Trečias tostas – už tuos, kurie jūroje

Naujųjų sutikimas egzotiškiausiuose pasaulio kampeliuose, bet – be artimųjų. Tokia yra jūrininkų dalia.

Įprasta sakyti, kad mažiausiai kas penkta klaipėdiečių šeima yra susijusi su jūra. Sutikdami Naujuosius, nemažai jų ilgėsis tėvų, brolių, vyrų, išplaukusių į tolimus vandenynus.

Naujųjų išvakarėse „Vakarų ekspresas” susisiekė su keliais laivais, plaukiojančiais su Lietuvos vėliavą, ir pasidomėjo, kaip šventes švenčia jūreiviai, kokios jų nuotaikos.

Nesijaučia nuskriausti

Jūrininkai visai nenori, kad likusieji krante jų gailėtų. Vyrai žino, kad ateityje jų laukia jaudinantis susitikimo džiaugsmas krante – ta diena jiems ir bus tikroji šventė.

O laivuose švenčiama pagal galimybes: juose yra papuoštos eglutės, valgomos arba šventinės vakarienės, arba pietūs – atsižvelgiant į tai, kurioje laiko juostoje jie yra.

Kai kurie kapitonai netgi žadėjo „nusikalsti” ir įgulos nariams leisti išgerti po taurę šampano. Kiti sakė negalintys to daryti, laive – sausas įstatymas. Užtat krante likusiems artimiesiems jie linki pakelti taures už juos.

Įgulos labiausiai džiaugiasi gautais sveikinimais iš artimųjų, oficialiais darbdavių bei laivų operatorių linkėjimais.

Šiais palydovinio ryšio ir interneto laikais, kai laivas nė sekundei nelieka be ryšio su krantu, jūreiviai nesijaučia visiškai atskirti nuo pasaulio.

Šventė – Bilbao reide

AB „Lietuvos jūrų laivininkystė” motorlaivis „Kapitonas Domeika” gruodžio 14 dieną išplaukė iš Sankt Peterburgo. Rusijos uoste įgula nusipirko eglutę, lempučių girliandą – pasiruošė sutikti Kalėdas, nes žinojo, kad ilgai teks stovėti reide.

Gruodžio 23 dieną motorlaivis atgabeno metalo laužo krovinį į išorinį Ispanijos Bilbao uosto reidą. Čia 16 žmonių įgula ir sutiko Kalėdas. Valgė šventinę vakarienę, specialiai Kalėdoms iškeptą pyragą. Už borto buvo šeši laipsniai šilumos, lijo.

Motorlaivio kapitonas Aloyzas Juška, „Vakarų ekspreso” paklaustas, kokios įgulos nuotaikos, ar nekeikia likimo, kad reikia dirbti per šventes, atsakė: „Mano įguloje – patyrę jūreiviai. Jie pripratę prie to, kad laive šventės ne daug kuo skiriasi nuo darbo dienos. Tiesa, kartais, kai tenka Kalėdas sutikti kokiame nors užsienio uoste, ne laive, stovinčiame reide, galima pasigrožėti puikiai išpuoštais miestais, juose besilinksminančiais žmonėmis. Tačiau šį kartą mes į krantą žiūrėjome iš trijų kilometrų atstumo”.

A. Juška negailėjo gerų žodžių savo įgulai, su kuria dirba nuo rugpjūčio 17 dienos. Į reisą ji išplaukė iš Talino uosto, kur laivas buvo remontuojamas. Dabar eina jau 5 reiso mėnuo. Įgula tikisi, kad laivui atplaukus į kokį nors Šiaurės Europos uostą ji bus pakeista.

Kapitonas sako labai pasiilgęs žmonos ir vaikų, savo motinos. Per Kalėdas jis labiausiai džiaugėsi laivo virėjo iškeptais kūčiukais, kurie jam priminė vaikystę.

Paklaustas, kaip įgula sutiks Naujuosius metus, kapitonas atsakė: „Viskas priklausys nuo to, kada mus įleis į uostą. Tiesą sakant, svetimame mieste vidurnaktį lyg ir nėra ką veikti. Nieko ypatinga neplanuojame. Šampano laive? Ne, pas mus uždrausta. Beje, kiekvienas įgulos narys per laivo radijo stotį gali susisiekti su krante esančiais artimaisiais. Negalvokite, kad mes laive esame visiškai pamiršti”.

Viskas į gerą

Tokių laivų, kaip „Kapitonas Domeika”, AB „Lietuvos jūrų laivininkystė” kažkada turėjo 11, dabar liko 8.

A. Juška sakė, kad dėl blogesnių oro sąlygų rudenį, žiemą visada sunkiau dirbti nei vasarą. Laimei, šįkart jokių gedimų nebuvo, tad viskas gerai.

„Dabar oras labai neblogas. Būna ir štormų, ir audrų, užeina ir rūkas, erzina blogas matomumas. Bet nereikia manyti, kad mūsų laivas yra valtelė upėje. Mes turime šiuolaikinę navigacinę įrangą ir galime plaukti esant bet kokioms oro sąlygoms.

Naudodamasis proga įgulos vardu norėčiau pasveikinti visus klaipėdiečius su praėjusiomis Kalėdomis ir artėjančiais Naujaisiais metais. Sveikatos, laimės, sėkmės, nepraraskite tikėjimo, kad viskas pasikeis į gerą”, – linkėjo kapitonas A. Juška.

Užsisakė keptą paršiuką

UAB „Limarko” laivininkystės kompanijos laivas „Libra” gruodžio 28-ąją stovėjo kitame Ispanijos uoste – Santa Eugenia de Ribeira. Buvo 8 laipsniai šilumos, švietė saulė. Iš laivo buvo iškraunama žuvies produkcija, atgabenta iš Seišelių salų, esančių Indijos vandenyne. Šiame uoste laivas praleis apie 20 dienų.

Laivo kapitonas Otonas Gritėnas „Vakarų ekspresui” sakė, jog, nors iš 15 įgulos narių katalikų laive nedaug, Kalėdos simboliškai, kiek leidžia galimybės, buvo atšvęstos plaukiant Viduržemio jūra.

Užtat naujamečiam stalui įgula jau užsisakė keptą paršiuką.

Pasak kapitono, įgulos nariai, turintys 10-15 metų darbo jūroje patirtį, jau seniai susitaikė su mintimi, kad jūrininko darbe neišvengiamas toks dalykas – šventes praleisti toli nuo namų.

O. Gritėno teigimu, kol kas šio laivo jūrininkams viskas sekasi gerai. Gruodžio 27 d. sukako du mėnesiai, kai įgula pradėjo reisą.

„Libra” – naujas šios kompanijos laivas, priimtas vos prieš du mėnesius Pietų Afrikos uoste. Tai pirmoji jo įgula ir pirmas reisas po to, kai laive suplevėsavo Lietuvos vėliava.

Paklaustas, ar nebuvo kas nors netikėta nutikę per reisą, kapitonas atsakė: „Ačiū Dievui, ne”. Anot jo, įgula namo galbūt parskris lėktuvu, o gali būti, kad ir laivu grįš į Klaipėdą, bet tai įvyks ne anksčiau kaip po 4 mėnesių.

Atvežė alaus

UAB „Baltlanta” laivas „Irvinga” šiuo metu prie Afrikos krantų, Mauritanijos zonoje, gaudo skumbres, staurides, sardinėles. Su „Vakarų ekspreso” žurnaliste kalbėjęs laivo radijo stoties viršininkas Viktoras Šmuradko labiausiai džiaugėsi tuo, kad jau sausio pabaigoje įgula skris namo.

Į reisą jūrininkai išskrido rugpjūčio 8 dieną, taigi dirba jau pusšešto mėnesio.

Šiame pasaulio krašte – 28 laipsniai šilumos, vandens temperatūra – 24 laipsniai. Kalėdos ir čia buvo švenčiamos su eglute ir tortu, valgyta šventinė vakarienė. Laivo įgula internacionalinė – lietuvių, rusų, turinčių Lietuvos pasą – apie 40, ukrainiečių – 25, kinų – 10.

Naujiesiems metams transportinis laivas jūrininkams atgabeno alaus, siuntinukus iš namų. Egzotiškų žuvų, krabų ant šventinio stalo nebus, nes juos arčiau kranto gaudo tik maži laivai.

Įgula mano, jog Naujiesiems sutikti laiko bus gal tik kokios 4 valandos, o paskui vėl reikės kibti į darbą.

„Irvingos” įgulos vardu radijo stoties viršininkas iš šiltų kraštų klaipėdiečiams linkėjo gero oro ir sniego, o ne lietaus.

Kalėdos Karibų jūroje

AB „Lietuvos jūrų laivininkystė” laivas „Romuva” gruodžio 28 d. buvo Kosta Rikoje, Lotynų Amerikos šalyje, stovėjo reide ir laukė, kol galės įplaukti į Puerto Limono uostą iškrauti metalo krovinį.

Tame krašte, kurį iš vienos pusės skalauja Ramusis vandenynas, o iš kitos pusės – Karibų jūra, šalta nebūna, čia – tropinis klimatas, vidutinė oro temperatūra – apie 28 laipsniai šilumos. Laivo kapitonas Danielius Pumputis, kalbėdamas su „Vakarų ekspreso” žurnaliste, matė praplaukiantį kruizinį laivą, tad juokavo kviečiąs aplankyti Majamį.

„Romuva” – naujausias šios bendrovės laivas, nupirktas lapkričio 17 d. Jis gabena pirmą krovinį, kurį paėmė Trinidade ir Tobage, Point Liso uoste. Kalėdas laivo įgula sutiko plaukdama Karibų jūra. Šia proga virėjas paruošė šventinius pietus.

„Romuvos” įgulą sudaro 18 žmonių. Kapitonas sako esąs patenkintas darbščia įgula. Kol kas ji dirba tik mėnesį. Laivas naujas, tad jūrininkams daug laiko teko skirti su juo susipažinti. Pasak D. Pumpučio, visi triūsė nepaisydami viršvalandžių, o dabar jau galima ir ramiau atsikvėpti.

Atidavęs krovinį Kosta Rikoje, laivas plauks į Venesuelą, kur paims kitą krovinį ir gabens jį į Jungtines Amerikos Valstijas. O kur vėliau keliaus, priklausys nuo laivą frachtuojančios Olandijos kompanijos.

Naujuosius metus „Romuvos” įgulai ir vėl teks sutikti jūroje, pakeliui į Venesuelą. Kapitonas juokavo, kad per naujametę vakarienę įgula gaus skanesnio kompoto.

„Esame atskirti nuo namiškių, uždaryti laive. Žinau, kad jiems rūpi, kaip mums sekasi. Sakau, esame visi sveiki ir darbštūs. Siunčiame visiems linkėjimus, sveikiname su Naujaisiais metais. Namo mes grįšime pavasarį”, – sako laivo „Romuva” kapitonas.

Dalia Bikauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.