Butuose šąla žmonės

Vieno Šiaulių gatvės daugiabučio gyventojai priversti visą parą vilkėti kailinius.

Kai kuriuose šio namo butuose yra vos 15 laipsnių šilumos. Žmonės sutiktų mokėti daugiau, kad tik būtų šilta. „Tačiau mūsų bendrijos pirmininkas taupo mūsų pinigus nepaklausęs, ar mums reikia taip padėti”, – skundėsi Šiaulių gatvės 8A daugiabučio gyventoja Laima Demidova.

Moteris skundėsi, jog nebuvo dienos, kad nereikėtų įsijungti elektrinio šildytuvo. Keturių kambarių bute gyvenančios moters neguodžia nė tai, jog lapkričio sąskaita už šildymą siekia tik 137 litus. „Mokėčiau daugiau, kad tik nereikėtų šalti. Dabar pinigus, kuriuos sutaupau už šildymą, išleidžiu už elektros energiją, nes kasdien turiu įjungti šildytuvą”, – sakė L.Demidova.

Anot jos, šiluma nepatenkinti ir kiti penkiaaukščio gyventojai. Daugelis augina mažus vaikus. Jiems savivaldybės tarybos nutarimas, jog gyvenamosiose patalpose turi būti bent 18 laipsnių šilumos, yra gyvybiškai svarbus.

Šiltai gyvena tik pirmuosiuose dviejuose aukštuose įsikūrę žmonės. Namo bendrijos „Šermukšnis” pirmininkas 75 metų Alfonsas Šimulis taip pat gyvena antrajame aukšte.

„Pirmininkas kartą prasitarė, kad jei mūsų butuose būtų 18 laipsnių šilumos, jo kambariuose termometras rodytų 21 laipsnį ir jam būtų per šilta gyventi. Galbūt todėl mums ir neduoda šilumos?” – svarstė L.Demidova.

Kibire šilumos neneš

A.Šimulis tokius moters žodžius paneigė. Jo teigimu, L.Demidovos bute šilumos trūksta, nes ją esą vagia kaimynai.

„Šalia esančiuose butuose gyventojai pasistatė nelegalius radiatorius, todėl į L.Demidovos butą šiluma ir nebepatenka. Juk mes jos negalime atnešti kibirėlyje”, – kalbėjo pirmininkas.

Jo teigimu, sausio pradžioje butus tikrins jungtinė komisija, sudaryta iš „Klaipėdos energijos”, Energetikos bei Statybos inspekcijų atstovų. Jei ji nustatys, jog kai kurie gyventojai platesnius radiatorius įsirengė nelegaliai, bus galima imtis veiksmų. „Baudos nepadės. Reikės išmontuoti nelegaliai pastatytus įrenginius. Tuomet problema turėtų būti išspręsta”, – sakė A.Šimulis.

Jis teigė, jog dėl nepakankamo šildymo nepatenkinta tik L.Demidova. Tačiau moteris parodė daugiau nei 10 namo gyventojų pasirašytą raštą, kad ir jų butuose šalta.

„Kaip jiems šalta, jei žmonės dar ir langus atsidaro. Sutinku, jog reikia vėdintis. Tačiau langą pakanka pradaryti penkioms minutėms, o ne dviem valandoms”, – stebėjosi A.Šimulis.

Visiems neįtiksi

L.Demidova įsitikinusi, jog šąla tikrai ne dėl kaimynų kaltės. „Kodėl buvo šilta, kai mūsų pirmininkas buvo dviem dienoms išvykęs. Tada šildymą reguliavo bendrijos santechnikas. Tačiau vos tik grįžo A.Šimulis, termometro stulpelis ir vėl nukrito iki 15 laipsnių”, – piktinosi moteris.

Bendrijos pirmininkas L.Demidovai tepasiūlė apsišiltinti aplink jos butą esančias namo sienas ir stogą.

„Visiems geras nebūsi. Kiti likusių 29 butų gyventojai nenori daug mokėti už šildymą”, – tvirtino A.Šimulis.

Paklaustas, kodėl bendrija pažeidžia savivaldybės tarybos patvirtintą nutarimą dėl minimalios gyvenamųjų patalpų temperatūros, pirmininkas dar kartą pakartojo, jog kibire šilumos į penktą aukštą neužneš.

Kol A.Šimulis laukia jungtinės komisijos, L.Demidova skaičiuoja nuostolius. Per kelis mėnesius drėgmė ir vėsa sudarkė neseniai padarytą remontą. Buto kampuose, spintose įsiveisė pelėsiai. Prastas šildymas kenkia ir neseniai sudėtiems plastikiniams langams bei palangėms.

Reikia investuoti

Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Gediminas Pocius patvirtino, jog gyvenamosiose patalpose minimali temperatūra turi siekti ne mažiau kaip 18 laipsnių. „Tačiau reikia atsižvelgti ir į tai, ar butas tvarkingas, durys bei langai sandarūs. Jei nuo pro langus švilpiančio vėjo kilnojasi užuolaidos, tokio minimalios temperatūros reikalavimo būtų labai sunku laikytis”, – dėstė G.Pocius.

Paprašytas pakomentuoti šį atvejį vedėjas teigė, jog bendrija turi pasirūpinti, kad žmonės nešaltų.

„Mūsų skyrius taip pat gauna skundų, jog bute šalta. Priežasčių būna įvairių. Kartais namo šilumos mazgo prižiūrėtojas pavėluoja atlikti reikiamus darbus. Skundžiasi ir tie, kurių butuose langai nesandarūs. Problemų dėl šildymo yra kiekvieną žiemą. Žmonės sunkiai supranta, kad jie privalo rūpintis ne tik savo butais, bet ir bendru namo turtu, taigi ir šilumos mazgu. O šie mazgai sensta ir reikalauja investicijų”, – kalbėjo G.Pocius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Butuose šąla žmonės"

  1. doma

    😳 😳 😳 😳 😳 🙄 🙄 🙄 jus sakykite is kur kilo kaunas

  2. 999999999

    😛 👿 👿 👿 😉 😉 😛 😛 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.