Liepsnose pražuvo pusė karvių bandos

Paskutinę 2005-ųjų dieną skaudi nelaimė ištiko jauną Biržų rajono Šukionių kaimo ūkininką.

Dėl kol kas nežinomų priežasčių Berčiūnėlių kaime užsidegus fermai, 27 metų Arūnas Simonaitis neteko beveik pusės nemažos karvių bandos – iš 52 galvijų beliko 34.

Pirminiais duomenimis, gaisro padaryti nuostoliai siekia 50 tūkstančių litų. Jie galėjo būti ir dar didesni, jei ne A.Simonaičio kaimynai.

Pastebėję gaisrą, sulėkė nemažai Šukionių kaimo gyventojų. Žmonės padėjo išvesti iš degančios fermos dar gyvas karves.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma, tačiau spėjama, kad liepsnos įsiplieskė dėl neatsargaus elgesio.

Tuoj po gaisro ūkininkai pasigedo melžimo aparato bei aliumininių bidonų. Ko gero, į fermą buvo įlindę vagys. Galbūt jie numetė degančią nuorūką arba tamsoje bandė pasišviesti degtukais ir taip sukėlė gaisrą.

Senoje iš molio drėbtoje fermoje elektra nakčiai būdavo išjungiama.

Kaimynai puolė į pagalbą

Šukionių bendruomenės pirmininkė Nijolė Šatienė „Panevėžio rytui” pasakojo, kad praėjusį šeštadienį, 5 valandą ryto, jai paskambino A.Simonaičio motina ir pranešė, jog dega ferma.

N.Šatienė sakė spėjusi tik pasičiupti mobiliojo ryšio telefoną ir išlėkusi į gaisravietę. Ten jau buvo ir daugiau kaimo gyventojų. Žmonės, rizikuodami gyvybe, puolė vesti lauk fermoje buvusias karves.

„Baisiausia tai, kad gaisro išgąsdinti galvijai blaškėsi, juos sunku buvo ištempti lauk, o žmonės dūmuose duso. Jie tik trumpam išlįsdavo į lauką įkvėpti gryno oro”, – pasakojo bendruomenės pirmininkė. Jei ne kaimiečių pastangos, gaisre būtų pražuvusi visa banda.

Iš karto ugnyje žuvo trys karvės, tačiau vėliau pradėjo kristi ir tos, kurias, rodės, pavyko išgelbėti. Dabar iš bandos beliko 34 galvijai. Dalis dar gyvų, bet smarkiai dūmais apsinuodijusių karvių buvo išvežtos į mėsos perdirbimo įmonę.

Smarkiai nukentėjo ir dviejų dalių ferma: sudegė stogas, apgriuvo sienos. Ugnyje pražuvo ir kitoje fermos dalyje Jono Taučkėlos laikyti presuoti šiaudai ir grūdai.

Apgailėjo darbštų ūkininką

Gaisro gesinti suvažiavo keturi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ekipažai – Biržų, Vabalninko, Kratiškių ir Pasvalio rajono Krinčino miestelio ugniagesiai. Jie gaisravietėje darbavosi beveik iki 16 valandos.

N.Šatienė sielojosi, kad nelaimė ištiko labai tvarkingą ir darbštų ūkininką.

Po gaisro nukentėjusiai šeimai dėl patirto streso prireikė medikų pagalbos. Smarkiai pakilo ir N.Šatienės kraujospūdis.

Kaip visada, ištikus kokiai bėdai, šukioniečiai parodė nepaprastą vieningumą. Kaimo žmonės iškvietė veterinarijos gydytoją, padeda melžti likusias karves, rūpinasi pašarais. Statybinių medžiagų parūpinti žadėjo Seimo narys Viktoras Rinkevičius.

Sausio 1-ąją, apie pirmą valandą nakties, gaisras kilo ir Skultiškių kaime, Aliaus Krisiukėno medžio perdirbimo įmonėje. Ten pradėjo smilkti vienoje patalpoje supilta medžio anglis.

Renata Gasaitytė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.