Sausio orai pagal senolius

Senoliai tikėdavo, kad šviesi ir giedra sausio pirmoji – puikaus derliaus ženklas. Jei naktį dangus giedras ir žvaigždėtas – bus geras ankštinių daržovių, miško uogų, riešutų derliaus. Jei sausio 1-osios naktį nebus žvaigždžių, nebus rudenį ir grybų. Apsiniaukusi diena žada vasarą amarų antpuolį. Graži sausio pradžia ir pabaiga buria derlingus metus. Jei sausį daug sniego laukuose, tai daug grūdų bus aruoduose.

Sausį saulė mums mėgins šypsotis ilgiau nei gruodį, bet dar vis vien vargins tamsa. Tik kryžiasnapiai miške nieko neims į galvą. Kad ir sausis, kad ir šalta, jie dės kiaušinius ir perės vaikus. Sausio antroje pusėje lizduose jau spurdės jų mažyliai ir mėgausis eglių kankorėžiais.

Sausis pagal pavadinimą, atrodo, turėtų būti sausas ir šaltas, bet daugelis gamtos ženklų nerodo atšiaurių orų: praėjusį lapkritį nei gausių lietų, nei šlapdribų nebuvo. Vadinasi, gera žiema bus. Nespeiguotą žiemą pranašauja ir griaustinis, griaudėjęs rugsėjo, o Žemaitijoje – net spalio mėnesį. Buvę migloti orai per šv. Martyną (lapkričio 11d.) – užuomina, kad neverta baimintis didelių žiemos speigų, bet nereikia pamiršti: koks sausis, tokia ir liepa (šalta žiema – karšta vasara). Jei sausį daug sninga ir pusto, tai ir liepa bus lietinga. Turbūt ne veltui senoliai sakydavo, kad sausis su liepa susikibę už parankių vaikščioja.

Jei pastebėjote, kad katė ar šuo guli susirietę į kamuolį, o varna ar žąsis snapą slepia po sparnu – laukite atskubančių šalčių. Nuo pat ryto čirpiančios zylės taip pat įspėja apie naktį galimus šalčius. Prieš artėjančius šalčius aplink mėnulį matomi du ryškūs ratilai.

Jei ryte oras stebina vaiskumu, vadinasi, šalčiai dar nesitrauks. Kuo skaistesnė saulė, tuo bus stipresnis šaltis. Kuo didesnis šaltis, tuo mažesnė sniego tikimybė. Jei naktį mėnulis šviečia ir danguje daug spindinčių žvaigždučių – rytoj turėtų būti šalta, bet giedra diena. Auksinė aušra pranašauja gerą orą. Jeigu giedras oras ir vakare aptraukia dangų sluoksniniai debesys, išsisklaidantys ryte, – gero oro požymis.

Varnos ir kuosos – puikios meteorologės. Jei varnos sutūpusios medžiuose ir galvas nusukusios į skirtingas puses – ryt bus rami, be vėjo diena. Jeigu sutūpusios galvomis į vieną pusę, ant storesnės šakos ir arčiau medžio kamieno – pūs stiprūs vėjai. Ir įdomiausia, kad pūs iš tos pusės, į kurią buvo atsukusios galvas. Jei kuosos į langus beldžiasi ar varnos nuo pat ryto garsiai krankia – artėja pūga. Prieš sniegą varnos ir kuosos būriais skraido ore. Tupi ant žemės – lauk atšilimo. Atodrėkio reikia tikėtis, kai aiškiai girdimi tolimi garsai, šerkšnu ima dengtis akmenys. Jei saulė nusileidžia debesyse, gali pasnigti. Jei debesys ima plaukti prieš debesis, tai sniego galime sulaukti netrukus. Smarkus žvaigždžių mirksėjimas paryčiais – artėjančios pūgos ženklas.

Romualdas Krajaševičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.