Šventinių kelionių negadina net piktos uošvienės

Kelionių organizatoriai kalėdinį ir naujametį laikotarpį vadina vienu populiariausių turistinių sezonų.

Jų teigimu, kasmet vis daugiau mūsų šalies piliečių nebenori per svarbiausias šventes tik pilvus prisikimšti ar apsisvaiginti alkoholiu. Todėl tautiečiai traukia prie jūros, į kalnus ar ieško pramogų gilias šventines tradicijas puoselėjančiose Europos sostinėse.

Didelėmis kompanijomis

Anot kelionių organizatoriaus „Novaturas” atstovo Kęstučio Liutkaus, Kalėdos ir Naujųjų sutiktuvės pagal turistų iš Lietuvos srautą užima trečią vietą.

„Po vasaros sezono ir vadinamosios bobų vasaros, kai ilsėtis į įvairias užsienio šalis traukia daugiausia mūsų šalies piliečių, turistinis aktyvumas stebimas gruodžio pabaigoje”, – sakė K. Liutkus.

Be to, pasak jo, pastaruoju metu kinta norinčiųjų švęsti užsienyje ratas: „Pavyzdžiui, per Kalėdas žmonės išvyksta ne be šeimomis, o ištisomis giminėmis: kartu keliauja ne tik tėčiai ir mamos su vaikais, bet sykiu vyksta uošvienės, anytos, tetos ir dėdės. Tokias kompanijas įprastai sudaro 10-12 žmonių.”

Populiariausiais šventiniais maršrutais „Novaturo” atstovas pavadino išvykas į Jungtinius Arabų Emyratus, Egiptą bei Kanarus.

„Tez Tour” Rinkodaros vadovės Aušros Girdžiojauskaitės teigimu, šįmet stebimas ir pasikeitęs požiūris į poilsį: „Vis dažniau turistai renkasi ne pigesnius, bet prabangius, 4-5 žvaigždučių viešbučius.”

Trečdaliu brangiau

Kelionių organizatoriaus „7 mylios” Turizmo skyriaus vadovė Skirmantė Vaitkutė pridūrė, jog šventiniu laikotarpiu keliautojai įprastai maršrutus renkasi pagal pomėgius.

„Vieniems reikia sniego, kalnų ir slidžių, todėl keliaujama į Austriją, Italiją, Čekiją ar Slovakiją. Tiesa, šventės ir poilsis pastarosiose dvejose šalyse rizikingas, mat atvykėliai tiesiog gali nerasti sniego”,- perspėjo pašnekovė.

Šilumos, paplūdimių bei jūros spėję išsiilgti lietuvaičiai be Emyratų, Kanarų salų ir Egipto mielai renkasi ir brangesnes bei egzotiškenses keliones į Tailandą, Malaiziją, Kubą, Meksiką ir Keniją.

Viešbučiuose apsigyvenusių turistų įprastai laukia ne tik šventinės vakarienės, bet ir specialios kalėdinės ar naujametės programos su smagiomis atrakcijomis paplūdimiuose.

Tiesa, S. Vaitkutė pažymėjo, kad mūsų tautiečiai vis atidžiau skaičiuoja pinigus ir baidosi sužinoję, jog šventinių kelionių kaštai – trečdaliu didesni. Todėl, anot jos, neretai apsisprendžiama Kalėdas ir Naujuosius vis dėlto švęsti Lietuvoje, o pailsėti – sausyje.

Karnavalai ir kalbantys gyvuliai

Kelionių organizatorių teigimu, ne ką mažesnio lietuvaičių susidomėjimo sulaukia ir palyginti nebrangios kelionės autobusais į Europos sostines.

„Vykstama švęsti į Londoną, Paryžių, Romą bei kitus miestus, kur atvykėlių laukia nauji įspūdžiai”, – „Vakarų ekspresui” sakė K. Liutkus, pridūręs, kad šeimomis keliaujantys asmenys itin noriai renkasi šventines išvykas į kalėdinę Laplandiją , o Naujųjų sutiktuvių vieta tampa prancūziškas Disneilendas.

Antai Berlyne Naujuosius pasitiksiančiųjų laukia šventinis vakarėlis po atviru dangu: tikro garso koncertas, dydžėjų pasirodymai, gigantiškas fejerverkas.

Austrijoje šventiniu laikotarpiu nestinga pramogų vaikams: tradicinių kalėdinių mugių metu akį džiugina miniatiūriniai geležinkeliai, senovinės karuselės, gatvės muzikantų pasirodymai, o gomurį galima palepinti cukraus vata, glazūruotais vaisiais, keptais obuoliais ar tradiciniais imbiero riestainiais. Be to, kiekvienais metais nedideliame Iglso miestelyje vyksta teatralizuotas vaikų paradas, kuriam vadovauja kūdikėlis Jėzus.

Į Budapeštą susiruošusiųjų laukia vyndarių festivaliai, Austrijoje dar galima pakliūti į Vienos balių maratoną, centrinėje Briuselio aikštėje pasivažinėti pačiūžomis bei išvysti profesionalų ledo šou ar Antverpene pasižiūrėti iki sausio 15-osios vyksiančios ledo bei sniego skulptūrų parodos, kur lankytojai skanauja firminį renginio gėrimą – degtinę su ledais, pateiktą ledinėse stiklinaitėse.

Iki pat Naujųjų Didžiojoje Britanijoje, Bristolyje stebuklingi reginiai stebimi miesto zooparke, kai į Santa Klauso grotą traukia tūkstančiai vaikų. Tuo metu Kinijoje turistus ir vietinius gyventojus džiugina maisto festivalis, garsėjantis Makao delikatesais ir įspūdingu karnavalu. O Naujųjų naktį Meksikoje dera ant stalo pastatyti indą su vynuogėmis: kai laikrodžiai ima skaičiuoti paskutines išeinančių metų sekundes, kiekvienas gyventojas ir šalies svečias turi suvalgyti dvylika vynuogių ir sugalvoti dvylika norų. Na, o Kalėdas švęsiantys Olandijoje neturėtų nustebti šventą naktį žmonių kalba prakalbus gyvuliams…

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.