Verslininkai ruošiasi „Mažeikių naftos” šturmui

Konkurencijos tarybai pripažinus, kad bendrovė „Mažeikių nafta” piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi rinkoje bei jai paskyrus 32 mln. litų baudą, į kovą dėl prarasto pelno kyla ir smulkiuosius degalinių tinklus vienijančios organizacijos.

„Mažeikių naftos” atstovai teigė įmonei nepalankų sprendimą skųsiantys teismams bei tikino, kad vairuotojai dėl susiklosčiusių aplinkybių esą neturėtų nukentėti.

Šalies politikai tikino, kad teismams Konkurencijos tarybos paskirtą baudą pripažinus pagrįsta, dešimtimis milijonų pasipildytų valstybės iždas.

Išvados – nepalankios

Konkurencijos taryba tyrė, ar vienintelės naftos produktų gamintojos ir pagrindinės degalų tiekėjos trijose Baltijos šalyse „Mažeikių naftos” veiksmai galėjo turėti įtakos didesnėms nei kitose Baltijos valstybėse benzino ir dyzelino kainoms Lietuvoje.

Taip pat aiškintasi, ar degalų kainų skirtumai Baltijos šalyse buvo sukelti „Mažeikių naftos” siekių riboti konkurenciją.

Remiantis Konkurencijos tarybos sprendimu, kaip piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi rinkoje buvo pripažinti bendrovės taikyti prekybos ribojimo veiksmai – suvaržytos galimybės pasirinkti pirkimo kiekius ir nuolaidas.

Taip pat nustatyta, kad Lietuvos vartotojai degalus įsigydavo didesnėmis kainomis nei Latvijos ir Estijos pirkėjai, todėl neva padaryta žala ir eiliniams mūsų valstybės vartotojams.

Kaip piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi įrodymas buvo pripažintas ir „Mažeikių naftos” siekis apsaugoti benzino ir dyzelino rinkas nuo importo ir potencialių importuotojų, suteikiant bendrovėms „Lukoil Baltija”, „Lietuva Statoil”, „Neste Lietuva” neadekvačias nuolaidas, tuo diskriminuojant likusius mažesniu pirkėjus.

„Mažeikių nafta” nubausta jau trečią kartą: 2000-aisiais bendrovė buvo nubausta už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi, o prieš ketvertą metų – už draudžiamus susitarimus. Abu kartus baudos dydžiai siekė 100 tūkst. litų.

Kvepia teismais

Anot dešimties degalinių Vakarų Lietuvoje tinklą valdančios bendrovės „Trevena” vadovo Algirdo Liaudansko, po vieną bendrovės dėl „Mažeikių naftos” galimai padarytos žalos vargu ar kreipsis į teismą.

„Yra įkurtas smulkiųjų degalinių tinklų kooperatyvas „Tiltoilas”, kuris šiuo metu vienija kelias dešimtis bendrovių. Kelti klausimą Konkurencijos taryboje dėl „Mažeikių” naftos” diskriminacinių sąlygų mes pradėjome dar 2002-asiais. Dabar esame pasiruošę teismams ir labai rimtai svarstome galimybę išsikovoti prarastus pinigus dėl iškreiptos rinkos bei piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi”, – „Vakarų ekspresui” sakė „Trevenos” vadovas.

A. Liaudanskas, kuris yra ir Lietuvos verslininkų, prekiaujančių naftos produktais, sąjungos pirmininkas, informavo, kad teisinius ginčus su „Mažeikių nafta” planuojama pradėti ir minėtos sąjungos vardu.

„Mes perkame tik iš „Mažeikių naftos”, todėl šios bendrovės diskriminacinės sąlygos padarė daug žalos smulkiesiems. Kol kas yra visiškai neaišku, kokia galėtų būti ieškinio suma, nes nėra atskleistos tikrosios naftos produktų kainos. Yra slaptų dalykų, nes ir mes buvome išprašyti iš Konkurencijos tarybos posėdžio, kuriame buvo aptarinėjama konfidenciali įmonių informacija”, – teigė A. Liaudanskas.

Tačiau tarp verslininkų yra ir kitokių pozicijų – pavyzdžiui, degalinių tinklo „Apoil” vadovas Paulius Zaveckas „Vakarų ekspresui” teigė neketinantis bylinėtis.

„Mes perkame naftos produktus ne iš „Mažeikių naftos”, o iš didmenininkų. Žinoma, netiesiogiai mes taip pat nukentėjome, tačiau žalos patyrė absoliučiai visi. Neketiname dėl to bylinėtis, nes tai užima daug laiko, o laikas – pinigai”, – teigė P. Zaveckas.

Pinigai – valstybei

Politikai nelinkę manyti, kad gavusi milijoninę baudą „Mažeikių nafta” vėliau gali mėginti „atsigriebti”.

„Aš dar nemačiau Konkurencijos tarybos sprendimo, tačiau tai, ar teks „Mažeikių naftai” mokėti baudą, spręs teismai. Toliau tęsti pažeidimus šiai įmonei būtų neracionalu”, – mūsų dienraščiui sakė Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas Pranas Vilkas.

To paties komiteto narys Eligijus Masiulis siūlė liberalizuoti naftos produktų rinką – esą taip galimybių pažeisti konkurencijos sąlygas būtų mažiau.

„Ir dabar galima įvežti kurą iš kitų valstybių, tačiau importui yra taikomi įvairūs mokesčiai, reikia tam tikrą dalį kuro atiduoti valstybės rezervui, todėl importuoti kurą į Lietuvą – nepatrauklu. Žinoma, sumokėjus 32 milijonų litų baudą, „Mažeikių naftos” pelnas sumažės, tačiau tie pinigai nukeliaus į valstybės biudžetą”, – sakė parlamentaras.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.