Dar 21 plyta į gerumo sieną

Vakar apdovanoti miestiečiai, altruistiškais darbais prisidėję prie Kauno ir kauniečių gerovės

Dvidešimt vienas kaunietis, sėjęs gerumą ir atjautą, tapęs pasiaukojimo, drąsos ir tvirtybės pavyzdžiu, vakar Kauno rotušėje apdovanotas „Gerumo plytomis”. Dvylika miestiečių gavo dar vieną miesto apdovanojimą – Santakos garbės ženklus.

„Gerumas turi būti įvertintas”, – tarė Kauno meras Arvydas Garbaravičius, pasveikinęs visus, susirinkusius į tradicinę miesto Gerumo šventę.

Siūlė laiškais, internetu, telefonu

„Šios plytos asocijuojasi su gerumo sienos, sienos nuo negerovių statymu, o ne su sunkiu daiktu, kuriuo galima sužeisti”, – kalbėjo A.Garbaravičius apie „Gerumo plytas”, kuriomis kasmet apdovanojami kauniečiai, be atlygio nuveikę kilnių darbų Kaunui ir jo žmonėms.

Kandidatus „Gerumo plytoms” šiemet siūlė kaimynai ir dvasininkai, miesto meras ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba, seniūnijos, žurnalistai, bendrijų atstovai.

Žmonės savo siūlymus, kas labiausiai vertas šiemečių „Gerumo plytų”, siuntė laiškais, internetu, telefono skambučiais. Buvo pateiktos 38 kandidatūros, iš kurių, griežtai laikantis „Gerumo plytų” teikimo kriterijų, liko 21.

Vakar Rotušėje, aidint plojimams, gerumo simboliai įteikti kauniečiams, net beviltiškiausiose situacijose nenuleidusiems rankų ir padėjusiems kitiems be atlygio, aplodismentų ir skatinimų.

Stiprybės pavyzdžiai

„Gerumo plytomis” apdovanotas Vytautas Baršys, kuris, augindamas neįgalų sūnų, priglaudžia pas save našlaičius, likusius be pastogės, ir Sergejus Zinovjevas, verslininkas, kuris, išgirdęs pagalbos šauksmą, išgelbėjo nuo prievartautojo jauną moterį.

Gerumo simbolis įteiktas Audriui Račkui, Veršvų vidurinės mokyklos moksleiviui, pasiaukojamai, su begaline meile iki pat mirties slaugiusiam sunkiai sergančią savo mamą. Įvertintas ir Eugenijus Kamalovas, „Falk Security” saugos tarnybos greitojo reagavimo grupės darbuotojas, neleidęs nušokti nuo tilto dviem nepilnametėms, atvykusioms į Kauną iš Kazlų Rūdos ir pasirengusioms drastiškam žingsniui.

Nijolė Majerienė, Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrijos „Akių šviesa” įkūrėja ir vadovė, kuri daugiau nei 10 metų negaudama atlyginimo rūpinasi likimo nuskriaustais vaikais, ir Haribertas Tigesas, Vokietijos aklųjų rėmimo organizacijos prezidentas, kurio pastangomis Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras sulaukė labai reikalingos kompiuterių įrangos, taip pat gavo „Gerumo plytas”.

Pasiaukojimas – saviems ir svetimiems

„Gerumo plyta” įteikta Algirdui Šimatoniui, Kauno verslo kolegijos studentui, kuris nepaisydamas grėsmės savo paties gyvybei, išgelbėjo ant Kauno marių ledo įlūžusį vyriškį. Ir – Daivai Guobienei, kuri, būdama našlė, nepalūžta globodama sunkia liga sergantį sūnų. Jos vaikui ne kartą teko perpilti kraują, du kartus kraują sūnui davė ji pati – mama, po galvos auglio pašalinimo praradusi regėjimą. Apdovanojimui ją pasiūlę kaimynai iš Dainavos rajono D.Guobienę pavadino tikro pasiaukojimo pavyzdžiu.

Laimutė Vitkauskienė, bendrijos „Likimas” pirmininkė, būdama neįgali, vadovauja bendrijai. Ligija Kulikauskienė, Kauno apskrities sutrikusios klausos vaikų tėvų bendrijos „Suvoka” pirmininkė, augina sūnų su negalia, be materialaus atlygio bendrijai vadovauja jau septintus metus. Regina Malžinskienė, moterų sveikatos draugijos „Alma” pirmininkė, pati sirgusi onkologine liga, vadovauja didžiausiai vėžiu sergančių moterų organizacijai Lietuvoje. Šių trijų moterų darbas taip pat įvertintas „Gerumo plytomis”.

Įvertinimas už veiklumą

Simbolinės gerumo sienos plytos atiteko ir Liucijai Aušrai Grybaitei, vienuolei salezietei iš Marijos pagalbos krikščionių seserų instituto religinės bendruomenės, bei Donui Renatui Abeni, Kunigų seminarijos dvasios tėvui, daug padėjusiam Savivaldybės vaikų globos namams ir Kauno apskrities internatinei mokyklai „Saulutė”.

„Gerumo plytas” gavo Zenonas Šalna, Aleksoto bendruomenės pirmininkas, buriantis bendruomenę ne tik šventėms, bet ir labdarai, ir Palemono bendruomenės pirmininkas Juozas Mališka, kurio sumanumu ir atkaklumu vandentiekio bei kanalizacijos neturėjusioje gyvenvietėje vandentiekis nutiestas jau trijose gatvėse.

Greta Jančiulytė, KTU studentų atstovybės narė, moksleivių akcijos prieš smurtą kuratorė, ir Tautvydas Ragulskis, moksleivis, kuris kartu su draugais tapo Kauno senamiestyje įkurto riedutininkų parko iniciatoriumi, iš mero rankų irgi gavo „Gerumo plytas”.

Plojo pilna salė

Danutė ir Vytautas Kunčiai, kasmet prisodinantys gėlių į tuščias betonines Panemunės tilto vazas.

Remigijus Stukas, Viešosios policijos padalinio vadovas, kurį apdovanoti pasiūlęs Lampėdžių bendruomenės centras tikino, kad toks pareigūnas, tarnaujantis nepaisydamas oficialių darbo valandų, – garbė miesto policijai.

Rita Marija Čekanavičienė – buvusi pedagogė, kuri pastaraisiais metais priglaudė ir išgydė apie 250 beglobių kačiukų, nepaisydama, kad tai jai brangiai kainavo.

Rasa Inokaitienė, notarė, Kauno lėlių teatro renginių rėmėja, globojanti be maitintojo likusią tris vaikus auginančios našlės šeimą.

Tai taip pat pavardės žmonių, kuriems atsiimant „Gerumo plytas” vakar plojo pilna Kauno rotušės salė.

Garbės ženklai – ir tarnautojams

Už nuopelnus Kaunui Santakos garbės ženklai vakar įteikti UAB „Kauno švara” generaliniam direktoriui Petrui Čiegiui, medikui Juozui Skirmantui Paukščiui, Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos viceprezidentui Algimantui Tarūtai.

Santakos ženklu meras A.Garbaravičius apdovanojo ir krepšinio veteraną Romualdą Venzbergą bei japoniškų kardų kolekcininką Fuminorį Nobą.

Miesto garbės ženklas įteiktas ir nusipelniusiam inžinieriui Jonui Biržiškiui, Kauno mokyklų vadovų asociacijos pirmininkui Vygantui Gudėnui, keramikei Aldonai Keturakienei, šokio teatro „Aura” vadovei Birutei Letukaitei-Komskienei, tapytojui Alfonsui Vilpišauskui, UAB „Omnitel” prezidentui Antanui Juozui Zabuliui. Jau anksčiau paskirtas Santakos garbės ženklas vakar iškilmingai įteiktas maestro Petrui Bingeliui, Kauno valstybinio choro vadovui.

Jūratė Kuzmickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.