Azija prisimena cunamio aukas

Pietryčių Azijos šalyse vyksta ceremonijos Cunamio, praūžusio 2004 – ųjų metų gruodį, aukoms atminti. Žuvusiųjų skaičius tuomet viršijo 200 tūkstančių gyvybių. Praėjus metams, po pirmos Cunamio bangos, Indonezijos Ačecho provincijos žmonės pagerbė žuvusiųjų atminimą tylos minute.

Ceremonija prasidėjo Korano skaitymu, vėliau nuaidėjo sirena ir tūkstančiai pakviestųjų į paminėjimo ceremoniją, apmirė tyloje. Šv. Mišios buvo aukojamos ir Niaso saloje.
Ši sala dar kartą nukentėjo kovo mėnesį, kai žemės drebėjimas nusinešė 900 žmonių.
Šri Lankoje pagrindiniai atminimo renginiai įvyko Peralijos kaime. Čia milžiniška banga nuplovė važiavusį keleivinį traukinį beveik su dviem tūkstančiais žmonių. Iš viso Šri Lankoje žuvo 31 tūkstantis žmonių.
Tragedijos metinės paminėtos Tailande, kuriame nuo cunamio žuvo 5395 žmonės. Jungtinės Tautos pastebi, kad atkuriant nukentėjusius rajonus daugiausia padirbėjo Šri Lankos valdžia. Pasak JT pranešimo, nukentėję gyventojai labai greitai buvo perkelti į specialiąsias laikinąsias stovyklas, sparčiai atstatomi nuolatiniai būstai.

Lietuviai per Raudonojo Kryžiaus organizaciją cunamio aukoms šiemet paaukojo milijoną šimtą keturiasdešimt tūkstančių litų. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas Artūras Jonkus sako, kad ateityje į katastrofų vietas Lietuva galės siųsti ne tik materialią pagalbą, bet ir specialistus, nes artimiausiais metais viena didžiausių pasaulio humanitarinių organizacijų planuoja steigti mokymo centrą Šiaurės Europos regionui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.