiuosi laimingas galėdamas daryti tai, ką sugebu.

Sunkiausia pakeisti žaidėjų įpročius

– Sunku ar lengva, Jūsų manymu, įskiepyti pagrindinius Lietuvos krepšinio mokyklos principus ir filosofiją tokiose šalyse kaip Graikija ir Kinija? Ypač, kai tenka dirbti ne su jaunais, o jau subrendusiais žaidėjais.

– Žinoma, tai nėra lengva. Tam tikra prasme sudėtinga, kadangi ir Kinijos, ir Graikijos krepšininkus treniravo, jų krepšinio sampratą formavo kiti treneriai, turintys savo idėjas. Kai kada jų ankstesnę sampratą aš galiu pakeisti, bet senus žaidėjų įpročius pakeisti yra nelengva. Kitas dalykas, jog kiekvienas iš jų turi skirtingą mentalitetą ir stilių. Tai sukelia papildomų problemų. Bet iš visko galima turėti naudos ir jeigu tave lydi sėkmė, viskas pasiekiama lengviau.

– Kas yra svarbiausia jauniems žaidėjams, kai kalbame apie žaidimo techniką?

– Turime daug talentingų jaunų krepšininkų visoje Europoje: Serbijoje ir Juodkalnijoje, Lietuvoje, Graikijoje, net mūsų klube „Olympiakos”. Manau, jaunam žaidėjui svarbiausia turėti valios likti padirbėti po treniruotės ir daryti paprastus dalykus. Būna, kad kai kurie perspektyvūs žaidėjai galvoja, jog jie jau yra pakankamai pasirengę ir nebenori daugiau padirbėti likdami po treniruotės. Tai nėra gerai. Jie turi likti ir kartoti tuos pačius dalykus dvi ar tris dienas, po to – kitus elementus ir taip sugrįžti atgal bei vėl kartoti ir patikrinti viską iš pradžių. Jie turi būti išalkę krepšinio. Tai yra svarbiausia.

Tinginių nemėgsta

– Daugelis Graikijos laikraščių reiškia mintį, jog gynybinis krepšinis yra efektyvesnis negu Jūsų propaguojamas puolimas. Kaip Jūs manote, ar „Olympiakos” gali atnešti sėkmę atakuojantis žaidimo stilius?

– Nenorėčiau sutikti, kad propaguoju atakuojantį krepšinio stilių. Aš visada stengiuosi rasti labiausiai tinkantį žaidimo braižą turimiems krepšininkams komandoje. Kartais, jeigu turi labai talentingų žaidėjų, gali kietai žaisti gynyboje. Kartais yra žaidėjų, kurie puikiai puola. Manau, sėkmę lemia tai, kaip sekasi subalansuoti žaidimą ir puolant, ir ginantis.

– Ką šįmet darote, kad pagerintumėte komandos gynybą?

– Gynyba yra sunkus darbas. Kartais žaidėjai nori gindamiesi pailsėti. Man tai nepatinka, todėl treniruotėse ir rungtynėse aiškinu jiems, jog kiekvienas gali klysti ar nepataikyti į krepšį, bet jeigu jis nesistengia gindamasis, turės pasikeisti ar palikti komandą. Galima žaisti geriau ar blogiau, bet visada reikia stengtis padaryti geriausia, ką gali.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.