Premijos derėjo ištisus metus

Šiemet nemažo būrio Kauno menininkų, kultūros darbuotojų kūryba ir veikla buvo įvertinta įvairaus rango apdovanojimais.

Keturis „Auksinius scenos kryžius” „uždirbo” Kauno dramos ir Muzikiniame teatruose pastatyti spektakliai. „Nusikaltimas ir bausmė”, „Nusiaubta šalis” ir „Švyturys” pelnė šį apdovanojimą Kauno valstybinio dramos teatro meno vadovui režisieriui Gintarui Varnui ir aktoriui Mariui Jampolskiui. Miuzikle „Kabaretas” auksu sužibėjo Gražinos Balandytės ir Viktorijos Streičos vaidmenys. Poezijos pavasario 2005 laureate tapo poetė Daiva Čepauskaitė už eilėraščių knygą „Nereikia tikriausiai būtina”.

Metams baigiantis akcentuojamos iškiliausios viršūnės kūrybos žemėlapyje. Šiemet Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis pažymėta Kauno valstybinio dramos teatro meno vadovo Gintaro Varno ir dailininkės tekstilininkės Laimos Oržekauskienės kūryba. Prieš Kalėdas Kauną pasiekė maloni žinia, kad Lietuvos rašytojų sąjungos laureate tapo kaunietė poetė Aldona Puišytė. Kolegos ją nutarė įvertinti už šiemet išleistą eilėraščių rinktinę „Palaimink žodį ir aidą”. Lietuvos rašytojų sąjungos premijos piniginis prizas ir laureato diplomas skiriami už reikšmingiausią kūrinį, išleistą per pastaruosius metus.

Užvakar Vilniuje buvo įteiktos kasmetinės Kultūros ministerijos konkursinės premijos. Iš septynių premijų už aktualiausius ir ryškiausius publicistinius kūrinius dvi atiteko kauniečiams – rašytojui ir žurnalistui Vidmantui Kiaušui bei LTV laidos „Be pykčio” autoriui ir vedėjui, Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktoriui prof.dr. Leonidui Donskiui.

Lietuvos liaudies kultūros centras šiemet inicijavo naują apdovanojimą „Aukso vainikas”, skiriamą tautodailės tradicijų puoselėtojams. Juo bus apdovanoti du tautodailės kūrėjai – vienas vaizduojamojo meno, vienas taikomosios dailės atstovas. „Jau įvyko regioniniai atrankos turai, kuriuose paaiškėjo pirmųjų vietų laimėtojai. Kauno apskrities ture laureatėmis tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos narės tapytoja Elena Kniukštaitė ir audėja Antanina Didžgalvienė. Jos iškovojo teisę eksponuoti savo darbus respublikinėje parodoje, kuri bus atidaryta sausio 6 dieną Vilniuje Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Tą dieną paaiškės ir du „Aukso vainikų” laureatai”, – sakė LTS Kauno bendrijos vadovas Valentinas Jazerskas.
Rūta Kanopkaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.