Švenčių drumstėjams – pareigūnų antausis

Teisėsaugininkai viliasi, kad bent jau didžioji dalis miestiečių galiausiai išmoko švęsti be didesnės agresijos

Naujųjų metų sutikimą lydintis šurmulys paprastai būna neatsiejamas nuo vienokių ar kitokių nelaimių, tačiau šiemet pareigūnai sako išskirtinių nusikaltimų neužfiksavę, o ir įvykusių incidentų nemažą dalį išaiškinę sekdami „karštais pėdsakais”. Metų sandūroje daugiausiai teisėsaugininkų pagalbos reikalavę reiškiniai buvo buitiniai konfliktai, chuliganizmas ir kūno sužalojimai.

Daugiausia – buitinių konfliktų

„Šiemet Naujųjų metų sutikimo šventės praėjo pakankamai ramiai, be didesnių nelaimių. Juolab kad visas šventines dienas mieste patruliavo išties nemenkos pareigūnų pajėgos, kurioms pavyko daug įvykių išaiškinti tiesiog iškart po incidento”, – konstatavo Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Tauris Stauskis.

Pareigūnas „Kauno dienai” pasakojo, kad Naujųjų metų išvakarėse Kauno policija sulaukė daugiau nei pusšimčio iškvietimų į buitinius konfliktus, kilusius gyventojų namuose. Tuo tarpu pirmąją šių metų dieną pastarųjų buvo užfiksuota dar daugiau – per šešiasdešimt.

Prieš pat Naujųjų sutikimą V.Krėvės prospekte budėjusiems patruliams teko imtis priemonių prieš du 21-erių metų vaikinus, kurie šventinius fejerverkus nukreipė ne į dangų, o į netoliese buvusį tarnybinį pareigūnų automobilį. Negana to, tikriausiai per daug alkoholinių gėrimų pavartoję piliečiai išplūdo viešosios tvarkos sergėtojus necenzūriniais žodžiais ir aktyviai priešinosi mėginant juos sudrausminti, todėl pirmąsias Naujųjų metų akimirkas jie buvo priversti praleisti policijos komisariate.

Įkliuvo muštynių herojai

Apie aktyvų policijos pareigūnų darbą per šventes byloja ir sulaikymų skaičius. Išaušus pirmajai 2006-ųjų dienai, buvo sulaikyti ir į arčiausiai buvusį Dainavos policijos komisariatą pristatyti du jaunuoliai, savo naujametį džiaugsmą mėginę išreikšti daužant „Atžalyno” vidurinės mokyklos langus.

Be to, sausio 1-osios naktį teisėsaugininkams pavyko sučiupti dvi chuliganų grupeles, kurios savo agresiją išliejo ant praeivių. Apie 1 val. į vieną iš Raudondvario plente įsikūrusių degalinių atėjęs vyriškis pasiskundė, kad vos prieš akimirką buvo sumuštas grupės jaunuolių. Į nelaimės vietą atvykę netoliese dirbę patruliai sulaikė įtariamuosius ir pristatė į artimiausią policijos įstaigą. Kone analogiškai situacija susiklostė ir Vaidoto gatvėje, kur apie 5 val. ryto vyriškis sustabdė pro šalį važiavusius patrulius bei pranešė, jog neblaivūs jaunuoliai sumušė jo sūnų. Pastaruoju nusikaltimu įtariami piliečiai taip pat nedelsiant buvo išaiškinti ir sulaikyti.

Dar prieš perskrodžiant dangų pirmiesiems šventiniams fejerverkams, gruodžio 31-ąją, apie 22 val., A.Mickevičiaus gatvėje jaunuolis pastebėjo prie automobilio įtartinai beslampinėjantį vyriškį. Apie tai pašalietis pranešė policijai. Pasirodo, stengtasi ne veltui – nors ir mėgino pasprukti, tačiau patruliams vis tiek netrukus įkliuvo automobilio magnetolą tik ką nugvelbęs ilgapirštis.

Pareiga atlikta be uniformos

Panašus incidentas, susijęs su vagyste iš automobilio, toje pačioje vietoje įvyko ir praėjusių metų pabaigoje, tačiau tąkart, kaip prisimena pareigūnai, ilgapirštis su įkalčiais buvo sulaikytas laisvu nuo darbo metu. Gruodžio viduryje Kauno miesto VPK Viešosios policijos Patrulių rinktinės pareigūnai, baigę tarnybą ir vykdami į namus sučiupo įtarimą sukėlusį vyriškį. Netrukus paaiškėjo, kad netgi ne darbo metu nuojauta pareigūnų neapvylė – sulaikytasis vos prieš akimirką buvo apšvarinęs automobilį. Be to, teisėsaugininkai jo ieškojo ir dėl kitų kriminalinių nusikaltimų.

Mobilaus būrio specialistas ir vyresnysis patrulis bei Patrulių rinktinės pirmojo būrio pareigūnas ketvirtadienio vakarą tarnybą baigė praėjus kelioms minutėms po 22 val. Vyriškiai, kaip paprastai, pridavė tarnybinius ginklus ir persirengė uniformas, ketindami skirstytis į namus. Pareigūnai sako dar spėję žvilgtelti į televizorių, kur buvo transliuojamos krepšinio rungtynės, tačiau nelaukdami jų pabaigos išvyko namo.

Važiuojant A.Mickevičiaus gatve, viešosios tvarkos sergėtojams įtarimą sukėlė bėgantis jaunas vyriškis, kažką sparčiai slėpęs po striuke. Dar būdami automobilyje, pareigūnai parengė tarnybinius pažymėjimus ir vos tik prisiartinę prie įtartino bėglio, akimirksniu iššoko iš automobilio bei liepė vyriškiui sustoti. Pastarasis pakluso pirmajam patrulių reikalavimui, tačiau neilgam – pamatęs, kad turi reikalų su teisėsaugininkais, įtariamasis mėgino pasišalinti, bet tuoj pat buvo sulaikytas ties A.Mickevičiaus gatvės 25-uoju namu.

„Darbo praktikos išugdyta nuojauta dažniausiai neapgauna. Ypač tamsiuoju paros metu sprunkantys ar tiesiog gerokai spartesniu žingsniu skubantys asmenys paprastai būna įvykdę vienokį ar kitokį nusikaltimą”, – aiškino Patrulių rinktinės vadas T.Stauskis.

Įtariamasis policijai žinomas

Policijos pareigūnams sulaikymo metu teko panaudoti netgi kovinius imtynių ir savigynos veiksmus, nes sučiuptas ilgapirštis mėgino išsitraukti kišenėje turėtą svaidomą peilį bei aktyviai priešinosi. Iškart po sėkmingai pasibaigusios sulaikymo operacijos patruliai pas įtariamąjį, be minėto šalto ginklo, aptiko automobilio magnetolą, trisdešimt kompaktinių plokštelių, atsuktuvą, prožektorių ir mobiliojo ryšio telefoną. Netrukus buvo išaiškinta, kad atsitiktinai sučiuptas 26-erių metų T.V., išdaužęs stiklą, apšvarino netoliese, A.Mickevičiaus gatvėje stovėjusį BMW markės automobilį.

Į arčiausiai esantį Centro policijos komisariatą pristatytas sulaikytasis, kaip paaiškėjo, jau ilgą laiką buvo ieškomas už anksčiau įvykdytus kriminalinius nusikaltimus. Vyriškiui Kauno miesto VPK buvo paskelbęs paiešką. Be to, teisėsaugininkams gerai pažįstamas T.V. jau ne kartą teistas.

Negailėjo laisvo laiko

Policijos areštinėje atsidūręs įtariamasis jau kitądien buvo apklausinėjamas. Teisėsaugininkai iškart po apklausos kreipėsi į teismą prašant skirti sulaikytajam kardomąją priemonę – suėmimą.

„Kitas pilietis, pamatęs kažką įtartino, gal tiesiog praeitų pro šalį, nekreipdamas į tai dėmesio ir leisdamas dar vienai naktinei vagystei Laisvės alėjoje likti neišaiškintai. Tuo tarpu šįkart pasitvirtinusi patrulių nuojauta, neabejingumas ir įžvalgumas dar kartą parodo, kad jie išlieka tvarkos sergėtojais net ir nevilkėdami tarnybinių uniformų”, – džiaugėsi atsitiktinio ir sėkmingai pasibaigusio sulaikymo rezultatais T.Stauskis.

Priminsime, kad panašus incidentas buvo užfiksuotas ir šių metų pradžioje, kai į darbą vykęs Mobiliosios kuopos vyresnysis patrulis Kastytis Paniuškis (pernai metų Geriausio šalies Viešosios policijos pareigūno konkurso nugalėtojas) Raudondvario plente pastebėjo per tvorą lipantį jaunuolį. Tąkart sučiuptas ilgapirštis, kaip paaiškėjo, taip pat buvo prieš akimirką apvogęs lengvąjį automobilį.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.