Nepripažįstate vegetarų ir negalite gyventi be mėsos? Vadinasi, jūsų organizmui jos tikrai reikia. Skaniausia – jauno gyvulio ar paukščio mėsa. O kaip tokią išsirinkti ir tinkamai paruošti?
Ką pirkti
Šviežia jauno gyvulio mėsa yra švelniai rausvos spalvos. Jautiena gali turėti prinokusios avietės atspalvį. Švieži lašinukai nelimpa prie rankų, yra balti arba švelniai rausvi.
Jauna višta turi ryškiai raudoną skiauterę ir šviesias kojeles.
Jaunos žąsies kaklas trumpas ir geltonas, o kojos lygios, be šerpetų ir taip pat geltonos.
Jaunos kalakuto patelės mėsa yra šviesia skiautere, pilku kaklu ir kojomis, lygia oda.
Kaip ruošti
Šviežios mėsos nepjaustykite ant medinės lentelės, nes ši sugers dalį mėsos sulčių.
Šviežią ir virtą mėsą ruoškite ant atskirų lentelių.
Kaip teisingai atšildyti šaltą mėsą? Ištraukę ją iš kameros ar šaldiklio, išvyniokite iš polietileno plėvelės, įdėkite į indą ir uždenkite. Atšylant išsiskyrusį skystį galite naudoti padažui gaminti. Mėsa atšils greičiau, jei palaikysite šiltoje orkaitėje arba įkišite į polietileno maišelį, sandariai užrišite ir panardinsite į vandenį.
Paukštieną galite laikyti kambario temperatūroje 2-3 dienas. Įvyniokite į actu suvilgytą rankšluostį, o kai išdžius, vėl suvilgykite.
Stambius kiaulienos gabalus plaukite po tekančio šalto vandens srove, o smulkius tik paskutinėkite peiliu (plaunami praras daugiau sulčių). Nuplautą mėsą gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – lengviau supjaustysite ir ji geriau apkeps.
Mėsą plaukite tik prieš pat ruošdami.
Šviežios mėsos niekuomet nesūdykite iš anksto. Tą padarykite tik prieš pat virimą ar kepimą. Priešingu atveju ji neteks daug sulčių, taip pat maistingųjų medžiagų.
Virta mėsa bus sultinga, jeigu ją iš sultinio išgriebsite tik prieš pat patiekdami į stalą.
Ruošdami mėsą nenupjaukite visų lašinukų – palikite nors ploną sluoksnelį. Lašiniai neleidžia ištekėti sultims, todėl mėsa būna sultingesnė ir skanesnė.
Žąsį lengviau apdorosite, jei prieš tai palaikysite šaldytuve.
Kad neišnyktų specifinis avienos kvapas, prieš gamindami ištepkite garstyčiomis.
Mėsa, supjaustyta stambiais gabalais ir apkepta gerai įkaitintame aliejuje, bus sultingesnė.
Virdami seno gyvulio mėsą, į vandenį įpilkite arbatinį šaukštelį acto – greičiau išvirs ir bus skanesnė. Taip pat galite įtrinti ir valgomąja soda arba garstyčiomis, 2-3 valandas palaikyti. Paskui nuplaukite ir virkite.
Jei šaldytuve laikoma mėsa įgijo nemalonų kvapą, prieš ruošdamos pamirkykite šaltame truputėlį pasūdytame nuovire. Nuplaukite pasūdytu ir citrinos rūgštimi parūgštintu vandeniu.
Parengė Kęstutis Urbanavičius